• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – Colombia en Nederland gaan steviger samenwerken op het gebied van zorg, bijvoorbeeld ten behoeve van Caribisch Nederland. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in Bogota met haar Colombiaanse collega Alejandro Gaviria Uribe afgesproken.

Bij de internationale aanpak van antibioticaresistentie, waardoor tot voor kort eenvoudig te genezen infectieziekten weer dodelijk dreigen te worden, slaan de landen eveneens de handen inéén.

Beperkte voorzieningen
In de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn beperkte tot geen medische voorzieningen voor wie bijvoorbeeld een complexe orthopedische ingreep (knie- en heupoperaties) moet ondergaan, een hartoperatie of neurochirurgie. Deze behandelingen worden daarom al ‘ingekocht’ in ziekenhuizen in onder andere Colombia. Die voeren jaarlijks gemiddeld zo’n negenhonderd ingrepen uit, maar de Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor kwaliteit en betaalbaarheid. Daarom heeft de minister nadere afspraken gemaakt.

Coomeva
Schippers heeft in Medellin, in het noordwesten van Colombia, ziekenhuizen bezocht die eilandbewoners behandelen en overleg gevoerd met de Colombiaanse verzekeraar Coomeva. ,,In de onderhandelingen met Coomeva zijn prijzen bedongen die substantieel lager liggen dan de gebruikelijke tarieven die in Colombia worden gehanteerd voor zorg aan buitenlanders. Bovendien hanteert Coomeva strenge kwaliteits- en veiligheidscriteria”, aldus de woordvoerder van Schippers.

Afspraken
,,Met de Colombiaanse zorgminister Gaviria Uribe heeft Schippers in Bogota afspraken gemaakt om de procedures rond de zorgverlening door Colombiaanse ziekenhuizen aan patiënten van Caribisch Nederland eenvoudiger te maken, waardoor de zorg doelmatiger en efficiënter wordt.”

Informatie-uitwisseling
Ook is afgesproken om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de Colombiaanse zorginspectie en de Nederlandse IGZ te stroomlijnen. ,,Dit voor het geval er problemen ontstaan bij de behandeling van patiënten uit Caribisch Nederland.”

© Novum

3 reacties op “Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland”

 1. @ Lache toch. je kunt en krijgt altijd je eigen patientdossier mee wel even naar vragen.

  Dan maken we vorderingen blijkbaar, maar verbetering blijft noodzakelijk zoals ook in het artikel gesteld is. Er is een contract tussen de SVB en de zorg in Colombia dus de informatie behoort tussen die 2 partijen te zijn al dan niet met hulp van de patient. Ik kreeg ook eens een grote rontgenfoto mee om aan de specialist te overhandigen en van hem mocht ik die zelfs houden. Hoewel ik de eerste op Curacao was met zo’n operatie vond hij het toch niet zo interessant om die in zijn kamer op te hangen 🙂 Pas als er een noodzaak voor mij is, zal ik in Colombia om mijn dossier vragen.

 2. @zorro
  je kunt en krijgt altijd je eigen patientdossier mee wel even naar vragen

 3. Coomeva is eigenlijk een bank en dan moeten er rode lampen gaan branden. Ze vragen een exhorbitant bedrag voor hun diensten, maar een simpele afrekening van de dagvergoeding aan de patient is te veel gevraagd en natuurlijk in het nadeel van de patient. Hun manier van berekenen is zo ingewikkeld, dat ze er zelf niet uitkomen. Voor het innen van het geld wordt de patient regelmatig in een taxi van hot naar her gereden. Zet iemand van Curacao in een kantoor en bespaar heel veel geld. Weg met Coomeva. Een ander punt van serieuze verbetering is het ontbreken van informatie vanuit het Colombiaanse ziekenhuis naar de Curacaose verzekering en specialist. Ook reeds verrichte testen op Curacao worden in het Colombiaanse ziekenhuis nog eens dunnetjes over gedaan dus dubbele kosten. Het gaat hier over de BES, maar dat maakt niet uit. Vanwege het klimaat, temperatuur, infrastructuur en hoge ligging zou SVB beter geen patienten naar Bogota sturen.