• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

taxiCURAÇAO – Taxichauffeurs die na hun 65ste nog gezond zijn moeten door kunnen werken tot hun 70ste. Dat vindt Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. Vergunningen worden nu afgegeven tot 65 jaar oud. Volgens Leeflang zijn er veel taxichauffeurs die door willen en zelfs ‘moeten’ werken om rond te komen omdat ze geen werkgeverspensioen opbouwen.

Op Aruba krijgen taxichauffeurs een vergunning die bij rechtswege pas vervalt bij overlijden van de vergunninghouder.

Niet toereikend
“De hoogte van het AOV-pensioen is niet toereikend. Om deze reden zouden taxichauffeurs die na hun 65ste nog in staat zijn om te werken, dat recht moeten krijgen”, aldus Leeflang. “Anders worden ze als het ware gedwongen om in armoede te leven, terwijl ze zelf wel door kunnen en willen werken”. Het Statenlid vindt wel dat hier een medische keuring aan vooraf moet gaan.

22 reacties op “‘Verhoog de leeftijd voor taxivergunningen naar 70 jaar’”

 1. @ VITO. Ik zal zelf kijken of ik kontakt kan leggen met de organisatie in Amsterdam om te kijken of hij dat wilde proberen op Curacao.

  Wil je dat uti je hoofd laten, want we hebben hier al agressie genoeg en hoeft er niet bij te komen wat in Nederland, Belgie, Frankrijk, Colombia etc. met Uber gebeurt. Hopelijk is het verder goed met je geestelijke gezondheid.

 2. Oke basta papiamentu awor laganos ban purba ku Uber- taxi for di America. Un systema nobo ku nan a lansa na America y ku a wordu purba na Hullanda kaba.

  Oke laten wij ophouden met te veel praatjes. Laat ze maar gaan proberen met de Uber-taxi overgewaait uit America. Hebben ze reeds geprobeerd in Nederland, waarbij er vele protest tegen was in Amsterdam. Dat kwam zo’n beetje overeen met dat benoemde systeem uit Suriname, dat er prive auto’s werden ingeschakeled om rpive taxiritten te maken. Misschien moeten wij dat, maar gaan proberen op Curacao voor inovatieve taxi-Ritten op Curacao. Toch geen gek idee. Zo leren wij ook wat van ervaringen uit andere landen. Het wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden toch. Ik zal zelf kijken of ik kontakt kan leggen met de organisatie in Amsterdam om te kijken of hij dat wilde proberen op Curacao.

 3. @ Henry. Je gaat er kennelijk van uit dat het alternatief voor het huidige vergunning systeem het volledig vrijgeven is. En dat de totale omzet van taxi vervoer al vast ligt. Dat laatste is zeker niet het geval.

  Dan heb je me niet een klein beetje maar totaal verkeerd begrepen en waarom is mij niet duidelijk gezien mijn eerdere reacties. Waarom zou ik anders Etienne, die wel de martkt wil vrijgeven, om een alternatief vragen, als ik die al zou weten? Ook heb ik geen glazen bol waarin de omzet vastligt en het zal zelfs nooit vast komen te liggen. Met de rest van je verhaal ben ik het helemaal eens.

 4. @Zorro
  Je gaat er kennelijk van uit dat het alternatief voor het huidige vergunning systeem het volledig vrijgeven is. En dat de totale omzet van taxi vervoer al vast ligt. Dat laatste is zeker niet het geval. Door de hoge prijs van taxi vervoer is de vraag sterk gedaald. Een lagere prijs met betere kwaliteit, zoals in vele landen het geval is, zal de vraag doen toenemen. En daarmee de totale omzet in deze branche. Nu hebben te veel chauffeurs te weing ritten per dag, soms slechts 1 of 2! De gemiste omzet ligt bij de alternatieven die gevonden zijn om de huidige taxis te vermijden: ophaaldiensten met bussen en brengen en halen door buren etc.

  Er hoeft slechts een duidelijke toetsing van de auto en de chauffeur te zijn. Anoniem rijden in een defecte auto moet worden voorkomen.
  Als ik volgende week weer terug ben op Curacao laat ik me ophalen in plaats van de 4 km naar huis voor $20 per taxi. Voor $ 10 had ik wel gedaan. Dat is dus een voorbeeld van gemiste omzet!

 5. @ Vito. maar er moet toch iets komen die de veiligheid van de passagiers waarborgt.

  Ik zou het liever bescherming willen noemen o.a. dat een klant niet te veel betaald en een chauffeur de noodzakelijke kwaliteiten zoals kennis van straten en dienstbaarheid bezit. Wat veiligheid betreft zou eerder de taxichauffeur in aanmerking komen, want die worden regelmatig overvallen en zelfs vermoord (niet perse op Curacao), maar die veiligheid is niet te bieden of mogen zij straks ook een wapen dragen van Navarro.

 6. @ Etienne Sambo. Ey Zorro: wat is volgens jou het nadeel van afschaffen van vergunningen? Vertel maar, misschien leren we van elkaar.

  Ik zal een eerdere reactie van mij nog eens herhalen: Ja, laat alle werkelozen met een auto maar taxichauffeur worden, Dan valt er geen taart te verdelen, maar een zak krenten en heeft niemand te eten. Hoe verzin je het.

  Ook los je hiermee niet de on topic problemen ten aanzien van het inkomen en het pensioen van de taxichauffeurs op. Als je iets wilt opheffen, zal je met een alternatief moeten komen dat zelfs beter is. Overigens is dit helaas niet het enige probleem met onze taxi’s zoals Henry al heeft gesteld.

 7. Het taxi systeem in Paramaribo bevalt me wel. Hoe het precies is georganiseerd is me niet in detail bekend maar het werkt door te bellen naar een taxi-centrale die chauffeurs met eigen auto stuurt. Nette auto’s, service, goede chauffeurs en realistische prijzen. Op vliegveld Zanderije weet ik niet hoe het werkt. Daar heb altijd vooraf een taxi gereserveerd. Het ziet er wel veel vriendelijker uit en is goedkoper dan op Hato.
  Op curacao zouden we kunnen beginnen met de klant de taxi te laten kiezen. Geen rij waar je de eerste auto moet kiezen maar taxis naast elkaar, net zoals winkels, de klant kiest. Prijzen afhankelijk van type auto, airco, aantal pasagiers etc. Als je de auto of de chauffeur je niet bevalt dan kies je ander. Net zoals een klant een restaurant of een winkel kiest om binnen te gaan.
  Het huidige vergunning stelsel is geen garantie voor veilig rijden en stratenkennis.
  Het zou enkel een keuring van auto, antecedenten, woonadres van chauffeur, kennis van de wegen op Curacao kunnen zijn. Zo min mogelijk drempels om een vergunning te krijgen. Laat de markt het toch doen wat betreft vraag en aanbod. Geen maximum aan vergunningen. En de luchthaven politie ziet toe op de veiligheid op Hato.

 8. Ey Zorro: wat is volgens jou het nadeel van afschaffen van vergunningen? Vertel maar, misschien leren we van elkaar.

 9. @Zorro 14-07-2015.Henry Ben het volkomen eens met jullie stelling, maar er moet toch iets komen die de veiligheid van de passagiers waarborgt. Tot nu toe is dat toch het vergunningsysteem.Beter iets dan niets. Markwerking is toch ook goed voor de prijzen concurentie.

 10. @ Henry. Het huidige taxi systeem is niet goed.

  Daar zijn vriend en vijand het reeds lang over eens en niet alleen op Curacao, maar ga dan niet de vergunningen blindelings afschaffen, want dan volgt anarchisme in de taxiwereld.

 11. @zorro
  Het huidige taxi systeem is niet goed.
  Je kunt je taxi niet kiezen maar moet de aangewezen taxi nemen. In welke winkelstraat is dat de norm?
  Ze zijn erg duur voor de geleverde dienst. Te vaak niet schoon, weten het adres niet, onbeleefd, telefoneren onderweg etc. Prima als er een keuze is maar die wordt te weinig niet geboden.

  Het resultaat is dat ik en velen met mij de taxi niet gebruiken en me laat brengen en halen door vrienden en buren. En misschien wel tegen een wederdienst.
  Inderdaad, het vergunningen stelsel reguleert het systeem kapot, laat de markt meer zijn werk doen: keuze voor de klant en de prijs naar beneden, ik zal er graag gebruik van maken. Meer concurrentie, lagere prijzen, meer ritten, meer inkomsten.
  Daar waar de overheid zich te veel mee bemoeit loopt het slecht, niet alleen met de taxi’s.

 12. VITO: vergunning ta stanka ekonomia. E no ta trese trabou. Si e ta trese trabou pa un grupito, kaminda tur hende ya ta reklama ku nan servisio no ta bon i nan ta karu. Kita vergunning laga esun ku ke drenta e mundu di taxista i e publiko mes lo disidi ta den kua taxi nan lo drenta. Esun ku ta ofrese miho servisio na e miho preis. Boso ta kere ku permitnan lo drecha ekonomia? Lubida rumanan. Permit ta un forma di proteha un grupito su interes. Nunka e lo proteha no por proteha e konsumido.

 13. @ Roberto. WAT BEN JE EIGENLIJK; EEN MAN of EEN VROUW????

  Zie ook de emoticon. De geleerden kunnen het daarover maar niet eens worden. Hij lijkt meestal een broek aan te hebben en soms een jurk te dragen. Wat maakt het eigenlijk uit.

 14. Ma aleu mi no sa si koredo di taxi y bus ta paga belasting. Prome mi reakshona.

 15. @Etienne Sambo ta tur kaminda na Mundu bo mester di un vergunning pa core taxi, si no e ta bira un wild west ku pushi ku kacho ta yega gewoon para na taxi standplaats pa kore taxi. Mi ta kere ku bo a mira e asuntu ey mas lue, Den asuntu ey mester tin regla si. Hasta mi kere ku e publiko konsumidor di taxi y bus mester por desidi si un chauffeur ta kore responsabel si e tin mag di sigi ku su vergunning. Tambe nan mester por reklama ora chauffeur ta kore irresponsabel tambe.

 16. ZORRO. Jouw naam is ZORRO. Maar Zorro was een man, (Don Diego de la Vega). Maar jij stuurt mij een “kusje”. Dus de vraag is: WAT BEN JE EIGENLIJK; EEN MAN of EEN VROUW???? Kiko bo ta swa, CARNI of PISCA????

 17. @ Ricardo. Daar moet mevrouw Omayra Leeflang aan gaan werken.

  De minister zal je bedoelen, maar hoe wil je het nu al bestaande grote tekort in het AOV-fonds oplossen? Ik neem aan, dat je met pensioen de AOV bedoelt en dat is iets anders. Zou de zo door PS gewenste onafhankelijkheid de oplossing zijn voilgens jou?

 18. @ Etienne Sambo. Schaf die taxivergunningen af, wat dacht je daarvan?

  Ja, laat alle werkelozen met een auto maar taxichauffeur worden, Dan valt er geen taart te verdelen, maar een zak krenten en heeft niemand te eten. Hoe verzin je het.

 19. Het probleem ligt aanhet feit dat de pensioenen veels te laag zijn door het doorwerken van gepensioneerden stijgt de jeugdwerkloosheid en daarmee steigen de sociale wanorde en problemen onder de jongeren. Daar moet mevrouw Omayra Leeflang aan gaan werken. Je ziet bewakers van 60 jaar en ouder die amper goed kunnen lopen, personen tot hun tachtigste op kantoor werken. Door deze situatie stagneert de economie van Curaçao en zullen de problemen alleen maar groter worden en de sociale onrust en problemen toenemen.

 20. Schaf die taxivergunningen af, wat dacht je daarvan? Weg met die vergunningen en geef mensen de ruimte om geld te verdienen.

 21. @ Roberto. OMAYRA is een vrouw met kennis, inzicht, en vooral onderscheidingsvermogen. Iemand die meeleeft met haar medemens. Iemand die empathie toont voor anderen.

  Kusje 🙂

 22. OMAYRA is een vrouw met kennis, inzicht, en vooral onderscheidingsvermogen. Iemand die meeleeft met haar medemens. Iemand die empathie toont voor anderen. Prachtige eigenschappen die (haast) niemand in de Curaçaose regering beheerst. Aantrekkelijke eigenschappen die duidelijk naar voren komen heeft zij. Een vrouw naar mijn hart. Omayra begrijpt degelijk dat de pensionering vaak een onmiddellijke financiële last met zich meebrengt. Het inkomen daalt plotseling, wellicht tot slechts de helft van wat het was, of zelfs meer. De gepensioneerde moet nu van een bedrijfspensioen of een uitkering leven. Maar dit staat in geen verhouding tot zijn vroegere inkomen. Dit kan samen met inflatie financiële problemen scheppen. Het kan zelfs gebeuren dat hij tot de groep zal behoren van personen die een inkomen hebben beneden de armoedegrens. De koopkracht kan verminderd worden. Hij zal verplicht zijn tegen het eind van de maand zijn laatste spaarcentjes aan te spreken. Zonder (goede) aanvullende inkomsten, waaraan het vele gepensioneerden ontbreekt, kan men niet blijven leven. Het is noodzakelijk dat er onmiddellijk hulp wordt geboden om werkelijke armoede onder de gepensioneerden (en andere niet welgestelden) te voorkomen. Zo’n plotselinge situatie kan voor veel problemen zorgen in het dagelijks leven. Laat die mensen gewoon doorwerken (áls zij het willen), het is veel beter voor een gezonde economie, maar ook voor een politieke stabiliteit en een gezond fiscaal beleid met een gezonde, groeiende economie dat zich ongetwijfeld zal blijven handhaven. De economie van Curacao zal snel vooruit schieten. Het zorgt niet alleen voor een gezonde economie, maar investeerders zullen zich ook aangetrokken voelen tot ons eilandje. Dit alles zal Curacao helpen om onder de drukkende last te komen.