• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

hiro shigemotoCURAÇAO – Het Gerecht in Eerste Aanleg op Sint Maarten heeft op woensdag ex-minister van Financiën Hiro Shigemoto vrijgesproken van alle aanklachten voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen.

Ook sprak de rechtbank Shigemoto vrij van het plegen van ambtsmisdrijven en het overtreden van de comptabiliteitswet, zo meldt Caribisch Netwerk.

Eis
Het Openbaar Ministerie eiste 8 maanden gevangenisstraf tegen de gewezen minister. Tegen medeverdachte Roberto G., directeur van Global Advisory Services, eiste het OM 12 maanden en een boete van 233.000 gulden, maar het gerecht sprak ook hem vrij.

Beroep
Het OM overweegt in beroep te gaan tegen beide vrijspraken maar heeft nog geen beslissing genomen.
Shigemoto lachte breeduit toen hij de rechtbank verliet in gezelschap van een emotionele Roberto G.

Aanklacht
De aanklacht draait om rekeningen die Roberto G. in 2009 indiende voor verleende diensten. Shigemoto accordeerde, als hoofd van de afdeling financiën, de betaling. Het gaat om iets meer dan 233.000 gulden waar Global Advisory Services volgens het OM geen recht op had.

Belastingspecialisten
De rechtbank besliste echter anders. Global Advisory Services trad op als projectleider van het project Nieuwe Belastingdienst, waarvoor het bedrijf een vast bedrag van 336.000 gulden ontving. Er was echter ook een contract voor het werven van belastingspecialisten. Volgens de rechtbank hadden de rekeningen op die diensten betrekking en waren het geen onterechte extraatjes voor het project Nieuwe Belastingdienst.

Gevangenis
Het is ook niet gebleken dat Shigemoto de comptabiliteitswet heeft overtreden omdat het contract met Global Advisory Services destijds is aangegaan door het eilandgebied St. Maarten en niet door Shigemoto zelf.

In December 2012 werd Shigemoto in het kader van dit onderzoek gearresteerd en bracht hij enkele dagen door in de gevangenis.

www.versgeperst.com