• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

panel-KSD (hofmann)CURAÇAO – Enkele tientallen Curaçaoënaars zijn afgelopen vrijdag in Rotterdam bijeengekomen om te praten over kiesrecht voor de Staten voor Curaçaoënaars die niet op het eiland wonen. Op dit moment kunnen alleen ingezetenen van het eiland stemmen. De invloed van overzeese kiezers zou groot kunnen zijn als het stemrecht uitgebreid wordt naar Curaçaoënaars in het buitenland.

Aubrich Bakhuis, een jurist gespecialiseerd in staats- en bestuursrecht, schat dat in Nederland ongeveer 40 duizend mensen stemgerechtigd zijn voor het Curaçaose parlement, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met Nasha Desbarida

Politieke invloed
De bijeenkomst is georganiseerd door Kòrsou Solidario i Duradero (KSD, Curaçao Solidair en Duurzaam). Zij willen Curaçaoënaars aansporen om politieke invloed uit te oefenen vanuit het buitenland.

Recht
Een argument van tegenstanders is dat mensen die niet op het eiland wonen niet bijdragen aan de samenleving. Ze betalen bijvoorbeeld geen belasting. Panellid Gwen Garcia: “Stemmen is een recht. Waar je geboren bent, daar mag je stemmen.”

Criteria
Niet alle mensen in de zaal blijken op het eiland geboren te zijn, maar beschouwen zich wel als Curaçaoënaar. Een groepsdiscussie over de vraag aan welke criteria een Curaçaoënaar dan moet voldoen – afstamming, geboren en/of opgegroeid zijn op het eiland – komt tot de conclusie dat het vooral een kwestie van gevoel is. De Curaçaose wet heeft geen definitie van wat een Curaçaoënaar is.

Aruba
Nasha Desbarida, een van de initiatiefnemers, beaamt dat het een complex vraagstuk is: “Maar dat is geen reden om het niet te doen. Als je kijkt naar Aruba: daar is ook geen definitie van een Arubaan. Dat land is al zes jaar bezig om stemrecht voor Arubanen in het buitenland in te voeren. Ze zijn er nog niet, maar ze zijn dichtbij.”

KSD gaat in de nabije toekomst politieke partijen benaderen om het idee voor te leggen.

Foto: Pieter Hofmann

1 reactie op “‘Geef Curaçaoënaars in het buitenland ook stemrecht’”

  1. Als je over zo een belangrijk onderwerp gaat nadenken, dan kan je niet met zoiets aankomen als “het is een gevoel”. Dit kan absoluut niet! Hoe lastig en misschien gevoelig het ook is, je moet beginnen met het definieren van een “Yu di Corsow”. Deze status maakt je kiesgerechtigd. En hierdoor bepaal je mede de toekomst van een land.