• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ArkeCURAÇAO – Luchtvaartmaatschappij Arkefly heeft een vrouw een vlucht naar Curaçao geweigerd vanwege een pinda- en notenallergie. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD). De 24-jarige Sachelle Klein uit Rotterdam mocht niet mee omdat er aan boord pindasnacks werden uitgedeeld. Het risico op een allergische reactie zou daardoor te groot zijn.

Klein had van tevoren bij het reisbureau aangegeven dat ze een ernstige notenallergie heeft en of ze daar rekening mee konden houden.

Geen melding
Op de luchthaven Schiphol kwam ze echter tot de ontdekking dat er in het systeem niets was vermeld over haar allergie. De Rotterdamse gaf dit daarop alsnog door aan de vluchtcoördinator waarna ze te horen kreeg dat ze niet aan boord mocht. Door een vertraging zouden er namelijk pinda- en notensnacks worden uitgedeeld. Het risico werd daardoor te groot geacht.

Huisarts
Enkele dagen later liet Arkelfy weten dat Klein alsnog naar Curaçao mocht, mits ze een doktersverklaring had. Daarin moest zwart op wit staan dat ze de vlucht ‘zou overleven’, zo schrijft het AD. Klein eiste daarop haar geld terug (2100 euro) omdat ‘een arts zo’n verklaring niet kan geven’. De luchtvaartmaatschappij bood de vrouw een compensatie van 900 euro aan. Klein wilde echter het hele bedrag terug en schakelde rechtsbijstand in. “Het is onacceptabel dat je zo behandeld wordt!”

Stichting Voedselallergie
Volgens Erna Botjes, voorzitter van Stichting Voedselallergie, is het bizar dat Klein geweigerd is vanwege haar allergie. “Ze hadden haar een mondkapje kunnen geven, waardoor ze gewoon kan vliegen. Je kunt als vliegtuigmaatschappij ook andere snacks uitdelen”, aldus Botjes in het AD.

Reactie
Arkefly laat in een reactie weten dat het vooraf niet bekend was hoe ernstig de allergie was. De luchtvaartmaatschappij sprak met Klein af dat ze zelf haar maaltijden zou meenemen. Toen de vluchtcoördinator doorvroeg op Schiphol bleek volgens de woordvoerder van Arke pas hoe ernstig het was, zo meldt het AD. “Op basis van die informatie is besloten dat het te risicovol was om haar toe te laten. Als we haar hadden laten vliegen, hadden we de catering voor alle passagiers moeten aanpassen. Dat is niet mogelijk.” Inmiddels heeft Arkefly de volledige reissom vergoed uit coulance.

9 reacties op “Vrouw mag niet naar Curaçao vanwege pinda-allergie”

 1. lekker flexibele maatschappij, dat Arke!

 2. Bas, de persoon waar u het over heeft, heeft al tijden terug bewezen onbetrouwbaar te zijn of anders niet integer. Herinnert u zich het geval met een dienstauto van het verleden Bestuurscollege aan de Scharlooweg 24? MFK partij sinds 2010? Wel soort zoekt soort!

 3. Tokaya, Van Mondkapjes weet Jacinta Constancia meer af!

 4. Als het aan Botjes moet liggen geeft zij voor alle kwalen het advies voor een mondkapje.

 5. @ Bobs 45. ArkeFly zou zich moeten schamen. In die hele Dreamliner geen Scotchtape, dat zij haar (bij gebrek aan mondmasker) de mond konden dichtplakken ?

  Je kan ook ademhalen door de neus, maar door die ook af te plakken geef ik haar weinig kans de vlucht te overleven.

 6. Reactie van mevr. Botjes ” men kan ook andere snacks uitdelen” is naar mijn inziens niet over nagedacht.
  De snacks en het eten dat wordt geserveerd op een vlucht zijn lange tijd al vastgelegd, als de ”patiënt” zo allergisch is voor noten/pinda’s, had zij terdege moeten informeren naar deze zaken en via haar arts een verklaring van ”het allergisch zijn” kunnen indienen ten tijde van haar reservering.
  Men kan niet van welke luchtvaart maatschappij ‘dan ook ‘eisen” dat zij voor 1 persoon hun hele schema gaan omgooien, dus terecht dat Arke zich heeft ingedekt door deze passagier te weigeren.

 7. ArkeFly zou zich moeten schamen. In die hele Dreamliner geen Scotchtape, dat zij haar (bij gebrek aan mondmasker) de mond konden dichtplakken ?
  Nu betalen zij haar het volle bedrag “uit coulance” terug. Die term gebruiken alle bedrijven in het Kikkerlandje (und jetzt auch die Deutsche TUI) als hun juridische afdeling en de marketingteams hen in paniek bellen en zegt dat ze de klant hufterig hebben behandeld.(en de imageschade groot kan worden als de TV/kranten zich ermee bemoeien)

 8. Een vertraging is voor Arkefly / TUI peanuts, ja toch? 🙂

 9. BOTJES, hoe kun je in hemelsnaam als VOORZITTER van STICHTING VOEDSELALLERGIE zeggen dat het “bizar” is dat Klein geweigerd is vanwege haar allergie? Bij een allergie is er meer reden tot bezorgdheid. Sommige artsen geven een antihistaminicum. Maar als de ademhaling (in dit geval van Klein), wordt bemoeilijkt, moet een arts meer doen om de toestand te verbeteren. In zeldzame gevallen kan het tot een levensbedreigende situatie komen, anafylactische shock genaamd. Ik weet niet of je hiervan op de hoogte bent. Als dat het geval is bijv. bij Klein, kan het tot ernstige leverbeschadiging leiden, misvorming van haar nieren, geestelijke achterstand etcétera. het is daarom van essentieel belang dat Arkefly de nodige maatregelen neemt. Wat voor soort allergie Klein geeft, staat er niet bij vermeld. Daarnaast praat je over een “mondkapje” en dat zij “gewoon” kan vliegen, en dat de maatschappij ook ANDERE snacks kan uitdelen. Gaat het wel goed met je Botjes????? Heb je het moeilijk?? Waar haal je zo’n leeghoofdige opmerking vandaan??? Kijk Botjes, zo te lezen heeft Sachelle een zo’n zware allergie dat de allergische reactie symptomen kan teweegbrengen die variëren van een simpele loopneus en huiduitslag tot een levensbedreigende anafylactische shock. Ooit van gehoord Voorzitter van Stichting BLA BLA BLA??? Botjes, verstandige moeders worden zelfs aangeraden om hun kind(eren) onder de 5 (vijf) jaar géén pindakaas te geven. Zware pinda allergie kan zelfs catastrofaal, funest, en levensvernietigend zijn. Logisch dat de arts in kwestie de gevraagde verklaring niet/nooit zal geven. Hij kan geen garantie geven. Wat betreft het terugstorten van het bedrag van €2100, daar hebben wij het niet over, dat laten wij in het midden. Maar jouw reactie betreft Botjes, het slaat op NIETS, NADA, NOTHING, NE RIEN. NADA DEN NADA, TUR COS TA NADA, NADITA NADITA.