• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Helmin wiels elisa koekCURAÇAO – Van de duizenden mensen die twee jaar geleden de stille tocht voor Helmin Wiels bijwoonden, lijkt weinig meer over. Precies twee jaar na zijn dood namen slechts een paar honderd mensen de tijd om hem te herdenken, zo schrijft Caribisch Netwerk.

De mensen die de vermoorde politicus gisteravond herdachten, zijn letterlijk verdeeld. Een deel van hen woont de herdenking bij Marie Pampoen bij die door Wiels’ partij Pueblo Soberano is georganiseerd. Een ander deel is bij de mis in de kerk van Steenrijk die door 1 Tim Magno, een partij die is opgericht door Helmin’s broer Aubert, is georganiseerd.

Verdeeldheid
Niet alleen de locaties tekenen de verdeeldheid in de ooit hechte aanhang van Helmin Wiels en zijn partij. Terwijl het volkslied op het strand bij Marie Pampoen wordt ingezet, grijpt een man gehuld in een beige PS-shirt de gelegenheid aan om zijn onvrede over de partij te uiten. “Stelletje hypocrieten, leugenaars”, schreeuwt hij ziedend terwijl hij zich optrekt uit zijn rolstoel. De menigte kijkt ongemakkelijk om zich heen en probeert de herdenking voort te zetten, maar de toon is gezet.

Onvrede
De man is boos, omdat PS niet opkomt voor het Curaçaose volk en meer mensen delen zijn mening. Onafhankelijkheid, het uitblijven van strenge maatregelen rondom de 80/20-regeling of het niet uitschakelen van de ‘maffia’ in de samenleving zijn heikele punten voor veel bezoekers. “Wiels was soms echt een dictator, maar hij kwam zijn beloftes na”, zegt Winfried Kiridongo. “De laatste twee jaar gebeurt er niets, maar ik verwacht niet dat dat met Tim Magno wel zou gebeuren. Wiels was verandering, maar die is dood. Ik zie het nu somber in, maar ik blijf Soberano is hart en nieren.”

Winifred Raveneau
Parlementariër Winifred Raveneau begrijpt dat er onvrede is. Ze zegt dat vaak wordt onderschat hoe groot de impact van de dood van een politiek leider is. “Het is een wond die moet hechten en dit duurt even. We zijn nu op het punt dat we verder kunnen met een andere leider, maar ook wij moesten een nieuwe weg vinden.” Het uiteenvallen van de partij hoort volgens haar ook bij het proces. “Ook dit doet ons pijn, we hopen dat ze ooit weer toenadering zoeken.”

Herdenkingsdienst
Terwijl de feestmuziek nog even doorgaat bij Marie Pampoen, luiden in Steenrijk de kerkklokken. Aubert Wiels en zijn partij 1 Tim Magno houdt hier een herdenkingsdienst. De opkomst is niet groot: een kleine honderd man heeft zich verzameld in de kerk. Sommigen blijken niet eens voor de herdenking te komen: “Ik ga elke dinsdag naar de kerk en toevallig is de herdenking nu. Het was mooi, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik voor Wiels ben gekomen”, vertelt een vrouw die op stap is met haar twee kinderen.

Aubert Wiels
Aubert Wiels zelf is heel tevreden met het verloop van de avond. “Ik had minder mensen verwacht door alle activiteiten van vandaag. Dit was een mooie opkomst.” De verdeeldheid onder de PS-achterban verdwijnt niet als het aan hem ligt. Hij is zeker niet van plan toenadering te zoeken. “Er is geen gezamenlijke weg meer voor ons. Pueblo Soberano is dood.”

Foto: Elisa Koek

6 reacties op “Verdeeldheid en onrust overheersen herdenking Wiels”

 1. Verdeel en heers !??!

 2. Ik vind het een beetje dom moet ik zeggen , het blijft altijd van wat iemand denkt .
  Mensen denken te veel op Curacao over wat er al gebeurt is. Het lijkt erop dat ze met z’n allen in de opositie zitten. Mevr; gaat op stap met haar twee kinderen ,komt niet voor wiels maar staat wel te kijken en comentaar te geven . Nu gaan ze over de Familie Wiels en pueblo Soberano speculeren en ouwe hoeren. Waneer komen ze dan met z’n allen beginnen aan het samen zijn samen komen , samen vechten voor de idealen van Wiels.
  Wie niet horen wil moet voelen en wie niet horen kan moet geholpen worden .Maar dat zijn we met zn allen samen willen niet horen kunnen niet horen en willen ook niet geholpen worden. Wiels heeft zn aandeel gedaan en in plaats van dat we( ik zeg wi j) het vlam wakker houden , proberen we elkaar in de fik te steken om dan de schuld weer aan een ander te geven. Je hoeft niet oud te zijn om te weten dat het altijd al zo is geweest op CURACAO . Een oncontroleerbaar 62 kilometer omdat niemand het middel punt kan
  vinden. Ik vind het raar dat zulke hoog geplaatste autisten, die balans moeten zetten zoals WIELS, niet inzien dat ze autistihs bezig zijn ,, en het eiland kreperend en kwijnend achter laten . Achter laten omdat men niet geinteresseerd zijn in welvaard van het land noch van de bevolking. Het spijt me erg dat het zo is maar het is hoe het is dat is wat ik zie. Een soldaat alleen wint een oorlog niet .Wij doen altijd alsof het oorlog is maar we laten nooit zien dat we samen kunnen werken om ons op zn minst te kunnen verzetten tegen wat dwars en vierkant is .Als maar een iemand in wiels voet sporen te treden zijn we naar mijn denken ” veel verder dan lang geleden. Een nieuwe zieken huis voor ons allemaal , daar zijn ze allemaal op de een of ander voor of tegen, wat valt er nou met zulke mensen te discuseren . I

 3. gratis onderwijs bestaat niet, het wordt betaald uit belastinggeld.

 4. Idealen zijn er niet meer dankzij de politici van Curacao.. Jose en Eugene Middelhof en het vullen van hun zakken

 5. Gratis onderwijs was er altijd al. Dat was een propaganda leugen.
  Het ging daarna alleen om de boeken. En dat werd een rommeltje gefinancierd uit verkeerde middelen.
  En wat er verder met het onderwijs is gebeurt is meer en meer ook een puinhoop aan het worden. En dat falende ondrwijs dat blijkbaar meer belang hecht aan de instructie taal dan kwaliteit en inhoud is een van de belangrijkste oorzaken voor de problemen van de toekomst. Landen zijn bevolkt. Maar net al “ze” bestaat “het volk” als groep helemaal niet.
  Er zijn groepen met bepaalde belangen en meningen.
  Op Curacao zijn er ook meer dan 10 partijen.
  De bij een koms was niet groot en het altaar van de kabelhaspel is kenmerkend.
  Ik denk dat ik de man in de rolstoel gelijk geef.
  En ik dacht ook toen ik er voorbij reed zouden de ” echte moordenaars” er weer tussen staan.? Want nu jaren verder lijkt het er op dat dat onderzoek langaam de doofpot inschuift.

 6. Het is jammer om te zien dat na de dood van de PS leider (Helman Wiels) de achterbaan zo verdeeld is in korte periode (PS en 1 Tim Magno). Waar juist meer verbondenheid had moeten komen zeker binnen PS om als één volk verder te blijven werken naar betere en (economisch) onafhankelijke Curaçao. Gratis onderwijs is één van de weinig initiatieven die stand hebben gehouden na de moord van Wiels. Meer banen op de eiland is hard nodig, maar ik hoor alleen dat werkloosheid aan het groeien is. Alhoewel het hier in Europa/Nederland ook niet beter is, werkeloosheid is nog steeds aan het groeien, neemt niet weg dat zolang er verdeeldheid heerst op Curaçao er geen echte hoop op een betere toekomst is. Het streven om voor het volk als eerst te zetten is er niet, blijkbaar is met de moord op Wiels niet alleen de persoon dood, maar ook de idealen??? 🙁