• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

wesolowskiCURAÇAO – Het Vaticaan heeft de voormalige ambassadeur van de Heilige Stoel in de Dominicaanse Republiek in staat van beschuldiging gesteld voor seksueel misbruik van jongetjes en het bezit van kinderporno. Jozef Wesolowski moet op 11 juli in de rechtszaal verschijnen.

Het Vaticaan riep Wesolowski in 2013 terug omdat het gerucht de ronde deed dat hij jonge schoenenpoetsers betaalde om voor hem te masturberen. De gewezen nuntius werd destijds al door een kerkelijke rechter uit het priesterambt gezet en kreeg huisarrest in afwachting van een beslissing over zijn berechting door de strafrechter.

Gevoelig
Wesolowski is de prominentste roomskatholieke geestelijke die moet terechtstaan voor kindermisbruik. De zaak ligt uiterst gevoelig, omdat hij niet zomaar een priester was maar als nuntius door paus Johannes Paulus II zelf was aangesteld en de paus als diplomaat vertegenwoordigde.

Onder vuur
Paus Franciscus aanvaardde maandag ook het ontslag van de aartsbisschop van de Amerikaanse steden St. Paul en Minneapolis en diens rechterhand. De twee geestelijken liggen al langer onder vuur omdat ze kinderen niet zouden hebben beschermd tegen een pedofiele priester, die later werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken van twee jongens.

Opzettelijk
De zaak kwam aan het rollen doordat Jennifer Haselberger, de toenmalige archivaris van aartsbisschop John Nienstedt, naar buiten trad. Volgens Haselberger gebruikte de kerk opzettelijk een chaotisch archiefsysteem, waardoor de antecedenten van pedofiele priesters verborgen werden gehouden. Haselberger trok naar eigen zeggen meerdere keren aan de bel bij Nienstedt, maar op een uitzondering na werd er nooit opgetreden tegen verdachte priesters. Op een gegeven moment werd Haselberger niet meer betrokken bij besprekingen over misbruik binnen de kerk en uiteindelijk stapte ze op.

Nienstedt liet gisteren in een verklaring weten ‘met een zuiver geweten’ op te stappen.

© Novum

www.versgeperst.com