• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

BenzineCURAÇAO – In een brief aan premier Ivar Asjes laat Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) weten verbijsterd te zijn over de plotseling forse verhoging van de benzine- en dieselprijs. Sinds gisteren is de prijs voor benzine namelijk gestegen met 29 cent naar twee gulden per liter. De VBC eist meer transparantie over de zogenaamde correctiefactor.

Dit nadat Asjes bekendmaakte dat de stijging niets te maken heeft met de olieprijs op de wereldmarkt, maar gebaseerd is  op eigen prijs die afhangt van vraag en aanbod. Naast de benzineprijs is ook de dieselprijs gestegen. Voor een liter diesel betaal je nu 1,27 gulden. Dat is een stijging van twaalf cent. Voor elektra betaal je 70 cent per kilowattuur.

Opheldering
VBC wil opheldering over het stelsel van de correctiefactor. Daarnaast wil de organisatie weten hoe het zit met de toezichthouder Bureau Telecommunication, Post and Utilities (BTP&U). “Is BTP&U een onafhankelijke regulator die over de vereiste expertise en knowhow beschikt?”, zo luidt de vraag aan Asjes in de brief.

Economisch beleid
Daarnaast vraagt VBC zich af of er is nagedacht over het effect van de prijsverhogingen op de economie en wat de overheid hiermee denkt te bereiken. Volgens de organisatie is het frappant dat de prijsstijgingen zijn ingevoerd terwijl er sprake is van economische krimp en hoge werkeloosheid. Hierdoor wordt de lastendruk voor de burgers namelijk verhoogd wat weer zijn uitwerking heeft op de economie. “Curoil maakt echter grote winsten”, aldus VBC.

Vertrouwen
Het gebrek aan transparantie en het ontbreken van een directie relatie tussen de olieprijs op de wereldmarkt en de prijsstijgingen, zorgen volgens VBC voor ‘onbegrip, sociale onrust en verdere aantasting van het vertrouwen in de overheid’. De organisatie doet dan ook een beroep op Asjes om het besluit te herzien en een ‘consistent, eenduidig en helder beleid te voeren dat gericht is op structurele economische groei’.

7 reacties op “VBC wil transparantie over verhoging benzine- en dieselprijs”

  1. @ Tokaya. Heb van de week een NPO 1 tv programma gezien betrekkelijk dit onderwerp.

    Het is je dan ontgaan, dat de prijs zo hoog is door vraag en aanbod in de vakantieperiode so they say.

  2. Heb van de week een NPO 1 tv programma gezien betrekkelijk dit onderwerp.
    Blijkt dat men in Nederland en elders in de wereld ook niet weet waarom de brandstof prijzen omhoog gaan terwijl juist internationaal de prijs per vat gedaald is.
    Was er een opinie dat de beleidsmakers vele tankers met reserves aan aardolie inkopen en dezen, prijsverlaging per vat of niet, normaal of duurder doorverkopen waardoor de prijzen per liter niet dalen.

  3. Haha wat een dom gelul, maarja je doet er toch niets tegen!

  4. De enige opzet is om het volk confuus te maken en dom te houden.

  5. Blijft altijd een googeltruk.. met zgn prijs. prefinanciering en na financiering en zgn 2 maanden ingekocht met een andere prijs (maar als die goedkoper was gaat de prijs niet omlaag)/

  6. Dit is wat Asjes dus zegt: “de prijsstijging heeft niets te maken heeft met de olieprijs op de wereldmarkt, maar is gebaseerd op eigen prijs die afhangt van vraag en aanbod”. Dus maw. als de automobilist en alle andere bestuurders hier op Curaçao even helemaal niet meer of in ieder geval een stuk minder zal gaan tanken, dan zal ook de vraag en aanbod vanzelfsprekend weer gaan dalen en zal dus ook de brandstofprijs weer aanzienlijk moeten gaan zakken…..(nietwaar)!! Conclusie wat heb je dan in principe hiermee bereikt…… idd nada alleen maar boze mensen en dieven die benzine stelen uit andermans auto omdat ze het zelf misschien niet meer kunnen betalen wat in het verleden regelmatig is voorgekomen…laat het lekker zoals het is, gooi de prijzen omhoog als de olie prijzen zijn gestegen en als het echt terecht is!!

  7. Dit is wat Asjes dus zegt: “de prijsstijging heeft niets te maken heeft met de olieprijs op de wereldmarkt, maar is gebaseerd op eigen prijs die afhangt van vraag en aanbod”. Dus maw. als de automobilist en alle andere bestuurders hier op Curaçao even helemaal niet meer of in ieder geval minder zal gaan tanken, dan zal ook de vraag en aanbod een stuk minder geworden en zal de brandstofprijs weer aanzienlijk moeten gaan dalen…..!! En wat heb je dan hiermee bereikt…laat het lekker zoals het is en behoord te gaan.