• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Minister van Bestuur, Planning en DienstverleningCURAÇAO – Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening doet geen water bij de wijn voor de nieuwe pensioenregeling voor ambtenaren. “In september 2013 hebben we aangegeven wat de veranderingen in de pensioenregeling zijn en ook waarom.

Het Algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen (APNA) constateerde toen dat de dekkingsgraad over tien jaar 78 procent kan zijn en dit is veel te laag”, aldus Van der Horst in gesprek met Radio Hoyer 2.

Overeenstemmingsverplichting
De eerste streefdatum van 1 januari 2015 werd niet gehaald en de regering heeft nu een nieuwe streefdatum van 1 september 2015, maar van een escalatietraject wil Van der Horst niet spreken. “Wij noemen het afwijken van de overeenstemmingsverplichting. De wet op GOA zegt dat als je veranderingen wilt aanbrengen in de individuele rechtspositie van ambtenaren dat je daar overeenstemming over moet hebben met de bonden,” zegt de minister. De regering wijkt nu af van de overeenstemmingsverplichting en zal de vastgestelde procedure moeten volgen om de veranderingen door te kunnen voeren.

Veranderingen
Volgens Van der Horst gaat de regering niet akkoord met het tegenvoorstel van de bonden, maar is hij voorlopig niet bang voor een ‘heet najaar’. Hij staat open voor toenadering van de bonden, maar het moet wel op de wijze die de regering wil. “Totdat het wetsvoorstel naar het Parlement gaat, kunnen er nog veranderingen in worden aangebracht, maar als er water bij de wijn moet worden gedaan, dan zal dat door de bonden moet gebeuren”, aldus Van der Horst.

Luister hier naar Etienne van der Horst in gesprek met collega Rick Hart.

1 reactie op “‘Geen water bij de wijn pensioenregeling ambtenaren’”

  1. Ik hoop dat het wetsvoorstel voorziet in een flexibele pensioenregeling, waarbij de ambtenaar kan kiezen om eerder dan 65 jaar met pensioen te gaan maar dan tegen een lager inkomen per maand. Gezien de hoge jeugdwerkeloosheid moet er ruimte worden gemaakt om jongeren in het arbeidsproces te krijgen. Het optrekken van de leeftijd naar 65 is een slechte zaak voor deze groep met alle gevolgen van dien.