• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

demonstranten (pieter hofmann)CURAÇAO – De emoties in de Schilderswijk zijn gisteren hoog opgelopen tijdens een protestactie tegen politiegeweld. De Mobiele Eenheid (ME) heeft ingegrepen toen betogers het politiebureau aan de De Heemstraat bestormden en is daarna uren bezig geweest om de rust terug te brengen.

In de afgelopen jaren kwam de politie in Den Haag meerdere keren in opspraak wegens geweld. Dit weekend kwam de 42-jarige Mitch Henriquez om het leven na een hardhandige arrestatie door de Haagse politie. Ook is er veel ophef over de communicatie door het Openbaar Ministerie (OM), dat een eerdere persverklaring introk omdat die later onjuist bleek. De familie van Henriquez liet weten niet achter de demonstratie te staan.

Pieter Hofmann was bij het protest en maakte deze reportage voor Caribisch Netwerk.

Onderzoek
De protestactie bracht een gemêleerd gezelschap van zo’n vijfhonderd mensen op de been, waaronder activisten, buurtbewoners en politici. De demonstranten willen onder meer dat de bij de zaak-Henriquez betrokken agenten tijdens het onderzoek geschorst worden. Ook moet er een onderzoek komen naar vermeend racistisch geweld binnen het korps, vinden ze. Om excessen tegen te gaan moeten alle agenten voorzien worden van body-cams, waarmee incidenten gefilmd kunnen worden.

Rellen
Later op de avond slaat de sfeer om. Een groep demonstranten eist een gesprek met de politie, die niet naar buiten komt. Als de zij-ingang bestormd wordt en diverse projectielen – waaronder stenen, verkeerspaaltjes en meubilair – richting de agenten gegooid worden, drijft de ME de demonstranten uit elkaar. Pas na middernacht keert de rust enigszins terug.

2 reacties op “Rellen na protestactie tegen politiegeweld”

  1. De echtheid van deze gebeurtenis is (nog niet) compleet vastgesteld. Er heerst nog onzekerheid van conclusies. Er is (nog) geen passend antwoord op dit alles. Er is dus (nog) geen werkelijke betrouwbare grondslag hiervoor. De conclusies die men heeft getrokken omtrent deze gebeurtenis berusten hoofdzakelijk op deductieve én inductieve redenaties van omstanders, getuigen, vrienden, kennissen, en ja, zelfs onderzoekers. Bewijsmateriaal die men (tot nu toe) heeft, worden ook niet ondersteund door van geloofwaardige getuigen uitspraken die wel of niet rechtstreeks met de kwestie verband houden. Omstandigheden kunnen het geduld van iemand onverdraagzaam maken, en/of op de proef stellen. Al die opstand en vernielingen in den Haag laten zien dat het geduld van velen is opgeraakt, net als de laatste zandkorrels in een zandloper. Gevolg?? Enorme vernielingen van andermans eigendom(men). Wat voor zin heeft het? Een juiste kijk zal iemand helpen geduldig af te wachten op het slotsom. Het maakt de zaak alleen maar erger, hopeloos. Het is vreselijk wat er gebeurde, dat is zeker. Eén ding staat vast; Nederlandse politie agenten treden altijd beheerst op omdat hun (politie)werk de steun van de gemeenschap nodig heeft. Hun wapenstok gebruiken ze als het absoluut onvermijdelijk is, en de meeste agenten gebruiken het in hun gehele loopbaan niet één keer. Enkele jaren geleden heeft de Nederlandse politie na verscheidene malen beschuldigd te zijn van racisme en van het manipuleren van bewijzen om bekentenissen af te dwingen, verdere, oprechte pogingen werden gedaan tot verbetering. En het is gelukt ook. Dus nogmaals, laten wij geduldig afwachten op de uitkomst van dit alles.

  2. Er was voornamelijk straattuig aanwezig op zoek naar rellen..