• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Ace Suares vindt dat we best wel een beetje trotser mogen zijn op ons eiland.

Vaak hoor je mensen zeggen dat Curaçao maar een dorp is, of een kleine stad, en dat ministers eigenlijk slechts wethouders zijn, en dat het allemaal niet zo veel voorstelt. Als we uitgaan van 150.000 inwoners (CBS), dan zou ons eiland te vergelijken zijn met de gemeenten Amersfoort, Den Bosch, Arnhem of Zaanstad. Almere, Nijmegen en Groningen zitten er net boven, Maastricht, Leiden en Leeuwarden zitten er net onder.

Maar heeft Amersfoort een internationale luchthaven? Heeft Den Bosch een raffinaderij? Heeft Zaanstad een droogdok? En hebben ze binnen hun grenzen de specialisten die zulke ondernemingen draaiende houden, zoals luchtverkeersleiders, petrologen of een laserlasser? Ik dacht van niet. En wij ook niet. Dat kan gewoon niet, en wij moeten voor specialistisch werk vaak putten uit de regio en uit andere werelddelen.

Hebben Amersfoort, Den Bosch, Arnhem en Zaanstad: een zwemster die Olympisch brons binnen haalt, én een tennisser die in Wimbledon het dubbelspel wint, én een sporter die Olympisch zilver haalt én een stuk of 15 Major League baseball spelers? Hebben ze een Grammy Award winnaar? Een stuk of twee, drie Edison Award winnaars? Hebben ze kunstenaars die over de hele wereld exposeren? Hebben ze een dokter die de David A. Karnofsky Memorial Award heeft gekregen, én een centrum voor natuuronderzoek waar zelfs Google en NASA op bezoek komen?

Hebben ze een North Sea Jazz Festival? een Internationaal Film Festival Rotterdam, én een dagenlang durende muziekwedstrijd vlak voor carnaval.

Hebben ze een softwarebedrijf dat per maand miljarden aan transacties verzorgt voor internetbankieren over de hele wereld? Hebben ze bedrijven die in 20 jaar gegroeid zijn naar 40 vestigingen in 27 landen? En dan ben ik er nog een heleboel vergeten.

Curaçao ís geen middelgrote gemeente in Nederland. Een minister van Curaçao is níet te vergelijken met een wethouder in Haarlem. En we mogen best een beetje trotser zijn op ons eiland en op onze mensen! Want als je kijkt hoeveel talent hier geboren wordt, en hier of elders in de wereld de top bereikt, dan is dat, per vierkante meter, of per hoofd van de bevolking, of hoe je het ook bekijkt: fenomenaal!

20 reacties op “‘We mogen best wel een beetje trotser zijn op Curaçao’”

 1. Mi homber.Swindeng Suzanna no kie traha.E duna nos tera no.bon nòmber.Ons land kan vooruit komen als de poliek beter gaat en iedereen tur kos bai traha .
  Kumindá Avaristo

 2. Ik ben ook blij met mijn Eiland. Maar heleboel mensen maken dat wij een slechte naam krijgen. Mi hombe por ehempelr hasi parti venema.Hopi hopi problema.Roba i no kie funshoná.

 3. Zo is dat Brum….optimisme??/M’n hoeven….Roberto, wat heb jij gerookt voordat je dit “lofdicht’ schreef.
  De realiteit is lange tenen, respekt vragen zonder het te geven,traagheid en laksheid bij de overheid, falend onderwijsbeleid, een absuluut falende volksvertegenwoordiging, de Isla: het grootste milieudelict binnen het Koninkrijk,corruptie, zakkenvullen, een vervuild eiland en ga zo maar door,…. het enige wat georganiseerd is is de criminaliteit……kijk om je heen, mensen !!
  Dat klopt toch…of niet…ja toch 🙂

 4. Oo jaa?
  Curacao, mijn geboorteiland blijft top 100.
  Maar nu hebben we daar onze corrupten (bv. Mej Frauelyn Wiels, Schotte, Asjes, etc. etc)
  De politiek is totaal verziekt, tot in de hoogste regionen ( allemaal connecties met de ISLA).

  het volk is dom en ongeletterd dus kiest degeen die de grootste frigidaire aanbiedt.
  ja, ik weet, ik ben erg ongenuanceerd; absoluut geen PVV.

  Dan hebben we onze onvolprezen ISLA.
  Ik ging van 1963 tot 1971 op MIL naar school.. Ja, je zat wel eens in de stank en moest elke dag je lessenaar schoonmaken van het roet, maja, je wist niet beter.
  Ik heb inmiddels longkanker en wsch. andere medeleerlingen ook: .ISLA??

  Nou ja, zo kun je wel doorgaan over Curacao, zo jammer. Die criminalieit, die atrako’s op onschuldige mensen…
  Ik ga Curacao niet meer aanraden bij mijn vrienden.
  Braza van brum

 5. Altijd dat nationalistische geleuter over mijn land en jouw land en wie kritiek mag hebben op welk land en wie niet, het is de allergrootste aandrijfveer voor discriminatie. Wij tegen jullie. Al heel gauw wordt het weer mijn kleur tegen jouw kleur. Als je trots bent kun je omgaan met kritiek en zoals Zorro zegt: overall en altijd zal het in de media negativiteit regenen een klein beetje positief schijnen, trek je daar toch allemaal niet zoveel van aan en leef je leven, ben een wereldburger. Heeft Ace last van een klein egootje?

 6. Helaas heeft Magally van de Meulen last van tunnelvisie en zit ze er faliekant naast. Het merendeel van de Nederlandse gemeenteraadsleden zit daar louter en alleen uit eigen belang om t.z.t. naar een topfunctie in het bedrijfsleven te verkassen óf gewoon om als pion van een belangengroep te fungeren.

 7. @Fred Schiedam: hij vergeet ook de Nederlandse zeurkousen…oh nee, die heb je overal wel.

 8. Bas

  “Feit is dat het bestuur bij nederlandse gemeentes wel veel beter is. minder corruptie en geen MFK partijen”. Hee Bas waar woon je?

  https://ejbron.wordpress.com/2013/10/13/de-schrikbarende-corruptie-van-bestuurders-in-nederland/

 9. Nee, daar heeft Ace gelijk Dat heeft geen middelgrote gemeente in Nederland binnen een week; verbrand lijk in uitgebrande auto, lijk gevonden op de vuilnisbelt, tourist op klaarlichte dag beroofd van huurauto, gemeentelijke vuilnisophaaldienst dumpt witgoed in natuurgebied.

 10. Ik geloof niet in het doemscenario van Ace Suares. Er zijn maar weinig mensen, die niet trots op ons eilandje zijn, maar het is een bekend verschijnsel dat slecht nieuws altijd extra benadrukt wordt ook al is het goede nieuws veel meer. Als je altijd je werk goed doet, is dat normaal en daar word je voor betaald, maar owee als je een fout maakt loop je de kans op een waarschuwing. Als je een groot gezondheidsprobleem krijgt, wordt dat o zo gemakkelijk overschaduwt dat je je hele verdere leven altijd gezond bent geweest. De soep van kritiek wordt meestal niet zo heet gegeten als het wordt opgediend. Er valt helmaal niets te zeggen over dingen die goed gaan en des te meer over dingen die niet goed gaan.

 11. Vind het altijd wel grappig om zoiets te lezen en dan ga ik ook begrijpen waarom mijn landgenoten zo trots zijn op hun landje, ontworsteld aan de zee. Percentagegewijs qua bevolking hebben wij meer wereldkampioenen, olympischkampioenen multinationals or whatever dan de U.S.A. Nooit echt zo bij stilgestaan, makes you proud though.

 12. Sjeezes wat kunnen jullie toch iemands humeur verpesten.
  Waar het om gaat is dat naast al het slechte nieuws dat we horen, ook mooie/goede dingen zijn op Curacao.
  En dan heeft het niks te maken met je kop in het zand steken, maar het kan niet alleen maar regenen, af en toe de zon is ook wel eens lekker.
  Nu is dat op Curacao natuurlijk andersom, maar anders klopt het niet bij wat ik duidelijk probeer te maken.

 13. Helemaal mee eens met de stellingen van Ace Suares, maar, niet iedere gemeente van Nederland kan de genoemde zaken bv haven, binnen de gemeente grenzen hebben.
  Dus de vergelijking met de gemeenten is ietwat scheef.
  Curaçao is een Eiland, moet U niet vergeten en kan natuurlijk al deze zaken binnen haar grenzen hebben en okay, we mogen best trots zijn op datgene wat er is.
  Wel mogen we vragen en verwachten dat deze bedrijven beter bestuurd worden en ook de nodige inkomsten kunnen genereren.

  We mogen ook van het ”gemeente” bestuur (zo U ze wilt noemen) van Curaçao verwachten dat ze de goede dingen van ”gemeente Curaçao” als een pater familias beheren en bewaren echter daar schuilt het euvel dat de gemeenten van Nederland het bestuur van hun gemeenten beter ter harte nemen als die van Curaçao en daar mogen we best vaker aandacht voor vragen van het bestuur van Curaçao.

 14. Enkel klagen heeft geen zin. En sprookjes vertellen evenmin. We zullen er met zijn allen aan moeten werken om het op Curacao goed te houden. En niet wegkijken van de werkelijkheid.
  Het vliegveld, de raffinaderij en het droogdok zijn inderdaad goede voorbeelden met potentie. Echter de waarheid is dat deze 3 bedrijven er de laatste jaren er niet beter op geworden zijn. De feiten zijn helaas niet fraai: Hato verloor zijn FAA status 1, de raffinaderij is en blijft een bron van vervuiling midden in de stad, het droogdok heeft inmiddels geen werkend drijvend dok meer en de mogelijk samenwerking met Damen Shipyards is er nog niet van gekomen. De slepende rechtzaak betreffende de Cubaanse werknemers is een bedreiging voor de toekomst.
  Helaas staat Curacao er economisch niet best voor. En van kunstenaars en sporters is niet veel welvaart te verwachten. Als we daar genoegen mee nemen ook goed. Echter misplaatste trots is hier al in overvloed.

 15. Klopt we mogen best trots zijn op Curacao. Absoluut is niet alles slecht. Maar om dit op deze manier te vergelijken.
  Dan denk ik tja. De BOssche bol uit Den Bosch heeft Curacao niet. Curacao heeft de wereld beroemde koekjes van de verkade niet. En Zaanstad wel. Bovendien moeten we Albert Heijn niet vergeten ook uit de Zaanstreek en toch echt wel een groot bedrijf verspreid over de wereld. Heeft Curacao ook niet. Ranomi met al haar olympische medailles komt uit een kleinere gemeente. Net als Pieter van den Hoogeband en Inge de Bruijn. Allemaal goed voor GOUD. Maar kom op zeg. Laten we dit niet op deze manier vergelijken. RESPECT voor elkaar lijkt me meer op z’n plaats. En het is te hopen dat niet elke gemeente in Nederland moet dealen met ene mijnheer Asjes of Mw. Wiels in de politiek. Nog maar niet te spreken over Schotte. Maar samen sta je sterk. Ik ga voor respect. Ieder heeft een goed ding. je hoeft niet op deze manier te vergelijken. Op Curacao heb je namelijk ook geen Andre Rieu en die komt uit het kleinere Maastricht;. Kijk maar naar Jean-Julien Rojer die met 12 jaar naar Nederland ging omdat hij daar zich beter kon ontwikkelen. Samen sta je sterk. Je hoeft een ander niet neer te halen om daar meer respect uit te krijgen.

 16. Heerlijkzo’n positief ingezonden stuk!!!
  Ik kan me niet herinneren wanneer VG zo’n opbeurend stuk heeft geplaatst.
  Wat mij betreft mag Ace Suares iedere dag zo iets inzenden, en laten we Arthur Donker in z’n eentje lachen op deze klip.
  t

 17. Ace Suares, eindelijk eens een persoon die opbeurend heeft geschreven, en anderen verblijdt door iets positiefs over Curaçao te schrijven.
  Roberto, eindelijk eens opbouwend commentaar, al is het deze keer, dat hij iets positiefs overkomt als het Curaçao betreft.

 18. Ace, Rare vergelijking hoor. Je kan moeilijk in alle gemeentes een zeehaven, Vliegveld etc hebben.
  Wat jij allemaal oproept is er wel in Nederland en nog meer. En er zijn steden die zwemsters hebben die 3 keer goud binnenhalen.
  Feit is dat het bestuur bij nederlandse gemeentes wel veel beter is. minder corruptie en geen MFK partijen.
  Antoon, Curacao wordt al financieel gesteund door Nederland. Het is tijd om de politici van Curacao aan ta pakken die al het geld stelen van de bevolking!

 19. Beste ACE SUARES. Een “beetje” trots is hééél weinig gezegd. Ik ben hartstikke trots op mijn eilandje. Het geeft mij een gevoel dat mij ertoe kan brengen met geheel mijn hart te juichen over Curacao en haar inwoners. Ook wij kunnen er belang in stellen onze eigen goede naam en reputatie te verdedigen, zonder echter gedreven te worden door ijdelheid en zelfzuchtige trots. Respect is onontbeerlijk voor onze gezonde relatie met elkaar. Ons sociale leven mag er niet onder lijden. Wij voelen de behoefte elkaar altijd te verdedigen, in de bres te springen voor elkaar. Wij doen alles aan om ons gezicht niet te verliezen. Curacao is een beeldschoon en prachtig eiland. Kijk ‘ns naar de vele verbazingwekkende prestaties van onze jongeren op verschillende sport gebieden in het buitenland. Baseball, voetbal, zwemmen, atletiek, volleyball etc.etc. hierover kan geen twijfel bestaan. Hun krachtinspanningen leveren vrees inboezemende prestaties. Deze prestaties brengen ons als één volk dichter bij elkaar. Het schept een band met elkaar. Daarnaast, Curacaose mensen zijn meertalig en licht geneigd te vergeten welke taal ze spreken, aangezien overschakelen iets heel normaal is voor hen. Van Spaans naar Nederlands, dan weer naar Engels, van Engels naar papiamentoe, van papiamentoe naar…… Een Curacaoënaar kan zich zonder moeite bezig houden met twee of drie toeristen tegelijk die informatie willen, want wij kunnen meerdere taal-combinaties maken zonder enig probleem. Alle talen worden gebezigd. Maar ook, Curaçao beschikt thans over bijna het zuiverste drinkwater ter wereld, aangezien het nu gedistilleerd water betrekt van een distillatiefabriek die in 1929 zijn ontstaan vond. In economisch opzicht mag men Curaçao behoorlijk gezond noemen; het kan bogen op een van de grootste olieraffinaderijen ter wereld, waar de olie van de Venezolaanse olievelden wordt verwerkt. Ook de toeristenindustrie heeft de afgelopen tien jaar een bloeiende tijd doorgemaakt op Curacao. Wat Curaçao tot de ideale plaats maakt voor duik activiteiten is het feit dat de kust rondom het eiland vrij is van verborgen rotsblokken, riffen of zandbanken, met aanlokkelijke helder blauw-groene wateren. Het hele jaar door schommelt de temperatuur tussen de 26 en 29 graden Celsius, de vochtigheidsgraad is laag, er is nooit een mistige dag en het tijverschil bedraagt zelden meer dan één meter. Kort gezegd, het weer is stabiel. Daarnaast, het alledaagse lekker eten aldaar. Saborrrrrrrrrrr. Ach, Ace Suares, kiko mas nos mester bisa? Corsow ta un isla bendicioná. Un isla cual nos ta purba su dulzura, su buniteza, y su dignidad. Dus Suares, rest mij alleen te zeggen: BIBA NOS DUSHI CORSOW. TA NOS SO POR.

 20. Helemaal eens. Ik moest er de afgelopen dagen aan denken. Miljarden gaan er naar Griekenland om het binnen de EU te houden, maar ondertussen zeuren Nederlandse parlementariërs soms over een fractie ervan dat nodig is om
  Curacao te steunen (is dat eigenlijk nog zo?) 😉