• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

seksualiteit (ELISA KOEK)CURAÇAO – “Sommige tieners denken dat je zwanger wordt door zoenen en ouders denken dat je ontmaagd wordt door een tampon”, vertelt Sandra Hollemans. Hollemans geeft les aan kinderen van elf tot en met veertien jaar. Ze heeft zelf een lespakket samengesteld en vertaald naar Papiaments om seksuele voorlichting te geven, zo meldt Caribisch Netwerk.

Seksuele voorlichting is niet verplicht op Curaçaose scholen. Volgens Angela Lachman, orthopedagoog en betrokken bij het Actieprogramma Jeugdontwikkeling 2015-2020, moet dit veranderen. “Doordat kinderen niet tijdig worden voorgelicht, gaan ze elkaar voorlichten en dan zijn we overgeleverd aan de informatie die zij vinden op internet.”

Luister hier naar Elisa Koek in gesprek met Angela Lachman

Zorgelijk
Omdat seksuele voorlichting niet officieel is opgenomen in het lesprogramma, moeten docenten van tevoren meedelen wanneer zij dit aanbieden. Ouders hebben dan de optie hun kinderen thuis te houden. Maria Sambo-Kleinmoedig houdt haar kind niet thuis, maar is ook niet positief over voorlichting op school. “Ik vind dat het aan de ouders is om hierover te praten. Er is geen duidelijke lijn van wat er verteld wordt op scholen en dat vind ik zorgelijk.”

Aanwakkeren
Sambo-Kleinmoedig heeft een zoon van bijna twaalf. Ze heeft zelf nog niet met hem gesproken over seks. “Ik weet wat mijn zoon uitspookt en dat hij niet bezig is met seks. Ik wil dit ook niet aanwakkeren.” Dat jongens van rond die leeftijd hun eerste natte droom zouden kunnen krijgen, is volgens Sambo-Kleinmoedig geen probleem. “Als hij hier vragen over stelt, lossen we dat dan wel op.”

Bedplassen
Hollemans herkent het verhaal van Sambo-Kleinmoedig. Ze heeft meerdere jongens in haar klas gehad die nooit wisten wat een natte droom was tot zij seksuele voorlichting gaf. “Die jongetjes dachten dat ze in hun bed plasten en begrepen er niets van.” Haar uitleg over deze dingen, heeft voor kleine conflicten gezorgd met ouders. Een moeder beschuldigde Hollemans er bijvoorbeeld van haar dochter te hebben ontmaagd. “Ik had uitleg gegeven over tampons. Moeder dacht dat een tampon haar dochter kon ontmaagden.”

Onwetendheid
Volgens Lachman ligt een groot deel van het probleem bij de onwetendheid van ouders. Aangezien zij zelf geen goede voorlichting hebben gehad, ontbreekt kennis. “De overheid en professionals moeten beginnen bij hen. Pas als je de ouders meekrijgt, kunnen we de kinderen voorlichten. De ouders moeten de lelijkste verhalen horen: over tienermoeders, prostitutie of gangbangs, want ja, die dingen gebeuren op Curaçao.”

Onzin
Dat voorlichting juist zou zorgen dat kinderen seksueel actief worden, is volgens Lachman onzin. “Door seks bespreekbaar te maken, haal je de geheimzinnigheid weg en weten jongeren waar ze aan beginnen als het zo ver is. Dit is vaak eerder dan je denkt: dertien jaar is niet extreem meer.” Lachman stelt dat je een kind van drie niet statisch moet uitleggen hoe seks werkt, maar door simpele boekjes aan kan geven hoe kinderen worden geboren. “Deze uitleg pas je aan aan de ontwikkeling van een kind, want seksuele ontwikkeling begint al vanaf het eerste jaar.”

Seksuele opvoeding
Lachman spreekt niet van seksuele voorlichting, maar opvoeding. Belangrijk is dat kinderen ook leren over hygiëne, ethos, normen en waarden. “Leer tieners dat het niet ok is om met tien verschillenden seks te hebben tegelijk, maar dat seks iets moois is tussen twee mensen. Leer hen dat ze respect hebben voor seks en degene met wie ze dit delen. Dit draagt bij aan het zelfbeeld, zelfwaarde en de waarde die zij aan seks hechten.”

Foto: Elisa Koek

9 reacties op “‘Seksualiteit onbespreekbaar door taboe en onwetendheid’”

 1. Wat een gezwam zeg, hier allemaal! Door anderen te beschuldigen van zich superieur voelen ten opzichte van anderen, lever je het bewijs dat je je inferieur voelt ten opzichte van anderen.
  Natuurlijk is het ook een taak van de ouders om voorlichting te geven. Maar wat is er mis mee om ook op school aandacht aan te besteden? Uiteraard moeten hiervoor wel richtlijnen zijn. Ik zeg, ministerie van onderwijs pak dit op!
  En gelijk iemand zo wegzetten, als ga maar dit of dat doen in je eigen land, bewijst ook dat er geen kritiek getolereerd wordt. Terwijl het probleem wel aanwezig is. Niet willen of kunnen accepteren dat anderen zien, waar de ogen voor gesloten wordt.

 2. Lachman heeft er volgens mij veel meer aan als ze Surinaamse kinderen gaat voorlichten. Dat past trouwens bij haar cultuur. ik ben er moe van de Surinaamse betweters hier op dit eiland zogenaamd hun groooote kennis komen praktizeren. Terwijl Suriname ze hard nodig heeft, dus voor Lachman een goede kans om carriere te maken in Suriname. Laat ons, als we hulp nodig hebben dat vragen wij het wel aan de Hollanders. Niet aan de Surinamers.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3871410/2015/02/23/Suriname-moet-echt-vrezen-voor-een-verloren-generatie.dhtml?cw_agreed=1

 3. Ik ben het volgende van mening.
  Ervaring is een beleving. Ervaring is een leermeester. Het kan positief of negatief zijn. Hoe dan ook men hoort er in de positieve en- of negatieve zin van te leren. In beide gevallen betaalt men leergeld om er verder mee te leven, weer positief of negatief. Hoe meer positief des te minder leergeld (negatieve gevolgen). Hoe meer negatief des te meer leergeld (negatieve gevolgen). Met leergeld in het kort bedoelt, kleinere negatieve gevolgen of grotere negatieve gevolgen voor degenen die iets ervaren.
  Mensen onder elkaar krijgen tijdens acties en interacties (onderlinge contact) te maken met allerlei types ervaring hieruit voortvloeiend.
  Kortom ervaring kun je op veler wijzen opdoen ( van huis uit tot ver daarbuiten) :
  Men kan het van huis uit meekrijgen (van huis uit hoort men zowel het positieve als het negatieve te kunnen herkennen om bij keuze het goede te kunnen kiezen.
  Men kan het zelf ervaren (meemaken en gevolgtrekkingen voor de toekomst van maken).
  Men kan het anderen zien ervaren (meemaken door er getuige van te zijn geweest en weer ten gunste van zichzelf gevolgtrekkingen van te maken).
  Men kan er over lezen, horen en onthouden (weer gevolgtrekkingen van maken na het zien gebeuren of niet gebeuren).
  In het kort ervaring is de beste leermeester.
  Invloed van mensen onder elkaar kan positieve of negatieve gevolgen hebben.
  Er zijn goede en slechte opvoedkundige invloeden van huis uit, goede en slechte relatie invloeden, goede en slechte vrienden relatie, goede en slechte collegiale invloeden, filminvloeden en wie weet meer invloeden waarbij er sprake is van interactieve relaties
  waaronder vrijen, seksuele bij het vrijen en voorplanting en wie weet welk meer.
  Als een ervaren persoon kan men overdraagbare ervaringen doorgeven aan de jongeren die er baat bij zullen hebben.
  Hindert niet wie dat doet als het maar positief is. Een ding is zeker niet omdat men een vader of moeder is weet men wanneer en hoe een kind voor te lichten.
  Sommigen kunnen het. Anderen zijn allang blij dat anderen dat voor hun doet. Velen zijn kwaadwillend en anderen weer niet.

 4. Sexuele voorlichting is hard nodig op de eilanden, zodat kinderen bewust worden van de inhoud en het omgaan met sexualiteit.Dan weten ze ook hoe om te gaan met de informatie die ze op o.a. internet kunnen vinden.
  Het moet verplichte kost zijn in het onderwijs.
  Ik hoop dan dat het aantal tienermoeders, onnodige geslachtziektes, enz zal afnemen door bewustwording van het eigen sexualiteit.
  Tegenwerkende ouders wees slim en laat je kinderen voorlichten.

 5. Aan LACHMAN en HOLLEMANS ook dit nog. In ons cultuur helpt onze liefde voor onze kinderen ons om verschillende aspecten van ons leven met elkaar in evenwicht te brengen en draagt ertoe bij dat wij wat wij doen met een goede beweegreden doen. Als de evenwichtige invloed van liefde bij ons ontbreekt, kan kennis alleen ervoor zorgen dat wij een opgeblazen persoon worden door van onszelf te denken dat wij beter zijn dan anderen, maar ook beter weten dan anderen FOUT. Dat zal niet gebeuren als wij in beginsel gemotiveerd worden door liefde, iets waardoor jullie óók in gebrek zijn. Jullie kennis op zich blijkt dus géén veilige gids te zijn, daar ze voorbijgaat aan de schadelijke uitwerking die jullie handelwijze op anderen kan hebben. Misschien doen jullie dat zelfs onbewust. Slechts wanneer het toepassen van jullie kennis door liefde wordt geleid en gemotiveerd, is jullie kennis een zuivere gids. Let op Lachman en Hollemans, wanneer liefde ontbreekt, wekt degenen die slechts kennis bezitten, in anderen (die zij willen onderrichten) gevoelens van minderwaardigheid en schaamte op. Met jullie handelwijze moedigen jullie anderen NIET aan. Tot slot Lachman en Hollemans; wanneer jullie liefde de personen die jullie hebben geholpen kennis te verkrijgen d.m.v. seksuele voorlichting, en deze personen deze kennis ter bevordering én welzijn van anderen gebruiken om deze anderen op te bouwen, dán, juist, dán pas zijn jullie goed mee bezig. Maar zo ver is het helemáááál niet. Wanneer personen (zoals jullie) louter denken dat zij iets weten en een superieure houding, een bepaalde air jegens anderen aan de dag leggen, kennen zij de zaak niet werkelijk zoals zij die behoren te kennen. Want spreekt men van “HOLLE KLANKEN”. Dus tegenstrijdigheden der valselijk der valselijk zo genoemde kennis……………………………

 6. Het begint in Suriname met een serie lessen. Natuur onderwijs heet dat.In groep 3 met tante Asha is zwanger.
  Het wordt dan niet uitgelegd hoe maar wel hoe de baby groeit.
  Zo gaat het elkaar leerjaar door tot groep 8. Alles wordt dan passend uitgelegd. Hoe het lichaam zich veranderd naar volwassenheid. Over natte dromen bij de jongens en menstruatie bij de meisjes.
  De denk wijze van de ouders moet veranderd worden.

 7. “Taboe” is zo niet van deze tijd. Het hoort gewoon niet meer.
  Je hoort alles bespreekbaar te kunnen maken tegenwoordig. We leven niet meer in 1920…

 8. En vandaag gaan we een verhaaltje vertellen over hoe de geitjes en leguaantjes zich vermaken op het strand. Een boekje erbij, een flesje bier. en na een heeele diepe zucht beginnen we aan een prachtig verhaal. dat wordt weer genieten. 🙂

 9. De vraag dus: Seksuele voorlichting op school: GOED of SLECHT?? Diverse sociale organisaties, religieuze groeperingen en een groeiend aantal plaatselijke en landelijke ouderorganisaties en comités van de burgerij zijn gemobiliseerd om er op de een of andere manier bezwaar tegen in te brengen. Over het algemeen schijnt er enige overeenstemming tussen deze vijanden te bestaan over het feit dat de een of andere vorm van seksuele voorlichting voor de jeugd van deze generatie noodzakelijk is. Maar………men is het er echter niet over eens “wanneer” ermee begonnen moet worden, hoevéél men op bepaalde leeftijden moet vertellen, en vooral “wie” de voorlichting moet geven, waaruit het materiaal geput moet worden en van welk gehalte het moet zijn.te brengen. Sommigen van deze ouders hebben geen bezwaar tegen gepaste voorlichting in de hogere klassen, doch zelfs dan vinden zij dat zij reden hebben zich er bezorgd over te maken nogmaals, wié de lessen geven en of zij “bevoegd” zijn. Tegenstanders zijn de uitgesproken mening toegedaan dat seksuele voorlichting op school een vorm van inbreuk op en aantasting van ouderlijke rechten is. Voor hen is dit een onderwerp dat, op zijn minst wat de meer intieme details ervan betreft, hoofdzakelijk aan ouderlijk en religieus onderricht dient te worden overgelaten. Zij hebben in veel gevallen ook bezwaar tegen onderwijs in groepsverband of coëducatief onderwijs. De voornaamste bezwaren die de bitterste woordenwisselingen over dit probleem hebben veroorzaakt, zijn echter dat de cursussen geen onderricht bevatten over moraal en dat dit verband houdt met het doel van groeperingen (Lachman en Hollemans) die op seksuele voorlichting aandringen met als gevolg het morele karakter van zo’n persoon te verzwakken. Dus tegen Hollemans en Lachman zou ik graag willen zeggen: Jullie moeten je eigen peultjes doppen, en niet aan onze Curaçaose cultuur komen. Bemoei jullie hier niet mee.