• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CBSCURAÇAO – Er heerst nog altijd een hoge werkloosheid onder jongeren op Curaçao. 23 Procent van de jongeren is werkloos op ons eiland. Dat is meer dan het dubbele van het algemeen werkloosheidspercentage (9,9). Dit blijkt uit de nieuwe publicatie van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS); De economische status van de bevolking van Curaçao: Census 2011.

De participatiegraad van de jongeren is ongeveer 40 procent. Dit geeft aan dat meer dan de helft van de jongeren op Curaçao economisch niet-actief is. Het gaat hier om de bevolking tussen de vijftien en 24 jaar oud.

Niet studeren
Wat echter grotere zorg baart is het aantal jongeren dan niet werkt en ook niet studeert. Deze groep is namelijk groot op Curaçao en draagt niet bij aan het nationaal inkomen noch hun eigen persoonlijke ontwikkeling. De NEET-ratio (Not Employed, in Education or Training) is 15,6. Dit betreft de som van het aandeel werkzoekende jongeren in het totaal aantal jongeren (9,1 procent) en het aandeel niet-actieve, niet-schoolgaande jongeren in het totaal aantal jongeren (6,5 procent).

Nederland
In Nederland en Zwitserland komt dit cijfer uit op ongeveer 5 procent. Het cijfer kan ook wel worden gebruikt als maatstaf voor ‘hoe goed of slecht de maatschappij de transitie van school naar werk heeft georganiseerd’, aldus het CBS

Lees hier de volledige publicatie van het CBS.

9 reacties op “Grote groep jongeren werkloos en studeert niet”

 1. @ Bas. Is dit nu echt wat Arion wilde met zijn Creolisering van Curacao? Hij is opvallend still

  Daar zal je mee moeten leren leven, want Arion is niet de oude meer.

 2. @Luma, Tja en straks nemen de bedrijven op Curacao alleen mensen aan met een ‘Nederlands” diploma en niet het lagere ‘Papiamentu’ Dimplima.

  Is dit nu echt wat Arion wilde met zijn Creolisering van Curacao? Hij is opvallend still

 3. Vind men het gek met die twede rangs diploma’s waarde nul komma nul. Komen het eiland niet af want niemand kan met dombo’s werken, en helaas moeten de jongelui die wel wat gepresteerd hebben hiervoor lijden want ook hun diploma’s worden omlaag gehaald. Slimme ministers van Onderwijs die alleen aan stemmetjes voor de verkiezingen denken. Zie dus hoe het eiland willens en wetens moedwillig verder verloedert.

 4. Om deze groep weer aan het werk te krijgen is geen belastinggeld nodig, maar de volgende maatregelen:

  afschaffing van het minimumloon
  verlaring van invoerrechten
  verlaging van OB en inkomsten en winstbelasting
  afschaffen van ontslagverboden
  afschaffen van sociale premies

  Werkgelegenheid zal met sprongen vooruit gaan

 5. Volgens mij is dit aantal inmiddels alweer veel hoger als ik in mijn eigen omgeving tel. En deze jongren zitten meestal niet vrijwillig thuis al moet ik toegeven dat er wel zijn die de moed opgeven. In plaats van sociale dienstplicht zouden maatregelen genomen moeten worden om jongeren een passende werk- of opleidingsplek te bieden. Dit probleem bestaat al lang en ik zie geen maatregelen ter verbetering.

 6. Ach dat is toch niet nodig als je de politiek in wilt,
  Vervals je CV en je komt al een heel eind:)

 7. JOngeren die werkloos zijn en niet studeren moeten gewoon sociale dienstplicht vervullen

 8. De laatste zin zegt eigenlijk al genoeg.

 9. Nu pas, VIER JAAR na de census publiceert het CBS deze cijfers! Dit is dus allemaal vier jaar oude informatie. Onvoorstelbaar. We lopen hier dus jaren achter de feiten aan. CBS kan net zo goed afgeschaft worden. Het geld wat er in wordt gestoken kunnen we beter zelf houden.