• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

dick drayer (WISHI)CURAÇAO – “Hoe kan een arts die gezworen heeft te vechten voor ieder leven, ons zo in de steek laten?” Sisi Dulfer schudt meewarig haar hoofd, als ze hoort dat minister van Volksgezondheid, Ben Whiteman ooit zelf huisarts was in haar wijk Wishi Marchena, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Twintig bewoners die daar leven onder de rook van de Isla, praten over de verontrustende vervuiling in hun wijk. De vlammen uit de pijpen op het Isla-terrein beginnen steevast in het weekend en ‘s avonds na zeven uur. De laatste tijd heeft iedereen last van geïrriteerde luchtwegen, prikkelende en tranende ogen, hoofdpijn en hoest. Sinds enige tijd zit een vreemde, glimmende, neonachtige groene smurrie op al het hekwerk, de tuinmuren, auto’s en balkonbalustrades. Wat dat precies is, weten de bewoners niet.

Dick Drayer maakte deze reportage in Wishi.

Groene smurrie
“Het is zo klontje-klaar dat dit nooit goed voor je gezondheid kan zijn”, zegt Alex Roose, jarenlang arts in de wijk waar Sisi woont. Chemicus Arjan Linthorst van de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) en ooit nog scheikundeleraar op wat toen nog het Peter Stuyvesant College heette, valt hem bij. “Het gaat hier vermoedelijk om uitstoot van nikkelhoudende, kankerverwekkende verbindingen en vanadium waarvan we weten dat het je DNA aantast.”

Zwaardere olie
De verhoging van de concentratie van giftige stoffen die er nu lijkt te zijn, komt waarschijnlijk omdat de Isla zwaardere olie raffineert, waar nog meer nikkel en vanadium in zit. Een filter zou veel van die uitstoot kunnen afvangen, maar de Isla plaatst die niet.

Mensenlevens
Voor de bewoners is het tijd voor actie. Sisi heeft iedereen in haar straat gevraagd zijn gezondheidsklachten op papier te zetten. Met dat pakketje gaat ze naar Whiteman. “Eén ding vergeet hij: hij heeft hier te maken met mensenlevens. We zijn geen dieren, we zijn mensen.”

Foto: Dick Drayer

3 reacties op “‘Hoe kan Whiteman ons zo in de steek laten?’”

 1. Afgelopen zaterdag even bij Sambil wezen kijken. De stank van de Isla waait zo via de ingang naar binnen. Ik had er na een kwartier hoofdpijn van. Dat was zo weer weg toen ik in frisse lucht kwam. Wellicht gaat dit Sambil flink tegen zitten, dan kunnen zij bij de Isla / PDVSA / CRU / BOO / Refineria di Korsou / MFK / MAN gaan klagen dat Sambil omzet verliest door de stank.

 2. Zolang partijen als MFK en MAN geld krijgen van de Isla zal er niets gebeuren

 3. Weinig vertrouwen in een minister van volksgezondheid die ook op de loonlijst staat bij de Isla. (Zie: stikken in het paradijs doc.). Dan gaan een paar handtekeningen echt niet helpen. Het overheidsbestuur op Curacao faalt en de basale mensenrechten van mensen in die wijken worden, met medeweten van de Nederlandse regering, met voeten getreden. Het is niet voor niets dat defensiemedewerkers vorig jaar massaal verhuist zijn op kosten van de gemeenschap omdat de gezondheidsrisico’s te groot zouden zijn. Het is tekenend en beschamend dat de Koninkrijksregering niet ingrijpt. Uit angst voor lange tenen en de zoveelste onterechte beschuldigingen van neo- kolonisatie blijven dit soort “ministers” door pappen&nathouden politiek in positie.
  Handtekeningen zouden derhalve moeten worden ingediend bij de koninkrijksraad
  Anders blijft het een landsaangelegenheid, blijft “Whiteman” in positie en veranderd er niets!
  Wij eissen integer overheidspersoneel dat geen steekpenningen aanneemt en zich niet op de loonlijst kan laten plaatsen van malafide bedrijven die onze mensen, ons water en onze lucht vergiftigen