• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

tyshon (jackeliene geeve)CURAÇAO – Toen hij na de zoveelste vechtpartij op het schoolplein weer op het politiebureau belandde, stond de toen 16-jarige Tyshon Bernabela naar eigen zeggen voor de keuze: of de gevangenis in, of instromen in het leer- werktraject van Stichting Reclassering en Jeugdbescherming op Aruba.

Hij koos voor de laatste optie en inmiddels zit zijn stage als automonteur bij Garage Centraal er bijna op. Als het aan zijn opdrachtgever ligt, gaat de nu 19-jarige Tyshon binnenkort als volwaardig automonteur aan de slag. “Werken in de garage heeft me veranderd. Ik ben geen stoute jongen meer. Doe mij maar een baan als automonteur en een lief gezin. Dan is het goed.”

Kijk hier naar een videoreportage van Jackeliene Geeve voor Caribisch Netwerk.

Werven
Vanaf volgende week start stichting Reclassering en Jeugdbescherming met het werven van bedrijven voor het leer-werktraject. Het traject startte in 2011 met een pilot en in eerste instantie was het alleen bedoeld voor justitiabelen tot en met achttien jaar. Dit zijn jongeren die door middel van een TOM-zitting –Taakstraf Openbaar Ministerie- zijn veroordeeld tot reclasseringstoezicht.

Succesvol
“Maar door de succesvolle resultaten die de jongeren boekten, hebben we op verzoek van de toenmalige minister van Onderwijs het leer-werktraject ook toegankelijk gemaakt voor drop-outs zonder justitiële achtergrond”, vertelt Seraida Pemberton van Stichting Reclassering. “Dus jongens en meiden die van school zijn gestuurd en het verkeerde pad op dreigen te gaan. De risicojongeren.”

Leerwerktraject
Het leerwerktraject is een combinatie van werken en leren. In samenwerking met de Onderwijs Openbare Avondleergangen en financieel geholpen door stichting Samenwerkende Fondsen, biedt reclassering hen onderwijs in de vorm van een leer-werktraject. De bedoeling is dat de jongeren binnen een jaar hun diploma halen. Daarnaast lopen de jongeren tien maanden stage bij een leerbedrijf om werkervaring op te doen. Als ze alles succesvol hebben doorlopen, ontvangen ze een diploma.

Huiverig
Het werven van bedrijven die zich willen aansluiten bij het leer- werktraject is niet gemakkelijk, vertelt Pemberton. Veel bedrijven staan toch huiverig tegenover het aannemen van de zogeheten risicojongeren. Die huiverigheid herkent Jan Willem Rutgers, de begeleider van Tyshon binnen Garage Centraal. “Het zijn jongeren met een moeilijke achtergrond. Ze hebben veel bagage. Zo’n jongen of meisje moet wel passen binnen het team en niet de organisatie gaan verstoren.”

Discipline
Het gaat niet altijd goed, geeft Rutgers toe. “Soms merk je gebrek aan discipline. Dan dreigen ze weer terug te vallen in oude gewoonten. Daarom houden we ons strikt aan bedrijfsregels. Als het echt niet gaat dan trekken we de grens.”

Diploma
Volgende maand nemen twaalf van de veertig jongeren die vorig jaar instroomden het leer-werktraject, hun diploma in ontvangst. Tyshon zit daar nog niet tussen. Hij heeft zijn stage dan wel goed doorlopen, zijn toetsen heeft hij niet allemaal gehaald. Toch geeft hij de moed niet op. “Het is een kwestie van doorzetten. Je moet er gewoon voor gaan en hard werken. Dan kom je er wel.”

1 reactie op “‘Het was de gevangenis in of aan de slag’”

  1. Pittige en vlijmscherpe vragen omtrent dit onderwerp werden onlangs gesteld tijdens een meeting. Daarbij gaat het voornamelijk om de vraag: Dienen gevangenissen in de eerste plaats instituten te zijn om misdadigers te straffen, of instituten waar wordt gewerkt aan hun reclassering, hun terugkeer tot een normale levenswijze in de maatschappij? De reclasseringspogingen hebben altijd gefaald, en jaren geleden gaven zelfs de “hervormers” deze fout toe, dat het een flop is/was. De teleurstelling die men met de reclassering heeft opgedaan, althans in zijn huidige vorm, is zo groot geweest, dat tal van prominente geleerden op het gebied van de sociale wetenschap en vele criminologen in enkele jaren hun geliefkoosde theorieën hebben laten varen. Maar uiteindelijk heeft men ingezien dat voor de reclassering van de gedetineerden een natuurlijker leefklimaat nodig is. Er kwamen nieuwe aanpassingen en veranderingen, de botte puntjes werden bijgeschaafd, scherper gemaakt, overzichtelijker. Fantastisch toch?? Let wel, soms heeft reclassering niet de gewenste uitwerking gehad, het doel is niet bereikt. Dat kan. Er zijn keiharde bewijzen dat er weinig reden is om te geloven dat recidive door een van de thans toegepaste reclasseringsmethoden verminderd kan en zal worden. Men zegt zelfs dat er slechte mensen bestaan, en het enige dat helpt, is hen van onschuldige mensen vandaan te houden. Maar persoonlijk denk ik dat iemand met een goede wil en doorzettingsvermogen (om het goede te doen), heel wat kan bereiken. Kwaaddoeners kunnen ook goede eigenschappen bezitten, kunnen intelligent zijn, en gepaard gaande met (goede) morele eigenschappen. Zulke mensen mogen niet onverschillig genegeerd worden met de gedachte dat het niet meer zal goedkomen met hem. Tja, slechte omgang, slecht heersend klimaat thuis misschien etc.etc. kunnen tot veel ongenoegen leiden. Maar het is en blijft een mens. Ik vind het een moedige stap van Tyshon Bernbabela. Deze knaap heeft wilskracht. Hij wil het goede doen. Tyshon, probeer een goede reputatie op te bouwen. Wees nederig en gehoorzaam, laat je klaarstomen voor de maatschappij. Het is voor je eigen bestwil. Doorzettingsvermogen werpt vele beloningen af, en is de moeite waard. Laat je jezelf als iemand kennen die datgene waaraan je eenmaal begonnen bent, volbrengt, en je zult vele voorrechten én zegeningen verwerven. Uit het diepst van mijn hart wens ik jou heel veel succes in je verdere leven Tyshon. Ik ben er stellig van overtuigd Tyshon, dat jij al deze prijzen met alle zekerheid zal ontvangen als je het vermogen ontwikkelt iets te volbrengen, ondanks jouw moeilijkheden en jouw problemen.