• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

GevangenisCURAÇAO – In de Pointe Blanche gevangenis op Sint Maarten is er sprake van ‘vergaande corruptie’. Hierdoor was het mogelijk om september vorig jaar een aanslag op Urvin Wawoe alias ‘Nuto’ te plegen, het vermeende hoofd van straatbende No Limit Soldiers (NLS). Dat meldt Crimesite.nl.

Dit naar aanleiding van een vernietigende rapport over de gevangenissen op Sint Maarten.

Teveel zwijgers
In het rapport staat onder meer dat het gevangenispersoneel beperkt meewerkt. “Ze zijn bereid om in algemene termen praten over corruptief handelen van collega’s.” Volgens het hoofd van de Landsrecherche wordt corruptie in stand gehouden omdat de ‘zwijgers’ uit angst de cirkel niet durven te doorbreken.

Wapens
De bodyguards van Nuto waren op tijd om de dood van hun leider te voorkomen. De beoogde moordenaar, gevangene Carlos Richardson, moest zijn aanval echter bekopen met zware verwondingen. Hij werd namelijk door Wawoe gestoken met een zelfgemaakte machete. Het was de bedoeling om Nuto om te brengen met een vuurwapen. Uiteindelijk zijn er geen kogels afgevuurd. De politie herstelde de orde en heeft aansluitend een grote schoonmaak gehouden in alle cellen. Bij de zoekactie werden twee geladen pistolen gevonden.

Overplaatsing
Richardson en Wawoe werden uit veiligheidsredenen overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland. Dit om de rust in de gevangenis terug te laten keren. Richardson zou zijn leven in de penitentiaire inrichting daarnaast niet zeker zijn.

Cocaïne
Vandaag moet Wawoe, die afkomstig is uit Koraal Specht, zelf voor het Gerecht verschijnen in verband met drugshandel. Het betref het hoger beroep dat hij aanspande nadat hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De vermeende bendeleider werd in september 2013 aangehouden op Sint Maarten met vier kilo cocaïne.

Onderzoek
De advocaat van Wawoe, Inez Weski, liet maart dit jaar weten dat er volgens haar een luchtje aan de zaak zit. De lenzen van de camera’s op de gevangenisafdeling van Wawoe bleken met schuurpapier te zijn bewerkt. Andere camerabeelden zouden door een fout zijn overschreven. Ook wilde ze dat de overplaatsing van Wawoe wordt onderzocht. “Voorafgaand aan dat transport is hij in Point Blanche mishandeld door de politiemensen. Hij zat onder de zwellingen en de blauwe plekken op zijn armen en zijn rug. Dat heeft ook de medische staf in de gevangenis van Middelburg vastgesteld”, aldus zijn raadsvrouw.

Vragen
Weski plaatste daarnaast ook vraagtekens bij de reden waarom Wawoe werd overgeplaatst ondanks dat men wist dat hij gevaar liep. Ze vond het opmerkelijk dat Richardson, die een straf van dertig jaar uitzit voor moord, aan een vuurwapen is gekomen en hoe hij de gesloten afdeling van Wawoe heeft kunnen betreden. De Raad voor de Rechtshandhaving gaf eerder al aan het aannemelijk te achten dat er geknoeid is met camera’s en dat de bewaker moet hebben meegewerkt. Dit verklaarde de Raad in het in december verschenen rapport  over de beveiliging van en veiligheid in de detentie-inrichtingen op Sint Maarten.

www.versgeperst.com