• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Aruba Bootcamp FacebookCURAÇAO – Het heropvoedingskamp Aruba Bootcamp ligt onder vuur. Dat meldt Caribisch Netwerk. Ouders zijn ongerust en één van de bestuursleden is opgestapt. “Zes kinderen belandden met brandwonden op de Eerste Hulp omdat zij zogenaamd per ongeluk acid over zich heen hadden gekregen.”

Dat zegt oud-bestuurslid Astrid Vries. Zij maakt zich ernstig zorgen om de kinderen die dag en nacht onder leiding van de negentienarige Gilbert Webb worden gedrild. “Zijn straffen nemen extreme vormen aan. Kinderen worden nachtenlang zonder dekens of kussen opgesloten in het strafhok.

Jackeliene Geeve ging voor Caribisch Netwerk het gesprek aan met Astrid Vries.

Doodsbang
Eén van de ouders die zich ook grote zorgen maakt is Yeya Alberts. Ze woont in Nederland en haar veertienjarige zoon woonde tot voor kort bij zijn Arubaanse oma. Omdat de jongen moeilijk handelbaar was heeft oma hem naar Aruba Bootcamp gestuurd. “Ik vond het in eerste instantie een goed idee want hij kon wel wat discipline gebruiken.” Al snel ontvangt Alberts verontrustende berichten. “Niet eens van mijn zoon zelf want die durft niets te zeggen omdat hij doodsbang is. Maar van andere kinderen. Toen ik de directeur om informatie vroeg, kreeg ik geen antwoord. Sterker nog, hij verwijderde mij van zijn facebookpagina. Ik wil mijn zoon uit dat kamp halen, maar omdat zijn oma de voogdij heeft kan ik niets doen.”

Twintig jongens
Zo’n twintig jongens tussen tien tot zeventien jaar zitten momenteel in het bootcamp-programma. Zij zijn hier door hun ouders naartoe gestuurd omdat ze thuis en op school problemen veroorzaken. In het kamp, met als basis de Bonaire Club in San Nicolas, worden de kinderen gedrild, getraind en gestraft. De directeur en hoofdcommandant is Gilbert Webb. Medebestuursleden zijn de vader en moeder van Webb.

Profeet
De autoritaire houding van de hoofdcommandant neemt extreme vormen aan, zo beweert Vries. “Hij zegt tegen de kinderen dat hij een profeet is. De kinderen moeten hem masseren voor het slapengaan en zijn voeten wassen als hij dat eist.” Terwijl zij dit zegt laat ze een filmpje zien, waarop te zien is hoe kinderen inderdaad de voeten van Webb wassen terwijl hij lachend toekijkt. “Dit heb ik stiekem gemaakt.”

‘Onzin’
Webb noemt de beschuldigingen aan zijn adres ‘onzin’. “Ze weten gewoon niet wat een bootcamp inhoudt. Het is hier geen dagopvang. Het is een militair heropvoedingskamp voor kinderen die voorheen in bendes zaten, met wapens liepen of zelfs iemand hebben vermoord.” Een vijftienjarige deelnemer valt hem bij. “Vroeger was ik de schrik van mijn moeder. Ik liep met wapens en heb in de gevangenis gezeten. De hoofdcommandant heeft mijn oude ik gebroken. Ik weet niet precies wat hij heeft gedaan maar ik ben een compleet ander mens.” Webb geeft toe dat er zes kinderen met brandwonden naar het ziekenhuis moesten omdat zij acid over zich hadden gekregen. “Dit was een ongeluk. Er zaten acidresten in de emmers waarmee ik water over de jongens heen gooide.”

Macht
Stichting Reclassering en Kinderbescherming lieten eerder dit jaar al weten het initiatief Aruba Bootcamp af te keuren omdat het programma niet gebaseerd is op gecertificeerde of geaccrediteerde methoden of instructeurs. De politie laat weten dat er inmiddels aangiften in behandeling zijn tegen de Aruba Bootcamp methode.

Foto: Facebook

www.versgeperst.com