• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

bootcamp aruba (Jackeliene Greeve)CURAÇAO – Acht kinderen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag uit heropvoedingskamp Aruba Bootcamp weggelopen. Dat meldt Caribisch Netwerk. Twee kinderen zijn inmiddels gevonden en mee naar huis genomen door hun ouders. De andere zes hebben zich nog steeds niet gemeld.

“Via via heb ik gehoord dat de zes kinderen die nog steeds spoorloos zijn, in goede staat verkeren, vertelt Yeya Alberts, moeder van één van de jongens die meedoet aan Aruba Bootcamp. “Ze verstoppen zich omdat ze niet terug willen naar het kamp.” Als het aan Alberts ligt, neemt ze haar eigen zoon liever vandaag dan morgen mee terug naar huis, maar omdat ze geen voogdij meer heeft is ze naar eigen zeggen machteloos.

Niets doen
De politie bevestigt dat er vrijdagnacht melding is gedaan van vermissing van acht kinderen. “We zijn er op af gegaan maar konden weinig doen”, vertelt woordvoerder Lito Lacle. “Ten eerste wist de kampdirecteur Gilbert Webb niet eens alle personalia van de kinderen. Hij wist dat er acht jongeren weg waren, maar wie precies kon hij ons niet vertellen. Verder is Aruba Bootcamp geen erkende instelling. Webb heeft een convenant gesloten met de ouders dat hij verantwoordelijk voor hen is. Dat is iets tussen hen. Hij kan ons niet de opdracht geven de kinderen te gaan zoeken als hij ze kwijt is. Zo werkt het niet.”

Probleemjongeren
Aruba Bootcamp werd begin dit jaar opgezet door de negentienjarige directeur Gilbert Webb, zijn vader en moeder en medebestuurslid Astrid Vries. Het kamp is gevestigd in de Bonaire Club in San Nicolas en is bedoeld voor jongens van tien tot zeventien jaar die thuis en op school problemen veroorzaken. In het kamp worden de jongens gedrild, getraind en gestraft.

Misstanden
Het heropvoedingsprogramma raakte recent in opspraak nadat één van de begeleiders, Astrid Vries, begin mei uit het bestuur stapte en een boekje opendeed over de misstanden die volgens haar in het kamp plaatsvinden. Dagelijks komt zij via social media, televisie en radio naar buiten met onthullende verhalen over de volgens haar mensonterende handelingen die Webb uitvoert. Een voorbeeld hiervan is het strafhok waar hij de kinderen te pas en te onpas in opsluit. Volgens Vries vaak ook wanneer zij niets verkeerds hebben gedaan. Alleen om hen ‘angst in te boezemen’. Het strafhok is de toiletruimte, het is er aardedonker en de kinderen krijgen geen kussens of dekens. Zij liggen op de harde vloer. Ook zouden de kinderen de bootcamp-directeur profeet moeten noemen en zich slaafs moeten gedragen. Vries maakte filmpjes van kinderen die de voeten van Webb moeten wassen.

Berichtgeving
Naar aanleiding van de schokkende berichten over wat zich in Aruba Bootcamp afspeelt hebben Directie Sociale Zaken, de Voogdijraad en de Jeugd- en Zedenpolitie onderzoek gedaan naar de situatie binnen Aruba Bootcamp, vertelt Sociale Zaken-minister Paul Croes. “Kinderen zijn geïnterviewd. Daaruit volgt een rapport en eventuele juridische stappen.”

Zorgelijk
Politiewoordvoer Lito Lacle noemt de situatie zorgelijk. “We baseren ons nu op de informatie die we van anderen krijgen, zoals van Astrid Vries. Maar wie is Vries? Niemand van die stichting is opgeleid of heeft een pedagogische achtergrond. Vries werkt bij de Kentucky Fried Chicken. Bovendien heeft ze zelf in het bestuur gezeten. Misschien is ze zelf wel verdachte in deze zaak.”

Foto: Jackeliene Geeve

www.versgeperst.com