• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

StudieCURAÇAO – Curaçaose studenten vertrekken binnenkort als bursalen weer richting Nederland om daar verder te gaan studeren. Dit is vaak wennen voor de studenten omdat de overstap erg groot is. Niet alleen het klimaat maar ook de taal en cultuur zijn erg verschillend.

“Ik kwam samen met veel bekenden naar Nederland. Dat was voor mij erg fijn”, zegt Eldrimar Torres tegenover Caribisch Netwerk. Hij studeert sinds vorig jaar aan de Sporthogeschool in Eindhoven. “Ik kende de cultuur al een beetje. Toch moest ik erg wennen. Mensen in Nederland kunnen soms zo droog zijn, dan kan er geen lach vanaf.”

De Nederlandse taal is en blijft nog altijd een zwak punt zegt Torres. “Maar het gaat steeds beter.” Zijn hart ligt in Curaçao, zegt Torres. “Ik wil heel graag terug als ik klaar ben. De zon, de zee en mijn ouders zijn daar. Bovendien is er veel vraag naar gymdocenten. Dat is ideaal.”

Beperkt
Kelsey Prince verhuist binnenkort naar Nederland. “Ik ga naar Nederland en kom nooit meer terug. Ik hoef niet per se altijd in Nederland te wonen, Engeland of Amerika lijkt me ook wel wat, maar ik ben een beetje klaar met Curaçao. Ik ga journalistiek studeren en als journalist ben je op een eiland sowieso heel beperkt.”

Nederlandse les
Het Nederlands wordt een uitdaging, zegt Prince. “Ik ben één keer een weekje naar Nederland geweest en dacht dat mijn Nederlands best goed was. Tot ik daar kwam en bleek dat het toch niet zo was. Ik dacht bij elk gesprek ‘kun je wat langzamer praten?’. Gelukkig kan je op de hogeschool waar ik ga studeren extra Nederlands krijgen. Van de SSC (Stichting Studiefinanciering Curaçao) krijg je wel een beetje begeleiding, maar dat is vooral met het helpen van een woning en een introductie van die stad.”

Extra begeleiding
Dat er behoefte is aan extra begeleiding merkt ook Marieke Daemen. Twee jaar geleden zetten zij het bedrijf Curacoach op. Een coachingsbedrijf voor Curaçaose studenten die graag extra begeleiding willen in alles waar ze tegen aan lopen in Nederland.

Hulp
“Ik merk dat de Nederlandse taal een probleem is. De meeste studenten die ik begeleid hebben namelijk hulp nodig bij hun scriptie. Ze zitten vaak al in hun laatste jaar en lopen helemaal vast”, zegt Daemen. “Zeker op taal maar ook omdat ze bepaalde methodes gewoon niet snappen. In Nederland wordt er, als je iets niet snapt, van je verwacht dat je daar naar vraagt. Ik merk dat Curaçaose studenten dat soms spannend vinden en dat komt eruit tijdens hun scriptie. Het niet om hulp vragen is eigenlijk het grootste probleem”.

Drempel
Om dat te voorkomen biedt de Hogeschool Rotterdam (HR) verschillende workshops aan speciaal voor studenten van de eilanden. “Wij merken ook dat de studenten het lastig vinden om hulp te vragen. Ze moeten daar echt een drempel voor over”, aldus Theo Vleeskens van de HR.

Niet verplicht
“Het lastige is dat die workshops ook al een vorm van hulp zoeken zijn en dus die drempel”, zegt Vleeskens. “We kunnen ze de cursussen niet verplichten en daarom is de opkomst vaak niet zo hoog als we hopen. Toch vinden we het wel heel belangrijk om het aan te bieden. Het is niet zo dat de studenten geen goede begeleiding krijgen vanuit hun eigen land. Daar kunnen ze maar een beperkt aantal dingen voor de studenten regelen.”

9 reacties op “‘Het grootste probleem is dat bursalen niet om hulp vragen’”

 1. Mocht er bursalen zijn in Den Haag die extra lessen willen, dat kan.
  In het begin had ik weinig moeite met de taal. Dat komt omdat het onderwijs toentertijd in het Nederlands werd gegeven. Op school was het alleen maar Nederlands.
  Het is niet erg om in “Antilliaanse” kringen te vertoeven, maar je moet er wat aan hebben.

  Tegenwoordig voel je je meer thuis omdat er tal van “Antilliaanse” toko’s zijn en Sate ku batata…… Mocht je ergens langslopen en je hoort muziek, vraag naar de bijscholing voor Nederlands.

 2. Een hele goede methode om de Nederlandse taal en cultuur te leren is om naar de Nederlandse TV te kijken en naar de Nederlandse publieke radio te luisteren. Dat alles is (ook via internet) op Curacao al te zien en te beluisteren (www.npo.nl), dus je kan met het jezelf voorbereiden op een verblijf/studie in Nederland al maanden van te voren mee beginnen.

 3. @ Roberto : “Geef het NIET op, want achteraf zal je de zoete vruchten van je eigen doorzettingsvermogen eten.”

  Prachtig gezegd, Roberto !!!

  Enne Eldrimar: niet staren naar waar de zon onderging anders zul je hem nooit zien opgaan; en blijf vooral jezelf…er zijn al anderen genoeg 🙂

 4. Altijd al geroepen dat men op de (voormalige) Antillen het Nederlands Niet beheerst, maar geen wonder.
  Degenen die onderwijs in het Nederlands moeten geven beheersen de taal al niet, hoe moeten ze het dan overbrengen op hun leerlingen.
  het Nederlands wordt door velen gezien als een ”derderangs taal”, en de roep is vaak, wij zijn Papiaments sprekend dus moeten we deze taal promoten.
  Lieve mensen waar in de wereld wordt er Papiaments verder gesproken als op 3 eilanden ergens in de Caraibische Zee?

  Heb meegemaakt dat een jonge dame van een Papiamentse school afkwam en vervolg onderwijs moest hebben niet erg ver kwam daar zij de Nederlands taal niet beheerste, heb meegemaakt dat bursalen op weg naar Nederland voor vervolg onderwijs geheel niet begrepen wat er aan hen werd gevraagd door een stewardess aan boord van het vliegtuig en deze mensen gingen HBO opleidingen volgen.

  Dus beste mensen, nogmaals, op de Antillen wordt de Nederlandse taal Niet beheerst, dus doe er wat aan voor de jongelui die hun vervolg opleiding in Nederland willen voortzetten, of ga onderwijs geven in een taal die overal ter wereld verstaanbaar is.

 5. @ Etienne Sambo. zo SLECHT ZIJN ONZE SKOLNAN DI GOBIERNU.

  Een slagingspercentage van 48% op het zo bekende PSC spreekt boekdelen. Het lijkt wel een gevolg van de naamsverandering en gratis onderwijs door de PS. De zevende PS-minister gaat dat oplossen, hoewel ze de eerste megablunder al heeft gemaakt. Of zou iemand haar moeten influisteren, dat ze weliswaar van goede wil is maar ten enen male de capaciteiten mist om dit voor elkaar te krijgen. PS zal geen achtste minister van onderwijs in voorraad hebben en er moet toch iemand die stoel warm houden, maar het beste is dan dat ze helemaal niets doet.

 6. Applaus voor Etienne Sambo!!!

 7. Grootste fout dat veel Antilliaanse studenten maken is om alleen in je eigen Antilliaanse groepje te blijven hangen. Geen Nederlandse vrienden en weinig Nederlands oefenen.

 8. eerst geven we onze kinderen slecht onderwijs en dan verbaast het ons dat ze het in Nederland niet redden. Hombu.Niet voor niks willen ouders hun kinderen op een van de weinige privescholen. Overheidsscholen zijn de aller-aller-allerslechtste scholen. Het moest eigenlijk niet gratis zijn: je zou geld terug moeten krijgen voor de rest van je leven, zo SLECHT ZIJN ONZE SKOLNAN DI GOBIERNU.

 9. ELDRIMAR TORRES. Heimwee kan een ware uitdaging zijn voor al deze studenten en ook voor jou. Vooral wat betreft onze kostbare vriendschap en warmte dat wij jegens elkaar hebben, ook i.v.m. onze naasten en familieleden. Wij moedigen en troosten mekaar in moeilijke omstandigheden. Ons cultuur is uniek, markant en opvallend. Een wederzijdse vertrouwen dat wij uitstralen. Maar pas op Eldrimar. Want heimwee steekt de kop op wanneer herinneringen jouw gedachten doen teruggaan naar een aangename tijd van geborgenheid en liefde, van zon, zee, warmte en vooral lekker eten. En vooral je ouders. Het zijn je ouders, logisch dat je regelmatig aan hen moet denken, vooral ‘s avonds/’s nachts als je naar bed gaat. Maar denk er niet té veel aan hen. Hierdoor kunnen zulke sterke emoties worden opgewekt dat je je terneergeslagen voelt en het gevoel hebt niet verder te kunnen. Sommigen hebben zelfs, nadat zij halverwege hun studie waren, hun bezittingen verkocht en een dure reis naar Curacao hadden gemaakt, zij hebben hun plannen dus laten varen en zijn naar huis teruggekeerd. Zij werden overmand door heimwee. Zulke aanvallen op de emoties komen meestal voor vlak na intensieve nadenken wat je hebt achtergelaten op je lievelingseilandje Curacao. Je vriendenkring, je kennissen en (naaste) familieleden. Gevoelens van heimwee zouden ook versterkt kunnen worden wanneer de communicatie belemmerd wordt omdat men met een vreemde taal te maken heeft. Probeer zoveel mogelijk de Nederlandse taal te lezen en te spreken. Bouw een vriendenkring op met andere Nederlandse studenten en kennissen. De beste manier om de Nederlandse taal snel en vloeiend onder de knie te krijgen wat betreft lezen, spreken, en vooral schrijven. Laat je niet gek maken. Denk aan je schitterende toekomst. Sommigen blijven er hun leven lang last en spijt van hebben dat zij teruggekeerd zijn, en hun kans hebben gemist, verspeeld. Zorg dat zoiets met jou niet gebeurd. Zo’n kans zal niet meer terugkomen. Eldrimar, als je met je gedachten, je gevoelens, en je hart op Curacao bent, zal je het zeker moeilijk hebben. Doe het asjeblieft niet. Nogmaals, het is moeilijk en drukkend, maar houd vol. Sla jezelf er doorheen. Denk niet regelmatig aan de dag dat je zal terugkeren, laat het gewoon over je heen komen. Wees hard voor je eigen. RAMBO STYLE. Het is gewoon door een zure appel bijten. Geef het NIET op, want achteraf zal je de zoete vruchten van je eigen doorzettingsvermogen eten. SUCCES VERDER BUDDY. TOI TOI TOI.