• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Bert KoendersCURAÇAO – Het Caribisch deel van het koninkrijk moet beter beschermd worden tegen Venezuela. Dat vinden leden van de Tweede Kamer, zo meldt NU.nl. De VVD, SP, D66 en CDA delen de mening dat Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken niet hard genoeg optreedt tegen het ‘onberekenbare buurland’.

De instabiele situatie in het land zou op ontploffen staan. Dit zou op den duur grote gevolgen kunnen hebben voor de omringende landen en dus ook voor de landen in het Caribisch deel van het koninkrijk.

‘Fluwelen handschoentjes’
Volgens verschillende Tweede Kamerleden moet Koenders de situatie niet aanpakken met ‘fluwelen handschoentjes’ en pro-actiever zijn. Hij zou de politieke instabiliteit in ons buurland onderschatten en meer moeten doen op het gebied van veiligheid. De VVD en CDA vinden dat er daarnaast te weinig rekening wordt gehouden met mogelijke vluchtelingenstromen richting Aruba, Bonaire en Curaçao.

VS
De Kamer baart zich daarnaast ook grote zorgen over de beschuldigingen aan het adres van de Verenigde Staten (VS) en de voormalige Antillen. Nicolas Maduro beschuldigt de VS namelijk van spionage en de voorbereiding van luchtaanvallen via de voormalige Nederlandse Antillen.

Invloed
Volgens de PvdA is de invloed van Nederland in deze kwestie echter ‘relatief’ beperkt. De VS, de Europese Unie in zijn geheel en landen in Zuid-Amerika zouden een grotere invloed hebben.

Reactie
In reactie hierop laat Koenders weten de ontwikkelingen in ons buurland nauwlettend te volgen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over dit onderwerp.

www.versgeperst.com