• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Marvelyne-Wiels-Tilburg (John Samson)CURAÇAO – “Er is een grote noodzaak aan informatie. Ik denk dat dit de elfde bijeenkomst is sinds mijn aantreden. We hebben al vier aanvragen gekregen om in diverse gemeentes terug te komen”, zegt gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels tijdens een informatiesessie met Curaçaoënaars in Tilburg.

Bijna een uur lang kwamen er vragen vanuit het publiek, vooral over remigratie en financiële steun. De ‘Roadshow’ is bedoeld om Curaçaoënaars in Nederland te informeren over wat het Curaçaohuis doet en over de praktische zaken, zoals het vinden van werk of woning op het eiland, zo schrijft Caribisch Netwerk

Veel vragen
Het Curaçaohuis is naar Tilburg gekomen op initiatief van de stichting Caribische Senioren Tilburg. Er zijn vanuit hun achterban veel vragen over de pensioenregelingen. Het papierwerk voor de Sociale Verzekeringsbank in Nederland bijvoorbeeld, zou ingewikkeld en tijdrovend zijn.

Curaçaoënaars eerst
Veel van de aanwezigen zouden eigenlijk terug willen keren naar hun eiland om daar aan de slag te gaan. Zij willen graag bijscholing, talentontwikkeling en hulp van het Curaçaohuis bij het vinden van werk bij remigratie. Uit de vragen blijkt ook hun bezorgdheid over de werkloosheid op het eiland. Als het aan de gevolmachtigde minister ligt: ‘Yu di Kòrsou promé’ (Curaçaoënaars eerst) en dus ook Curaçaoënaars in Nederland moeten voorrang krijgen bij het vinden van werk op het eiland.

Geen oprotpremies
Tot enkele jaren geleden bood de Nederlandse overheid aan Antillianen de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de remigratieregeling, waarbij onder andere tickets betaald werden. Ook bij het Curaçaohuis krijgen ze vaak vragen over die ‘oprotpremies’, vertelt Wiels. “Dat bestaat niet meer en het Curaçaohuis geeft geen oprotpremies, wél informatie over remigratie naar Curaçao.”

Financiële steun
De vragen gaan ook over financiële steun vanuit de overheid. Een vrouw uit het publiek wil graag remigreren naar Curaçao, maar wel met behoud van haar Nederlandse uitkering: “Dat is niet mogelijk, terwijl de Marokkanen wel naar Marokko kunnen met hun uitkering. Zou de [Curaçaose] regering ons hiermee kunnen helpen?” Wiels zegt dat mensen dat niet van de belastingbetaler kunnen verwachten. “Ik respecteer dat niet iedereen kan werken, maar veel mensen kunnen dat wél. Laat die uitkering links liggen en ga werken. Geef jouw kinderen een goed voorbeeld, zodat ze weten dat zij later ook moeten werken.”

Foto: John Samson

4 reacties op “Remigratie centraal tijdens bijeenkomst Wiels in Tilburg”

 1. Ik heb weinig met politieke mensen. Op curacao heb ook met de jaren de twee gezichten gezien van politici. Ik heb alleen gehoord van Mw. Wiels in de media. Bij deze bijeenkomst komen de curacaoenaars met hun vragen over remigratiemogelijkheden.
  Haar taak is om de groep iets aan te bieden. Zij is de vertegenwoordiger van beide regeringen. Zij moet onderhandelen met de Nederlandse Ministers om tot een goed akkoord te komen vwb remigratie van ONZE mensen. Degenen die tegenwoordig in de Bijstand zitten zijn meestal mensen die niet kunnen deelnemen in het arbeidsproces. Degenen die niks mankeren worden op allerlei manieren nagejaagd door de sociale diensten.
  Dus wat mevr. Wiels beweerd is je reinste onzin.
  Verder betaalt de bijstandtrekker ook belasting. Want iedereen moet hier in Nederland belasting betalen!! Tenminste, iedereen die officieel hier inkomsten geniet.
  Ik heb ook de indruk de curacaohuis meer doet voor investeerders en zakenmensen dan voor de minderbedeelde curacaoenaar die terugwil.
  Als je in de bijstand of een andere uitkering zit en je kan niet meer werken en vooral ook als 60 jaar of ouder bent, dan moeten er alternatieven geschept worden voor deze mensen die terug willen gaan. Intensieve samenwerking tussen Curacaohuis, sociale diensten, svb curacao en FKP en de betreffende ministers! Het kan! Mw. Wiels doe uw best!

 2. @ Piet. Ik vind mevr. Wiels een cordate dame ondanks alle kritiek die ze krijgt.

  Het is maar hoe je het bekijkt en hoe je “kordaat” interpreteert.

 3. “remigreren, maar wel met behoud NL uitkering” of “financiele steun van curacaohuis”…… ik zie mijn Mamai al staan, die zegt : laat maar, die mensen zijn “dom verstang” Hetzelfde kan natuurlijk altijd worden gezegd van met Fraudelientje te praten over geld (in any size, shape or form).

 4. Ik vind mevr. Wiels een cordate dame ondanks alle kritiek die ze krijgt.