• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

schoolboek thumbCURAÇAO – Er komt een nieuwe internationale opleiding binnen het voortgezet onderwijs op Curaçao. De tweetalige opleiding, die in het Nederlands en Engels wordt gegeven, start per 18 augustus op het Klein College. De Miquel Pourier Academy, zoals de opleiding ook wel wordt genoemd, biedt internationaal georiënteerd onderwijs aan.

“De school garandeert een hoog onderwijsniveau dat moet resulteren in een brede ontplooiing van de leerlingen. Zij worden gestimuleerd het maximale uit zichzelf te halen om ‘life long learners’ te worden”, aldus de MP-Academy.

Tweetalig
De school start met brugklassen in mavo, havo en vwo. Het is de bedoeling dat ze verder groeien naar een volwaardige middelbare school. De lessen worden gegeven in het Nederland en Engels. De leerlingen kunnen hierdoor hun Engelse taalvaardigheden verbeteren en een Nederlands voortgezet onderwijs-diploma behalen. Daarnaast ontvangt iedere leerling na het succesvol doorlopen van de opleiding, een certificaat voor tweetalig onderwijs.

Informatiebijeenkomst
Morgen is er een informatieavond op de school. Ouders zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Klein College in Saliña Abou 13. Je kunt op deze avond tevens je kind inschrijven.

6 reacties op “Nieuw internationaal middelbaar onderwijs op Curaçao”

 1. Tja, met de regeringen die na 30 Mei 1969 plaats hebben genomen nadat bijna alle Nederlanders met inbegrip van het (TOP) Nederlands onderwijs gegeven door (TOP) Nederlandse onderwijzers en onderwijzeressen van de baan werden gedaan, is het stellig té laat om hiermee te beginnen. Deze “Academy” biedt een let op: “internationaal georiënteerd onderwijs” aan. Deze school GARANDEERT een hoog onderwijsniveau blablabla. Degenen die betrokken waren bij het invoeren van Papiaments in het onderwijs op Curacao meenden dat dit klassegebruik, aangepast aan het onderwijs, positieve resultaten heeft opgeleverd. De meesten vonden zelfs dat dit leerhulpmiddel onvoldoende werd gebruikt. Sommigen dachten zelfs dat met dit besluit bepaalde angsten overwonnen zullen worden. Dus angsten voor vreemde blanke leraren. En vooral zelfverzekerdheid zal het geven. Het resultaat was slecht onderwijs met droevige gevolgen. Slordig werk werd geleverd, net als een bouwwerk waarbij inferieure en slechte goedkope materialen gebruikt werden, en klaar staat om weer in mekaar te storten. Niets vergeleken met de TOP-leraren die vóór 1969 les gaven op Curacao. Leerlingen werden jaarlijks met zorg en aandacht klaargestoomd voor de maatschappij. Het was een succes een lust om dit mee te maken en/of van te horen. Een enkele leerling die niet zo goed kon functioneren, werd aangeraden verder te gaan op de bedrijfsschool of de ambachtsschool. Later werden zij vooraanstaande mannen met goede vooruitzichten en konden zij behoorlijk voor zichzelf en hun gezin zorgen met een pracht salaris. Maar onderwijs geven in het Papiaments was/is abominabel. Vooral in Nederland is zo’n leerling (figuurlijk) stellig ten dode opgeschreven. Hij komt nergens aan de bak. Alles voor niets. En vooral nadat onze taal werd veranderd, er werd aan gesleuteld. Als men nu een krant leest in het huidige Papiaments, moet men een woordenboek bij hebben. Het is vreselijk en onaangenaam. De uitspraak valt nog best mee, maar de schrijfstijl wekt hartritme stoornissen op, irritatie, je wordt er depressief van, je krijgt een slechte bui, je wordt ontdaan, bedroefd, lui, tureluurs, je ziet het niet meer zitten, etc.etc.etc. Samenvattend kunnen wij dus zeggen dat dit plan gedoemd is om te mislukken. Maar ja, we zien wel.

 2. Het Papiaments is inderdaad bepaald geen aanbeveling……….velen halen de verplichte taaltoets om toegelaten te worden tot het HBO en WO in NL niet.
  Maar de belangrijkste reden om leerlingen met een Antilliaans diploma niet meer toe te laten is dat, anno 2015 voor het vierde jaar op rij in NL de exameneisen zijn verzwaard en dat dit, bij mijn weten, niet is gebeurd op bijvoorbeeld Curacao. En het kan natuurlijk niet zo zijn dat studenten die in NL hun VWO- diploma niet halen met bijvoorbeeld een 4 in het rijtje Nederlands, Engels, wiskunde, maar een student van Curacao met dezelfde cijfers daarmee in de collegebanken terecht komt.
  De Nederlandse maatstaven worden dus vanaf 2016 ook opgelegd aan leerlingen vanaf Bonaire(daar hebben ze vanaf 10-10-10 6 jaar de tijd voor gekregen) en dat biedt NL de mogelijkheid om deze eisen ook aan leerlingen van andere eilanden op te leggen.
  Om na te gaan of Collegio wel aan die eisen voldoet of gaat voldoen, zou ik aanraden om navraag te doen welk diploma je kan halen met de geboden opleiding; is dat een Antilliaans diploma, op Curacao afgenomen, wat niet 100% voldoet aan de nieuwe NL-eisen……vul maar in.
  Volgens mij voldoet alleen het Vespucci college aan deze eisen; daar moet je naar Bonaire om de NL-(staats)examens te doen.
  Nogmaals succes!

 3. Diploma’s van middelbare scholen op Curacao zijn op zeer korte termijn niet meer geldig in Nederland waardoor ‘onze kinderen’ niet meer in Nederland kunnen studeren. Dit heeft voornamelijk te maken met het Papiaments dat verplicht is. Iets waar ik als ouder wel wakker van kan liggen. Het gaat hier wel om de toekomst van onze kinderen. Als ik het goed lees hierboven dan krijgen ze een Nederlands diploma voor MAVO / HAVO / VWO afhankelijk van welk niveau ze uiteindelijk halen. En daarnaast dus een certificaat… Klein College zelf is aangesloten bij het NOB dus dat zal waarschijnlijk dan ook voor de middelbare school zo zijn… Er zal alleen vast wel een prijskaartje aan hangen… En dan is het de vraag of je dat uberhaupt kan opbrengen… Maar goed heb je het wel dan is investeren in de toekomst van je kind wel een goede investering…

 4. @Pauline, De heren politici laten hun kinderen studeren op de International School. Dat zegt genoeg mbt kwaliteit onderwijs van de normale scholen

 5. Sowieso zou ik me als ouder van middelbare scholieren heel goed laten informeren als je van plan bent je kind in NL te laten studeren. Vanaf examens in 2016 zal een nieuwe situatie ontstaan m.b.t. toelating met een Antiliaans diploma. Deze worden nu nog gedoogd, dankzij de tijd die Bonaire als gemeente van NL, tot 2016 krijgt “om de boel op orde te krijgen”. Het beste kun je bellen met de studentendecanen van de universiteiten. Er rust natuurlijk een taboe op, maar ouders voorliegen over toekomstperspectieven zal men hopelijk niet doen.
  Succes iedereen!
  Pauline v. Brummelen

 6. ” Daarnaast ontvangt iedere leerling na het succesvol doorlopen van de opleiding, een certificaat voor tweetalig onderwijs “.
  Ik denk dat de meeste mensen willen weten of iedere leerling een erkend diploma ontvangt, waarmee men verder kan studeren.