• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Binnenhof Den HaagCURAÇAO – De fracties van HSP, D66 en SP in Den Haag reageren geschokt op het overlijden van Mitch Henriquez, zo schrijft Caribisch Netwerk. De 42-jarige Arubaan overleed gisteren nadat hij zaterdag met geweld is aangehouden door de politie tijdens een muziekfestival.

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, heeft telefonisch gesproken met de woordvoerder van de familie Henriquez. In het gesprek heeft hij zijn deelneming betuigd. Ook hoopt hij dat er snel duidelijkheid komt over de toedracht van de dood van Henriquez.

Ooggetuigen
Volgens ooggetuigen gebruikte de politie bij de arrestatie veel geweld en kreeg Henriquez ter plekke geen medische zorg toen hij lichamelijk niet in orde bleek te zijn. De politie ging over tot aanhouding omdat de man geroepen zou hebben dat hij een wapen had. De festivalbezoeker bleek echter ongewapend te zijn, bevestigt ook het Openbaar Ministerie (OM). De Rijksrecherche is een onderzoek gestart.

Geweldscultuur
De Haagse Stadspartij (HSP) heeft schriftelijke vragen ingediend het stadsbestuur over het overlijden van Henriquez. Raadslid Fatima Faïd: “Wij nemen dit hoog op. Het is verschrikkelijk, überhaupt dat het zover komt en dat er geen medische zorg is verleend. Den Haag heeft een verleden met ‘gekleurd’ politiegeweld, we hebben bijvoorbeeld ook al vaker over etnische profilering gesproken. Er is echt sprake van een cultuur van geweld bij de politie. Politiegeweld en racisme zijn een groot issue.”

Medische hulp
SP en D66 hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld over het overlijden van Henriquez. Zij willen onder meer weten of Henriquez adequate medische hulp kreeg toen hij onwel raakte. Indiener Aisha Akhiat (SP): “Wij snappen dat het college van B&W nu nog niet veel kan zeggen, maar willen weten hoe de politie heeft gehandeld, waarom ze dat hebben gedaan, wat het protocol is en waarom hij niet eerst naar de dichtstbijzijnde EHBO gebracht is.”

Voorzichtig
Akhiat: “Ik wil niet meteen van racisme spreken. Die term komt veel voorbij, maar op dit moment is er nog teveel onduidelijk. Ik begrijp de gedachte dat het nu eerdere incidenten in Den Haag op een patroon lijkt, maar ik ben daar nu nog voorzichtig mee.” In de afgelopen jaren kwam de Haagse politie enkele keren in opspraak vanwege excessief geweld, soms met dodelijke afloop.

Te vroeg
Volgens Danielle Koster, fractievoorzitter van de lokale CDA-fractie, is er geen sprake van een structureel probleem bij de politie. “Den Haag is een grote stad waar de politie vaak moet optreden, dus zodoende lijkt het dan weleens mis te gaan. Enige tijd geleden dook er een filmpje op van politieoptreden op de Hoefkade. Toen bleek later dat het filmpje maar het halve verhaal vertelde. Het is dus te vroeg om nu al te oordelen over deze zaak.”

11 reacties op “‘Politiegeweld groot issue in Den Haag’”

 1. @Fadà, Ooit weleens de politie op Curacao en Aruba gezien?

  Die slaan er net zo hard op los hoor.. Laatst hebben ze zelfs 1 crimineeltje meegenomen naar een stille plek om hem wat flinke tikken te geven maar daar horen we niets over!

 2. Medische hulp en waarom hij niet eerst naar de dichtstbijzijnde EHBO is gebracht.
  Dat zou een opeenvolgend normale reactie moeten zijn geweest, echter niet dus.
  Uit de televisie beelden was duidelijk te zien dat de overledene vanaf het moment dat hij in de zitpositie werd gebracht, c.q. in gereedheid werd gebracht voor de overbrenging naar een overbreng voertuig / de wacht, een verslapte voorover hangende lichaamshouding had. Dat ten teken dat hij reeds lang bewusteloos? of overleden was?
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Echter overleed de overledene één (1) dag later aan de gevolgen van verstikking? tijdens een buitenmatige geweldtoepassing van één (1) dag ervoor?
  Aldus het nieuws overleed hij de dag daarop, oorzakelijk waarvan in feite?
  Nu verstikken heeft tot onmiddellijk gevolg de dood als gevolg toch?
  Hoezo nu verstikken en de dag erop daardoor overlijden?
  Wat wordt er verzwegen als de eigenlijke oorza(a) k (en) van dit gebeuren?

 3. @ Fada. Een domme vergelijking tussen een opmerking in een land met een oranje alertheid m.b.t. terrorisme en een simpele veelvoorkomende verkeersovertreding. Je maakt jezelf echt belachelijk. Verder heb ik niets gezegd over “er op springen” noch over bepaalde gevechtshandelingen. Gewoon 5 agenten zonder verdere kwalificaties of acties te noemen. JIJ bekritiseerde dat aantal. Je onjuiste conclusies zijn voor jouw rekening en daar hou ik me verre van.

 4. Och daar heb je hem weer…
  @Zorro: dus ze MOETEN bij VERDENKING een persoon die iets heeft GEROEPEN hem met 5 man bespringen?
  Met een wurggreep, knie in de nek, benen vast.
  Straks krijg je nog een boete als je zegt dat je vandaag te hard heb gereden…

 5. Waarom praat Aisha Akhiat niet over haar achterban die Den Haag terroriseert?

  Overvallen, misdaden, pro Isis demonstraties

 6. Dames en heren, laten wij het resultaat van het onpartijdig? neutraal? onderzoekcommissie conform de Amnesty International? afwachten alvorens te oordelen.
  Is er bij de overledene sprake van een nekwervel (atlas) of tand van de draaier breuk?
  Is er sprake van een verstikking?
  is er sprake van een gebroken nek?
  Weten we allemaal niet.
  Straks verklaart men weer dat de opnames van dit voorval mogelijk bewerkt zijn.
  Een ding is zeker, er is sprake van ernstige buitenmate toegepast geweld (met de dood ten gevolge?).

  En de politie, regeringsleiders etc. verzinnen van alles om gevrijwaard te worden van alle schuld, als gewoonlijk.
  Voorbeelden te over.

 7. @ Fada. Maar ik denk niet dat het nodig was om hem met 5 man te bespringen en af te tuigen.
  Voor wat jij denkt, kan je bij dr. Phil terecht. Zo dient de politie te handelen bij personen, die beweren een wapen te hebben of zelfs een (nep)wapen tonen zoals in een Hilversumse studio. Over de aansluitende manier waarop zijn instanties om te oordelen.

  @ Heeft hij wel geroepen dat hij een wapen had?
  Jazeker, want een vriendin antwoordde, dat je dat tegenwoordig beslist niet moet doen of woorden van gelijke strekking.

 8. Maar niemand zal eerlijk zeggen dat de criminalteit in Den Haag van voornamelijk allochtone jongeren komt…

 9. @Ree: je hebt helemaal gelijk, waarom moest hij dat doen?
  Dat is inderdaad ZIJN stomme fout geweest, niet zo’n leuk grapje.
  Maar ik denk niet dat het nodig was om hem met 5 man te bespringen en af te tuigen.
  Waarom lopen de agenten met pepperspray, hadden ze dat niet kunnen gebruiken?
  Of wat als die 5 man hem gewoon hadden omsingeld en ingesloten?
  Als ik van achteren wordt aangevallen ga ik zeker wel tegen stribbelen, beetje laf vind ik persoonlijk.
  Maar waar het nou echt om gaat is dat deze agenten op een leugen zijn betrapt.
  Hun verklaring dat Mitch onwel was geworden in de auto was een leugen!
  Mitch had gewoon gearresteerd kunnen worden op een normale manier, en dan zou hij nu vast zitten.
  Vraag je jezelf niet af hoeveel leugens er nog meer verteld zijn in andere zaken?
  Heeft hij wel geroepen dat hij een wapen had?
  Wisten ze wat voor een wapen het was, was het een pistool? Een bom? Een mes? Een boksbeugel?
  Ik snap best dat politie zijn ook niet makkelijk is, maar je moet burgers beschermen.
  Agenten moeten lessen gaan nemen in VERDEDIGINGS technieken.

 10. Politie geweld is een wereldwijde probleem en Niet een Nederlandse issue. Ze moeten beter opgeleid worden en neutral optreden. Natuurlijk speelt racisme in een bepaalde mate een belangrijke rol. Tegenwoordig krijgt ied. persoon een naam toegekend. Geboren NL op de ABC eilanden worden beschouwd als Antilliaan, maar mijn officiele documenten komt het nergens voor. Nederlandse probleem is en blijft de colonisatie van de ABC eilanden. En Niet adequaat optreden Bij de eerste incidente in het jaar 2012. Respect is wederzijds. Mijn condoleance gaan naar de families van Mitch. Hopen dat een antwoord komt, waarom?

 11. Heeft iemand weleens nagedacht waarom wijlen Henriquez moest roepen: ik heb een wapen! Hoe kun je dat nou roepen vandaag de dag met al die schietpartijen en rarieteiten vandaag de dag; dat is vragen om reactie vd sterke arm.
  En wat nou als hij wel een wapen had gehad en om zich heen was gaan schieten? Dan waren we vandaag weer bezig met 1 minuut stilte en bloemetjes leggen voor de slachtoffers!
  Pas als er misschien een schietincident was geweest en de politie had niet opgetreden, dan waren de reacties overgelopen op deze site!