• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Henriquez- (CN)CURAÇAO – De familie van Mitch Henriquez wil gerechtigheid. Hoe heeft ze nog niet bekendgemaakt, maar zus Lila heeft dat gisteren tijdens de aankomst van zijn lichaam op Aruba en stille tocht die volgde, gezegd. “Prioriteit is nu om mijn broer te begraven. Daarna gaan we gerechtigheid zoeken. Dat is de volgende stap.”

Vanaf de luchthaven ging de stille tocht door naar het rouwcentrum. Een kleine honderd man loopt mee nadat rond half vijf lokale tijd het vliegtuig met Mitch’s lichaam landde, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Kijk hier naar een reportage van Sharina Henriquez:

Moeder
Moeder Maria en haar twee dochters rijden in een auto direct achter de lijkwagen waarna de rest van de mensen te voet volgt. Velen dragen een t-shirt met de teksten als ‘Justice for Mitch’ en ‘Rest in peace’.

Straffen
Cathrien Theophile zit langs de kant van de weg en is boos. “Ze moeten de agenten straffen. Hoe kan het dat de agenten nog vrij kunnen rondlopen zoals jij en ik?” Ze vindt dat de Arubaanse agent die bedreigd wordt beter had moeten weten. “Hij is een van ons. Een hond eet toch ook niet een hond.”

Emoties
Emotioneel wordt het bij het rouwcentrum als Maria uitstapt en haar kleinzoon, de 13-jarige zoon van Mitch die ook uit Nederland mee was gekomen, omhelst. Daarna gaan familie en vrienden naar binnen. Oudste zus Lila bedankt buiten nog de aanwezigen voor hun steun maar vraagt met klem om de familie nu met rust te laten.

Tekening
Een gezin uit Den Haag dat pas op Aruba is komen wonen, loopt ook mee. Het jongste lid heeft een tekening gemaakt. “Ik vind het erg dat Mitch dood is gegaan”, zegt het meisje. Haar moeder zegt dat ze vlak bij het Zuiderpark woonde. “Ik zag vaak in de tram dat ze vooral donkere mensen aanpakten.” Volgens haar komt het door de ‘verharding en verrechtsing’ van Nederland.

‘Historisch manneke’
Haar dochter geeft de tekening aan Ella Arends, die zegt heel hecht met de familie Henriquez te zijn sinds ze in Nederland buren werden. Ze kent Mitch van kleins af aan. “Hij wordt een historisch manneke, in boek of beeld. Misschien is hij gekozen om het geweld van de politie recht te zetten.” Ze hoopt in ieder geval dat de agenten die schuldig zijn, worden ontslagen.

Mitch wordt morgen begraven.

8 reacties op “Familie wil gerechtigheid voor Mitch Henriquez”

 1. Goed zo Caramba !!! De spijker op z’n kop….!!
  om je dromen waar te maken, moet je wel eerst wakker worden…:)

 2. Nisa / Wimpiri, volgens mij halen jullie wat dingen doorelkaar.

  Autochtonen en allochtonen is afgeleid van het grieks en betekend zoiets als van elders. Het werd in 1971 gebruikt om neutraal aan te geven dat groepen uit andere landen kwamen. Het ging toen voornamelijk om gast arbeiders. Het had dus niks te maken met kleur. In de VS wordt er gesproken over Afro-Amerikaan of Native-Amerikaan etc..

  Apartheid is geen Nederlands word maar een (Zuid) Afrikaans woord en werd voor het eerst in 1919 in die vorm gebruikt. De rassenscheiding daar had zijn begon in de eeuwen daarvoor en had een andere oorsprong.

  De familie van Mithc gaf zelf aan dat wat is gebeurd niet was gebaseerd op racistische motieven, hij werd verwurgd. Op Curacao als je je verzet of wegrent bij aanhouding wordt je neergeknuppeld of in je rug geschoten of gewoon doodgeschoten. Recent werd een “illegale” kleine colombiaanse werkneemster van een restaurant bont en blauw het ziekenhuis ingeslagen door agenten. Omdat ze “herrie” maakte. Daar hoorde je op Curacao niks van, maar het kreeg behoorlijk wat aandacht in Colombia. Illegaal zijn is in Nederland niet strafbaar. En uitzetten is een lange procedure waarbij je “vrijwillig weg moet gaan. Op Curacao wordt je in de boeien geslagen opgesloten in barakken en gedeporteerd. Niks procedures.

  Een Nederlandse minister geeft een minister geen aanwijzing maar het land Curacao. En dat kan volgens het statuut. En helaas is dat nodig.
  In Nederland kunnen gemeenten ook onder curatele worden gesteld en de burgemeester kan ook instructies krijgen van de minister. Gedeputeerden bij Provinciale staten hebben een anders soort funtctie maar ook die moeten verantwoording afleggen.

  Curaçoaenaars en Makambas whats the difference. Klopt dat is er niet het zijn alle twee Nederlanders zijn maar de Curaçoaenaars gebruiken het woord makamba specifiek als racistich scheldwoord om blanke Europese Nederlanders aan te duiden. Net zoals als ze het woord kaffer gebruiken om de donkere eigen eiland bewoners aan te duiden. Beide aanduidingen zijn verwerpelijk. Afkomen van dat gebemoei, dat doe je als de politiek stopt met stelen. Zich niet meer gedraagt als een stelletje kleine verwende kinderen. En zich wijd aan behoorlijk bestuur, met verantwoordelijkheids besef. Wees blij dat we mamma Nederland met z’n “makamba’s” en de 5 miljoen allochtonen hebben want anders was het hier erger dan Haiti.

 3. Waarom geen onafhankelijk tweede autopsie door wie dan ook?
  Wereldwijd is bekend dat autopsies niet altijd accuraat zijn, dat anatoom pathologen zich weleens plegen te vergissen, dat er weleens manipulaties en verdraaiingen van feiten plaatsvinden en dat een onafhankelijk, zoals dat heet second opinion, verhelderend kan werken voor de tevredenheid van en naar het belang van beide partijen.
  Niet te vergeten de door de politie geweld toepassing (wurgklem) met de dood ten gevolge van het jaar 2013 waarbij het OM een bepaalde uitspraak deed en het feit dat dit weer anno 2015 weer ter sprake is gekomen.
  Aldus is het naar mijn mening geen feit van het nou beter kunnen door de één of de ander.
  En wat als de nabestaanden zelf besluiten een onafhankelijk anatoom patholoog in te willen schakelen?
  Feit is en blijft dat het toepassen van de wurgklem met matige of hevige obstructie c.q. belemmering van de luchtwegen door de politie op de overledene het gevolg heeft gehad van het uit laten vallen van hersenen- en lichaamsfuncties, waardoor hij of onmiddellijk of later is komen te overlijden (onder anderen door zuurstofgebrek naar en van de hersenen en organen ofwel stofwisseling op zijn minst).
  EN DUS IS DE BERICHTGEVING C.Q. DE REDEN VAN OVERLIJDEN, ALS NU, NIET VOLLEDIG NAAR BUITEN GEBRACHT.
  Redenen waarom wie weet, tactisch wie weet, het vermijden van obstructies bij de/een rechtsingang en onderzoeken door het OM wie weet, het vermijden van ergere escalaties, ofwel verstoringen openbare orde
  , als bekend, wie weet?
  Kortom, verstikking ( of belemmering van de luchtwegen als toegepast, door wie dan ook) en daaropvolgend de dood heeft een oorzakelijk begin en is niet goed te praten en dient diegene die dat heeft toegepast,voor de gerechtelijke gevolgen van zijn daad verantwoordelijk te staan.
  Naast dit alles is de wurgklem geen wettelijk toegestane geweldsmiddel (zie gereglementeerde vuurwapengeweld, gebruik wapenstok, gebruik peperspray dat gedoseerd moet zijn naargelang het delict en het te bereiken doelstelling en algemene veiligheid) let wel ook die van de opsporingsambtenaar.
  Het is geen kwestie van het doel heiligt de middelen en alles mag zolang je maar je doel bereikt.
  Op zijn minst wist hij of zij die dat toepaste dat de wurgklem een voorzichtigheidshalve gezegd, verstikkende werking heeft.
  Zelfs bij meer dan 17.000 arrestaties per jaar is de wurgklem niet goed te praten ( zie NPO 1 tv programma één vandaag 10 juli 2015).
  Het is te hopen dat de anatoom patholoog ( tot zover het publiek kennis mag dragen) eerlijk is geweest.
  Gezien de houding van de vele autoriteiten en de voorafgaande genomen maatregelen, onder anderen onmiddellijke schorsing, dragen zij de volle kennis van wat er fout is gegaan bij de toepassing van de wurgklem en wat er in het sectierapport staat.
  Feit is en blijft dat conform de berichten de overledene één (1) dag later na de door de politie toegepaste geweldpleging is komen te overlijden.
  Feit is dat de bij de aanhouding geweest zijnde opsporingsambtenaren per onmiddellijk zijn geschorst.
  Feit is dat dood door verstikking niet begint en eindigt bij een simpele gedachte van gebrek aan zuurstof en klaar.

 4. Beste Nisa, hier op Curaçao hebben wij Curaçoaenaars en Makambas, what’s the difference met allochtonen en autochtonen en als wij van al dat gebemoei van de Rijksminister Raad af willen moeten wij onze onafhankelijkheid afdwingen als wij daar de guts voor hebben met alleen smoel komen we er echt niet.

 5. Helaas zag ik in een TV-reportage, dat iemand op Aruba hele andere gedachten heeft over gerechtigheid dan waar een rechter zich aan te houden heeft en wil zelfs, dat de agenten naar Aruba worden overgevlogen en dat het hele justitieel apparaat in het Koninkrijk moet worden ingezet. Hij durfde zelfs te beweren, dat de Nederlandse justitie toch niets doet.

 6. In Nederland heb je autochtonen en allochtonen.
  Apartheid is een Nederlandse woord.
  Waarom sloegen de blanke politieagenten een man met een licht getinte huidskleur die een beetje Arabisch eruit ziet?
  Waarom mag een Nederlandse minister aanwijzing geven aan Curacaose minister maar aan een gedeputeerde bij een Nederlandse gemeente/provincie niet?

 7. @ Vic. Aruba moet zijn eigen autopsie doen.

  Aruba kan het beter dan Nederland? Zoals het autopsierapport toont is er naar andere oorzaken gezocht en niet gevonden. Dat moet voldoende zijn. Hoe zorgvuldig ook zal een tweede autopsie op zijn lichaam de nabestaanden nog meer pijn doen en moet de begrafenis worden uitgesteld.

 8. Aruba moet zijn eigen autopsie doen. Ik den dat hij niet alleen aan zuurstofgebrek is gestorven maar ook door andere oorzaken als inwendige bloedingen, gekneusde organen en hersensletsels door mishandelingen en niet alleen door wurggreep maar ook door harde klappen.