• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

clark-abraham-staand (hofmann)CURAÇAO – Nederland wil eerder gemaakte afspraken niet nakomen. Bonaire loopt daardoor miljoenen dollars mis. Dat stelt de Bonairiaanse delegatie op de Caribisch Nederland Week, zo schrijft Caribisch Netwerk. Het gaat hierbij onder meer om de het onderhoud aan de infrastructuur en de vrije uitkering.

In 2010 is in een bestuurlijk akkoord afgesproken dat Nederland opdraait voor het onderhoud aan de infrastructuur. Onderhoudskosten aan overheidsgebouwen (waaronder scholen), havens, luchthavens en wegen vallen daaronder. Destijds zijn de kosten geraamd op ongeveer 80 miljoen dollar.

Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met Clark Abraham.

Vrije uitkering
Nederland moet ook de vrije uitkering aan Bonaire verhogen. Onlangs concludeerde onderzoeksbureau IdeeVersa dat de vrije uitkering momenteel 5,5 miljoen dollar te laag is. Delegatieleider Clark Abraham: “Daar bovenop zegt Nederland nu dat zij niet gaan dragen wat buiten onze begroting en vrije uitkering valt.”

Afspraken
Toen Henk Kamp in 2010 voor deze afspraken tekende, vertegenwoordigde hij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I en M) is niet van plan om aan de afspraken te voldoen. Bonaire moet bij BZK aankloppen, vinden zij. Abraham: “Maar alle akkoorden zijn getekend door de staatssecretaris van BZK, namens de regering van Nederland.”

Meerjarenplan
De passieve houding van de Nederlandse ministeries stelt de Bonairianen teleur. Abraham: “Juist het ministerie van Economische Zaken (EZ) is een beetje afzijdig.” Volgens de delegatieleider heeft EZ wel een presentatie, maar ‘niks inhoudelijks’ op de agenda gezet voor de CN-week. Abraham: “Wij hebben wel een meerjarenplan met concrete voorstellen gemaakt. Maar als we vragen om het op te nemen in het meerjarenplan, gebeurt dat niet.”

Begroting
In september presenteert de Nederlandse regering de begroting voor volgend jaar. Afspraken die in deze week gemaakt worden komen niet meer op de begroting voor 2016, maar een jaar later. Een van de ingebrachte agendapunten is daarom om de CN-week voortaan in februari te houden.

Akkoord
Het bereiken van een akkoord is ver weg. Abraham: “Al zou er een akkoord gesloten worden, dan is het de vraag wat dat akkoord waard zou zijn. Welke waarde heeft de handtekening van de minister van Binnenlandse Zaken voor andere ministeries? Blijkbaar is er ruimte om daaraan te twijfelen.”

Foto: Pieter Hofmann

3 reacties op “‘Nederland moet afspraken met Bonaire nakomen’”

 1. Eigenlijk begrijp ik niet veel van het artikel. Er is een hele nieuwe riolering aangelegd, er is begonnen met de bouw van een nieuw brandweerstation, gevangenis, aanleg van rotondes… Volgens mij is er veel meer dan 80 miljoen dollar besteed.
  Verder heeft Nederland altijd gezegd dat het de uitkeringen niet ging optrekken tot Europees niveau om een zuigkracht naar Bonaire te voorkomen.
  Dus mijn vraag is aan welke afspraak houdt Nederland zich niet die het op 10-10-10 is aangegaan met Bonaire?

 2. @ Roberto. Wij zijn geen bedelaars. Haïti kreeg 83 miljoen van Nederland na de aardbeving, Nepal (twee weken geleden) 10 miljoen etc. (Boot) vluchtelingen krijgen het beste van het beste in Ned. Een huis, zakgeld, de beste voorzieningen. Maar voor een paar miljoentjes voor de eilandjes wordt het iedere keer een “dance-on”, het wordt een lijdensweg, een hel. Wat betreft de milieuvervuiling door SHELL Ned.wil niet tussen beide komen.

  Waar haal je het gore lef vandaan om met deze vergelijking op de proppen te komen, die van geen kanten klopt en zelfs beledigend is. De tijd van jaarlijks een paar miljoentjes is inderdaad voor het autonome Curacao voorbij en heeft daar zelf voor gekozen dus nu geen huilie huilie, Roberto. Herinner je je nog 10-10-10 met enkele miljarden, die Schotte als sneeuw voor de zon heeft laten verdwijnen? Wie heeft Schotte gekozen? Nederland?

 3. Yessss, puntualiteit, of het ontbreken ervan, heeft heel wat te maken met iemands reputatie. Nederland kan veel voortreffelijke hoedanigheden bezitten, maar Ned. zal zijn goede naam bezoedelen als hij zich niet bewust is van tijd en afspraken.Mensen die punctueel zijn, boezemen vertrouwen in. Met zulke mensen werkt iedereen graag mee. Ook in de zakenwereld is punctualiteit op afspraken van uiterst belang. Punctualiteit is meer dan voorkeur, het is een “goede gewoonte”. Het is een gewoonte net zoals schoon, netjes, en beleefd zijn. Wie van ons vindt het prettig als men hem laat wachten? No body. Punctualiteit en afspraken nakomen gaan hand in had. Enkele tientallen jaren was Ned. niet zo. Maar door de houding van Ned. wordt aangetoond in hoeverre zijn evenwichtigheid is. Ned. “was” een “puntjes op de i” land. Correct, komt zijn woord altijd na. Nu wordt Ned. beheerst door zijn nalatigheid. Zelfs de vele problemen in Ned. specificeren zich door nalatigheid. Moorden, drugsproblemen, overvallen, roofmoord té lage gevangenisstraffen etc.etc. Dit alles komt door nalatigheid. En nu is Bonaire aan de beurt. Zelfs de gemaakte afspraken in 2010 worden niet nageleefd door Ned. Het is een hongerloon, een karig loon, vergeleken met de miljoenen die Ned. regelmatig “SCHENKT” aan andere landen die NIETS, totaal NIETS met het koninkrijk te maken hebben. Deze woorden komen uit de mond van een Curaçaose mevrouw voor de televisie gisteren (Dinsdag). Zij heeft gelijk. Een overstroming, een aardbeving, Ned. staat klaar met de open beurs om geld te schenken. Fundraisings, collectes, rekeningen worden geopend. Honderden telefonisten om geld te ontvangen. Maar als het aan ons komt, staat de deur op een kier. Waarom deze eilandjes lijden ondergaan door toedoen van Nederland die de gemaakte afspraken niet nakomt?? Als Ned. niets mee te maken wil hebben Bonaire, Curacao en de andere (wezen)eilandjes, zeg het gewoon, geen probleem maar hou ze asjeblieft niet aan het lijntje. Wij sterven liever staande op onze benen, dan dat wij op onze knieën door het leven moeten gaan. Wij zullen ons zeker hierbij neerleggen. Wij zijn geen bedelaars. Haïti kreeg 83 miljoen van Nederland na de aardbeving, Nepal (twee weken geleden) 10 miljoen etc. (Boot) vluchtelingen krijgen het beste van het beste in Ned. Een huis, zakgeld, de beste voorzieningen. Maar voor een paar miljoentjes voor de eilandjes wordt het iedere keer een “dance-on”, het wordt een lijdensweg, een hel. Wat betreft de milieuvervuiling door SHELL Ned.wil niet tussen beide komen. Dat is ons probleem, zegt den Haag. Bedankt Nederland.