• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Anthony Saiji: Omayra LeeflangCURAÇAO – Volgens Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang krijgt winkelcentrum Sambil een voorkeursbehandeling van Aqualectra. Het Nutsbedrijf zou het winkelcentrum dat donderdag haar deuren opent, tegen een goedkoper tarief water en stroom leveren. Het statenlid vindt dit ‘onacceptabel’.

“Hoe kan het winkelcentrum een goedkoper tarief krijgen terwijl burgers worden afgesloten als ze niet kunnen betalen.”

‘Vreemd’
Daarnaast liet het College financieel toezicht (Cft) weten de financiële risico’s van overheids-nv’s mee te wegen bij het beoordelen van de begroting van Curaçao. Met het oog op deze aankondiging vindt Leeflang het maar een vreemde zaak. In reactie op de ontstane ophef in de media laat Aqualectra-directeur Darick Jonis echter weten dat Sambil geen speciaal tarief krijgt.

5 reacties op “‘Goedkopere stroom- en waterprijs Sambil onacceptabel!’”

 1. Het zou goed zijn als een winkeliersvereniging of winkelketen hier openheid van zaken afdwingt bij de politiek of de rechtbank. Winkels vallen onder categorie 02 en betalen NAF 0,40 vaste kosten per kwh. Hotels en wellicht Sambil betalen onder tarief 23 en betalen NAF 0,18 vaste kosten per kwh. De gemiddelde vaste kosten zijn NAF 0,29 en daarmee is er een kruis subsidie van winkels naar hotels en mogelijkerwijs naar Sambil. Als dat zo zou zijn is er sprake van ongelijke lasten in de zelfde branch. Aqualectra kan hier heel makkelijk duidelijkheid in geven door de tariefgroep voor Sambil openbaar te maken. Doen zij dit niet dan heeft men de schijn tegen. Als er niets te verbetgen is kom er mee naar buiten, gebeurt dat niet dan blijft er twijfel over eerlijke concurrentie.

 2. Leeflang vraagt dus niet in de Staten welk tarief door het overheidsbedrijf Aqualectra wel is afgesproken met Sambil. Gezien de invloed van diverse staten- en kabinetsleden bij Aqualectra ( en Sambil) is het niet ondenkbaar dat er wel degelijk een goedkoper tarief met Sambil is overeengekomen. Maar daar brandt onze Leeflang haar vingers niet aan.
  Ik ga wat vraagtekens achter het optreden van Leeflang zetten. Een slimme meid die op haar toekomst is voorbereid….

 3. Leeflang zal dit moeten bewijzen en niet zo maar wat roepen. Ze kan Aqualectra vragen op welke tariefgroep Sambil stroom en water krijgt geleverd.
  02 is voor commercieel (niet inustrie)
  23 is export (hotels)

  zie http://www.btnp.org/images/stories/pdf/electriciteit/elec_water_0515_english.pdf

  categorie 02 klanten betalen meer dan de gemiddelde vaste kosten.
  categorie 23 klanten betalen minder dan de gemiddelde vaste kosten.

 4. Meteen afsluiten bij te late betaling zoals bij ons klootjesvolk en de achterstallige betaling niet tot 5 miljoen laten oplopen. Blijkbaar heeft Aqualectra geen duidelijk beleid ten aanzien van de diverse gebruikers dus dat moet als eerste gebeuren. Van een gunstiger tarief voor Sambil, bepleit door natuurlijk Schotte, zou nog niets officieel bekend zijn.

 5. Tja, de Venezuelaanse mafioos in het WTC die mislukte MAVO scholier Schotte een universitair diploma gaf wachte niet eens op een korting en tapte gratis illegaal water en electra af.