• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

desi bouterse AP NovumCURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse heeft toegezegd eindelijk een boekje open te willen doen over de Decembermoorden. Dat meldt de nederlandse krant Trouw. “Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij als president te zien”, zo schreef het staatshoofd in een persoonlijke brief.

De brief was gericht aan een broer van één van de slachtoffers.

Verbijstering
Het Surinaamse volk is vooral verbijsterd over de toezegging dat hij na meer dan dertig jaar zijn stilzwijgen wil verbreken. De waarheidsvinding is voor veel nabestaanden een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Andere nabestaanden voelen echter niets voor zijn plotselinge toezegging. Een mogelijke bekentenis van Bouterse zou het stof doen opwaaien, maar heeft geen juridische gevolgen. Door de Amnestiewet is hij namelijk nog altijd onschendbaar en vrijgesteld van strafvervolging voor de Decembermoorden.

Open brief
Dew Baboeram, wetenschapper en nabestaande van één van de slachtoffers, stuurde vorige week een open brief aan Bouterse. In de brief verzoekt hij Bouterse niet langer te zwijgen over 8 december 1982. Tijdens de Decembermoorden werd de broer van Dew, advocaat John Baboeram, geëxecuteerd. Daarnaast werden nog veertien andere tegenstanders van het militaire regime van Bouterse om het leven gebracht. De toenmalige legerleider was aan de macht gekomen na een staatsgreep.

Interview
Bouterse heeft nu toegezegd open te staan voor een interview. Baboeram wil openheid over de schending van de mensenrechten ten tijde van het regime van Bouterse. Tot op heden heeft het staatshoofd slechts de politieke verantwoordelijkheid op zich genomen, aldus de krant. Verklaringen over persoonlijke betrokkenheid of gewetenswroeging bleven echter uit.

Politiek spel
Volgens Trouw zou Bouterse in zijn gegaan op het verzoek van Baboeram voor eigen politiek gewin. “Eind mei won hij grandioos de parlementsverkiezingen, twee weken geleden werd hij zonder tegenstand herkozen als president. Bouterse is machtiger dan ooit. Toch heeft hij nog één droom: vader des vaderlands worden. En dat kan niet wanneer de zwarte bladzijde van de Decembermoorden niet is omgeslagen.”
Het interview vindt mogelijk eind november plaats en worden openbaar gemaakt in een rapport. Of Bouterse daadwerkelijk het achterste van de tong zal laten zien, blijft een vraagt.

1 reactie op “Bouterse wil boekje open doen over Decembermoorden”

  1. Dew Baboeram alias Sandew Hira is een trouwe kritiekloze volgeling van de Surinaamse topcrimineel. In de kronkels van de Surinaamse pseudo democratie heeft men het klaargespeeld om een amnestiewet af te kondigen nog voor er een veroordeling voor net plegen van een strafbaar feit heeft plaatsgevonden. De bekentis aan een trouwe volgeling, Sandew Hira, is een melodrama van de eerste orde zonder enige waarde voor de waarheidsbevinding. Als deze crimineel te biecht wil gaan dient hij zich te verantwoorden voor de daarvoor bestemde justitiële instanties in Suriname. Helaas heeft deze laffe crimineel nooit enig karakter getoond in deze en steeds het gerecht ontweken.