• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

vivica spongCURAÇAO – In hoger beroep is de 44-jarige verdachte Mark van Dorp opnieuw vrijgesproken van dubbele moord op Vivica Spong en hun ongeboren zoon Julian, zo schrijft Caribisch Netwerk. De uitspraak heeft geleid tot heftige emoties bij de ouders van Vivica.

“Godverdomme!”, schreeuwt Vivica’s vader Rob als de rechter is uitgesproken. Hij ramt met zijn vuist op tafel. “Moordenaar!” bijt hij Van Dorp toe, die zwijgend de zaal verlaat. Op de gang wachten meerdere vrienden en familieleden hem op. Het Openbaar Ministerie (OM) had 20 jaar gevangenisstraf geëist.

Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met advocaten Willem-Jan Ausma en Sidney Smeets.

Onvoldoende bewijs
Het Hof hecht veel waarde aan het forensisch bewijs, waaruit niet blijkt dat Spong en haar zoon zijn omgekomen door een misdrijf. Ook heeft Van Dorp volgens het Hof geen motief, al denkt het OM daar anders over. Advocaat Willem-Jan Ausma, die Van Dorp bijstaat, spreekt van een logisch gevolg. “Er is gewoon te weinig.”

‘Leugenachtige verklaringen’
Het Hof vindt dat Van Dorp met zijn leugenachtige verklaringen een zware verdenking over zich heeft afgeroepen. Hij was aanwezig toen zijn verloofde in hun woning in Utrecht overleed in juli 2012. Eerder zocht hij op internet onder zoektermen zoals ‘nek breken doe je zo’, ‘inademen ethanol’ en ‘killing without a trace’. Ook verstopte hij een onderbroek met bloedsporen. Zijn verklaringen paste hij meerdere malen aan.

‘Totaal onbegrijpelijk’
De familieleden van Spong zijn geschokt en uit het lood geslagen, vertelt hun advocaat Sidney Smeets. “Het is een schok omdat het zo’n totaal onbegrijpelijke vrijspraak is. Het Hof zegt: u heeft gelogen omdat u iets te verbergen heeft, namelijk dat u erbij bent geweest toen ze is overleden. De enige stap die ze niet hebben gezet, is zeggen: u heeft haar vermoord. Maar dat is voor ons duidelijk, want hoe is ze anders overleden?”

Het Openbaar Ministerie overweegt volgens Smeets om in cassatie te gaan, maar bestudeert eerst het vonnis.

1 reactie op “Opnieuw vrijspraak in zaak Vivica Spong”

  1. Politie agenten in Nederland moeten voortaan een kokospalm op hun rug en op hun pet dragen, hét symbool van luiheid, rust, en ontspanning. Het symbool van niets doen. Dé melkfles dus voor de politiekorps. Oneerlijkheid en luiheid wordt stilzwijgend goedgekeurd in de politie leiding. Deze houding leidt tot achteruitgang, schande voor henzelf, gezichtsverlies en het verlies van zelfrespect. Rechters en/of advocaten zijn van dezelfde laken en pak. Let wel dat de laatste tijd veel gesproken wordt van ONVOLDOENDE bewijs. Klaar, basta, finito, game over. Terwijl het bewijs hen toelacht, het bewijs drijft de spot met hen. Maar ga het bewijs dan zoeken jongens, het BEWIJS ís er, maar jullie willen het NIET zien. Het kost te veel tijd en moeite, te veel inspanningen. Ik kijk dagelijks naar TV-programma’s zoals; Forensic Detectives, FBI-Files, Unsolved mysteries, Psychic private eyes, caught Red Handed, Crime stories etc.etc. Het is een lust om te zien hoe (geheime) agenten van alles doen om een misdaad op te lossen. Haartjes, (voet)sporen, zelfs insecten vangen en nemen ze mee om vast te kunnen stellen hoelang een lijk heeft op de plaats delict heeft gelegen, en/of het lijk daar naar toe is verplaatst. Alles rond het lijk wordt meegenomen en onderzocht. Wat inhoudt dat de onderzoekers alles in het werk stellen om de dader(s) te identificeren. Zes of zeven jaar geleden werd een echtpaar in Noord Holland overvallen. De man werd vermoord en zijn vrouw zwaar gewond achtergelaten. De fiets van de dader lag in hun tuin, verder waren er verse voetsporen te zien onder het raam die hij forceerde, (het heeft geregend) er lagen sigaretten peukjes op de grond, (het echtpaar rookte niet). En toch bood de officier van justitie vijftien duizend euro’s (€15.000) voor de gouden tip. Dat is toch te gek voor woorden. Alle sporen zijn aanwezig, alles ligt voorhanden. Maar de Hermandad is slordig wat betreft zijn bekwaamheid. Het is een en al chaos in het politie apparaat. Het is een bekendheid. En hierdoor hebben criminelen en moordenaars het geluk om “meestal” vrij te worden gesproken. Óf het OM maakt grove fouten, en de kwaaddoeners lachen in hun vuistje. LANG LEVE DE LOL. DAT WE TOFFE JONGENS ZIJN DAT ZULLEN ZE WETEN. WIJ DOEN WAT WIJ DOEN, EN WIJ VRAGEN NIET WAAROM. Ik wens de nadestaanden van Vivica heel veel sterkte, en dat deze crimineel en moordenaar geenszins vrij zal blijven rond lopen.