• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mitch henriquez (mas noticia)CURAÇAO – Vijf agenten van de Haagse politie worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba. Dat heeft de hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy bekendgemaakt. Mitch werd zaterdag aangehouden in het Zuiderpark in Den Haag tijdens een festival. Hij werd hardhandig aangepakt en overleed.

De betrokkenheid agenten zijn per direct uit hun functie gezet, zo bevestigt het hoofd van de Haagse politie Paul van Musscher, die de gebeurtenis ‘verschrikkelijk’ vindt. “Het is echt fout gegaan”, zo meldt hij tijdens de persconferentie over de arrestatie. Musscher wil dat er zo snel mogelijk meer duidelijkheid komt over de zaak. De politie heeft zodoende mensen opgeroepen filmpjes en foto’s toe te sturen.

‘Heftige bevindingen’
Volgens de Nooy zijn er ‘heftige bevindingen’ gedaan. Zo blijkt uit sectieonderzoek dat Henriquez is overleden door een zuurstoftekort. “Dit is mogelijk een gevolg van het politieoptreden, aldus Nooy. “Uit niets is gebleken dat hij gestorven is aan drugs, overmatig drankgebruik of een aangeboren afwijking.”

Aanhouding
Henriquez werd zaterdag aangehouden tijdens Festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Al snel deden verhalen de ronde dat hij geroepen zou hebben dat hij een wapen bij zich had. Hij werd aangehouden, maar volgens het Openbaar Ministerie verzette hij zich hevig. Volgens diverse beeldopnamen die later op social media verschenen lijkt Henriquez echter hard te zijn aangepakt terwijl hij toen al ademhalingsproblemen vertoonde. Mitch kwam te overlijden. De beelden roepen bij veel mensen vragen op en zorgden voor rellen in de Haagse Schilderswijk.

9 reacties op “Vijf agenten verdacht rondom dood Mitch Henriquez”

 1. @pika
  Ja klopt hier worden verdachten die wegrennen gewoon in hun rug neer geschoten. Of doodgeschoten.
  Hier ouwehoeren ze niet maar schieten ze je neer.

 2. Het verbaast mij hoe snel er in Nederland al onderzoek is gedaan en conclusies zijn getrokken. Ze dralen niet moet ik zeggen.

 3. @ Fada. Vind je dat nog steeds?

  Ja, natuurlijk, maar probeer me niet te vangen, want daar ben ik te slim voor. Het betreft slechts mijn antwoord op jouw opmerking, dat je vindt dat 5 agenten veel te veel is en mijn antwoord daarop was, dat dit correct is als iemand beweert een wapen te hebben. Ik heb met nadruk gesteld, dat het niet gaat over de behandeling door de 5 en dat instanties daarover zullen oordelen. Probeer het verschil te begrijpen tussen het aantal agenten en op welke manier zij (onnodig) de arrestant hebben behandeld, maar het is heel moeilijk jou begrip bij te brengen.

 4. @ Caramva schreef: maar wel verklaarbaar.

  Hoeveel politieagenten zijn nodig om een Arubaan te frisken ?
  Antwoord : 1 om in zijn zakken te voelen, en 4 om ‘m te wurgen !

  Volslagen absurd dat zoiets gebeurt, in Nederland met al z’n geouwehoer.
  Als ‘n politieagent er niet tegen kan dat er wel eens op ‘m geschoten zou kunnen worden, had ie maar postbode moeten worden (evenals die Srebrenica huilie-huilies)

 5. Dat het percentage veroordeelde allochtonen schrikbarend hoog is en dat de statistiek ook nog eens afvlakt doordat 2e generatie allochtonen als autochtoon geregistreed staan wordt graag vergeten. Dat recentelijk de kogels keer op keer alle kanten uitvliegen maakt dat zaken behoorlijk gevoelig liggen. Nog los van terreur dreigingen.
  Dat opsporings ambtenaren dus daardoor ook overmatig met bepaalde groepen in aanraking komen en regelmatig ook verwond en zelfs vermoord door worden en dat dat stigmatisering in de hand werkt is niet goed te praten maar wel verklaarbaar.
  De politie top heeft zich recent stellig uitgesproken voor veel meer allochtonen in het korps en wil zelfs de verplichte taal toets schrappen…… Racisme is een gevoelig onderwerp, maar het wordt ook als argument gebruikt om eigen handelen te bagitaliseren.
  Maar t feit blijft wel dat als 5 boomlange grote zware mannen vinden dat ze met z.n vijven op een kleine arubaan moeten springen om hem “aan te houden” dan is er iets behoorlijk mis. En zeker als overduidelijk is dat iemand bewustenloos is geraakt, je nalaat daarnaar te handelen is bijzonder laakbaar.

 6. @Zorro:
  Zo dient de politie te handelen bij personen, die beweren een wapen te hebben of zelfs een (nep)wapen tonen zoals in een Hilversumse studio.

  Vind je dat nog steeds?

 7. Ehhh….. sommige Nederlandse agenten? Bouman, Top Banana bij de Nationale Politie erkend dat “etnisch profileren” (een draaiing van jargon voor “raciaal discrimineren”) bij de politie soms endemische properties aanneemt, herhaald onderzoek van cultureel antropoloog Sinan Cankaya et al (op verzoek van oa MinJustV en WODC). kritisch media-onderzoek van Argos, Radio/TV West, Jansen & Janssen, SP etc etc, kritiek van agenten van niet-westerse origine (in media en aan de vakbonden). De term “even Sambo pesten” kreeg ik al mee vanaf de officiersopleiding in Apeldoorn.
  5 man met volle gewicht op je, waarvan een met eerst een knie in je nek, en daarna een choke-hold…….. lijkt mij moeilijk ademhalen.
  Die choke-hold alleen al, bracht collega’s in de UK automatisch in ernstige problemen bij the Police Commission. Nu is elke variant van de choke-hold “banned as a restraining tool”.
  Maar …. ik ga nog elke dag fluitend boeven vangen. Hufterig gedrag, excessen in bejegening, twijfelachtig gebruik machtsmiddelen, disproportioneel geweld en andere exotica: bo ta sa mesora cu bo ora di duna cuenta a jega.

 8. @Zorro. Eens tot je “kleur” opmerking. Welke kleur zie jij?

 9. Helaas is komen vast te staan, dat een zuurstofgebrek door het optreden van 5 agenten de doodsoorzaak is. Deze agenten zijn geschorst maar daarmee komt Mitch niet terug. Uit een recent onderzoek is gebleken, dat het optreden van sommige Nederlandse agenten wel degelijk mede wordt bepaald door de “kleur” van de arrestant, maar daar schijnt aan gewerkt te worden en hopelijk zorgt dit voorval voor meer spoed om dat uit te bannen.