• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Dennis-RichardsonCURAÇAO – Sint Maarten treedt niet in de voetsporen van Curaçao als het gaat om een nieuw wapenbeleid. Dat meldt Caribisch Netwerk. Minister van Justitie Nelson Navarro kondigde vorige week een liberaler wapenbeleid aan. Ondernemers in risicosectoren krijgen de mogelijkheid een wapenvergunning aan te vragen.

“Tenzij er bijzondere omstandigheden zijn en hoge risico’s geven wij geen nieuwe wapenvergunningen uit,” zegt minister van Justitie Dennis Richardson. “Het is aan de politie en de veiligheidsdienst VDSM om die risico’s te beoordelen.”

Onderzoek
De minister zegt dat burgers die al een vergunning hebben, deze mogen houden. “We kunnen ze niet zomaar intrekken.” Leden van het parlement en kabinetsleden hebben bij wet recht op een wapenvergunning.

Werkgroep
Richardson zegt dat zijn voorganger Roland Duncan ooit een werkgroep instelde die een onderzoek deed naar omstandigheden die een algemeen vergunningenbeleid zouden kunnen rechtvaardigen. “Die werkgroep heeft nooit een rapport afgeleverd.”

Meer overvallen
De situatie in Curaçao verschilt van die in Sint Maarten, zegt Richardson. “Zij hebben een enorme hoeveelheid gewapende overvallen meegemaakt. Met Nederlande assistentie werd dat enigszins onder controle gebracht, maar nu escaleert het weer.”

Escalatie
Richardson geeft geen oordeel over het Curaçaose beleid dat in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie is vastgesteld. “Of dit verstandig is, is iets dat ze zelf moeten beoordelen, maar ik ben niet geneigd om zo’n beleid in te voeren omdat dit leidt tot escalatie. Er komen ook wapens in handen van mensen die niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan en dan kunnen er onschuldige slachtoffers vallen.”

150 overvallen
In 2014 waren er 150 gewapende overvallen in Sint Maarten en tien moorden. Het laatst bekende cijfer over gewapende overvallen in Curaçao dateert van 2013. Toen waren er 577 atrako’s.

5 reacties op “St. Maarten neemt wapenbeleid Curaçao niet over”

 1. Ik verwacht ook een resultaat, maar het bijvoeglijk naamwoord laat ik nog even in het midden. Het zal wel het waterbedeffect worden. Amerikaanse toestanden willen we niet dus geen uitbreiding.

 2. Dus zoeken ze niet meer de winkels op, maar de woningen ‘s nachts. Slim bedacht!

 3. Inderdaad. Maar het is een goed begin waar ik veel positief resulaat van verwacht. Na resultaat kan het verder worden uitgebreid.

 4. @ Etienne Sambo. Laat de burgers zich mogen verdedigen.

  Zo ver is het nog lang niet en zo ver zal het ook niet komen. Alleen voor een kleine groep ondernemers onder de nodige voorwaarden. De criminelen zullen beslist niet gaan denken, dat ze nu werkeloos zijn wegens gebrek aan potentiele slachtoffers dus blijf voorzichtig.

 5. Mr Navarro, masha danki. Een controversieel, maar juist besluit. Laat de burgers zich mogen verdedigen.