• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ferry (p Hofmann)CURAÇAO – De regeringen van Aruba, Bonaire en Curaçao hebben aan studiebureau Icasus de opdracht gegeven te onderzoeken of een efficiënte snelle veerverbinding tussen Aruba, Bonaire en Curaçao haalbaar is. De uitkomst van dat onderzoek wordt in september verwacht.

De regeringen van de drie eilanden bepalen uiteindelijk door wie de ferrylijn eventueel uitgebaat wordt, zo meldt Caribisch Netwerk.

Aangewezen ferryhaven
Ton Jansen van Icasus: ”Het is de bedoeling dat je straks voor relatief weinig geld heen en weer kan. Het maatschappelijk effect van meer verkeer tussen de eilanden is groot. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om op het ene eiland te wonen en op het andere te werken of te studeren. Ook kan de specialistische zorg goedkoper worden.”
Voor een ferryverbinding moet op elk eiland een ferryhavengebied aangewezen worden, waar voertuigen de boot op- en afkunnen. De faciliteiten van de huidige havens moeten daarop aangepast worden.

Omdraaien
De ferry moet snel kunnen doorvaren zodra hij aankomt in één van de havens. Jansen: “Een fast ferry moet in twintig minuten kunnen omdraaien, zoals bijvoorbeeld de boot tussen Den Helder en Texel.

Grenscontrole
Het organiseren van efficiënte grenscontroles is een belangrijk deel van het onderzoek. Jansen: “Het idee is om veel informatie vroegtijdig te delen. Vanaf het moment dat reizigers reserveren, kunnen immigratiediensten bepalen of iemand mag uitreizen of binnenkomen.”

Overlast
Er zal minimale overlast zijn voor reizigers die geen onnodige controle behoeven. Door voorinformatie wordt voorkomen dat illegalen gebruikmaken van de ferry. “Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is om de controles op zowel paspoorten als op goederen goed te regelen.”

Samenwerking
De douanes, immigratiediensten en de havenautoriteiten van de eilanden kijken hoe er samengewerkt moet worden. “Je rijdt je auto de ferry op, aan boord stap je uit en daar vinden controles plaats.”

Gezichtsherkenning
“Er wordt ook gekeken naar een Happy Flow-project om een 100 procent controle te kunnen doen”, vult Jansen aan. Dat systeem houdt in dat reizigers gescand worden met gezichtsherkenning en slechts één keer hun paspoort moeten tonen.

Lange wachtrijen
Lange wachtrijen zoals op Schiphol ontstaan er niet, denkt Jansen. “Dat komt door de voorcontrole en controles tijdens de overtocht, dus je kunt bijna meteen aan boord.”

Drugscontroles
De betrokken partijen praten nog over hoe de drugscontroles kunnen worden uitgevoerd. Jansen: “Curaçao heeft expertise in het opleiden van hondenteams, dus het ligt voor de hand dat Curaçao als tussenhaven hierin een belangrijke rol krijgt.”

Insel Air
In de aanloop heeft Jansen, zelf luchtvaartexpert, gesproken met meerdere vliegmaatschappijen, waaronder Insel Air. “Insel Air omarmt het idee van een ferry. Er zijn maar twee afvaarten per dag. Er moeten dus vluchten beschikbaar zijn op tijden dat de ferry niet vaart. Door een heenreis per boot te combineren met een terugvlucht per vliegtuig zijn de kosten voor de passagiers nog steeds te overzien. Insel Air kan zich verder meer richten op hun meest winstgevende routes.”

Foto: Caribisch Netwerk/Pieter Hofmann

13 reacties op “‘ABC-ferry heeft gezichtsherkenning en grenscontrole’”

 1. @ Nisa: Dank ! tenminste 1 iemand die ook doorheeft dat de regering(en) (en vooral God’s Eigen Wapen) de bevolking wantrouwt en haar bewegingen nauw in de gaten houdt.
  Veiligheid is (relatief OK), but always question paranoia.
  En for Pete’s sake: niks van “Venezuela bij de vaarschedule”, dan krijg ook al die Tokkies erbij, die hun kunsten op de eilanden komen uithalen.
  Wel fijn indertijd, om met dat schommelende houten vaartuig naar Bonaire te varen.

 2. Er is heus wel een ferry die op onze zee met korte golfslag goed verkeer tussen de eilanden kan bewerkstelligen. Maar de vraag is; Is het rendabel?

  Ik denk dat eerst een keer die dikke dino bestuurders en top ambtenaren van A, B en C een keer verder moeten kijken dan hun neus lang is. Vrij vervoer van goederen en personen tussen de eilanden geeft veel mogelijkheden tot welvaart voor alle 3 de eilanden.
  Lage airport tax etc voor vliegvervoer naar ABC, eigen terminal met super snelle afhandeling. Als de randvoorwaarden (de echte taak van de overheid) goed zijn kan de
  private sector inspelen.

  Maar marktbescherming en vastgeroest zijn in wat we al jaren doen is natuurlijk belangrijker.

  Die dinos beseffen niet dat wij, de jongere generatie eiland bewoners, niet dezelfde “haat, jaloezie en wantrouwen” hebben t.o.v onze zuster eilanden.

 3. @Fada. Ook ik sloeg steil achterover van de vele positieve reacties. Het moet niet gekker worden.

 4. Top!!!! Al die positieve reacties!!!

 5. Hadden ze niet zo een idee meerdere malen laatste jaren. De hss is net weg en nu dit idee weer.

 6. ik voorspel dat het weer een dure mislukking wordt op kosten van de belastingbetaler.

 7. Ik zie de probleem niet. Bij St Vincent en de Grenadines bijv hebben ze veel ruwer zee dan hier en die hebben twee types ferry (fast en normaal) die meerdere malen per dag tussen de eilanden varen.

 8. Waarom zoveel grenscontrole binnen 1 Koninkrijk? Ik kan zonder controle met veel koffers
  in een cruiseship stappen in Miami.

 9. @ Wladimir. Kan me niet schelen of het nu wel of niet rendabel is. Laat Het Rijk er maar netjes voor betalen.

  Ook niet als daardoor je AOV moet worden gehalveerd en je BZV-prmeie verdubbeld zal worden om maar een paar zijstraten te noemen?

 10. Het lijkt me een prima idee…. Kan me niet schelen of het nu wel of niet rendabel is. Laat Het Rijk er maar netjes voor betalen. Alsof alles rendabel/winst gevent moet zijn…….. Betaal ik niet genoeg belasting ofzo? En als ze ook de V van Venezuela aan deze ABC zouden kunnen toevoegen, dan heeft het mijn goedkeuring.

 11. Vindt het een goed idea ,om het dan meteen af te kraken is wat mij betreft kort zichtig,Gerard Zelf heb ik heel wat keren de haven van de Texelse boot zien veranderen ,ben woonachtig in den helder .Sins kort is de haven weer gemoderniseerd .

 12. Met de juiste boot die bestand is tegen de ruwe zee moet het lukken. schaf alle controles af voor intereilandelijk verkeer. laat scooters gratis meereizen.

 13. Ik hoop dat dhr Jansen ook een maritiem expert is. Een heen en weertje tussen Aruba en Curacao is appels met peren vergelijken als het gaat over het veer naar Texel. Om maar niet te spreken over de tijdsduur. Bad idea!!