• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

gedenksteen wielsCURAÇAO – De moordzaak van politicus Helmin Wiels en de zoektocht naar de opdrachtgevers gaat het tweede jaar in. Terwijl woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Guillano Schoop niets kan zeggen over de zaak, heeft Wiels’ partij Pueblo Soberano (PS) een brief opgesteld die morgen wordt overhandigd aan de minister van Justitie en het OM.

Dat meldt Caribisch Netwerk.

Druk
Met deze brief wil PS druk uitoefenen op het rechterlijke apparaat om het onderzoek in de zaak Maximus, de zoektocht naar de intellectuele daders, sneller af te ronden. Volgens ex-politieman en huidig parlementslid voor de PS Jaime Cordoba heeft het OM voldoende tijd gehad om deze zaak op te lossen. “Vanaf het begin heeft het OM kolossale fouten gemaakt”, zegt Cordoba.

Grootste fout
De grootste fout die volgens Cordoba is gemaakt, is dat het ‘Team Grootschalig Optreden’ (TGO) pas vijf dagen na de moord aan de slag ging. “Wanneer het zo’n grote zaak betreft moet dit team onmiddellijk in werking worden gesteld.”

Meer fouten
De tweede fout is gemaakt toen het Recherche Samenwerkingsteam (RST) de leiding over het onderzoek kreeg. Volgens Cordoba is dit verkeerd gegaan omdat het RST alle Curaçaose rechercheurs buiten de zaak hield. Aubert Wiels, de broer van Helmin Wiels en oprichter van ‘Un Tim Magno’ – een afsplitsing van Pueblo Soberano – onderschrijft deze stelling en uit zijn twijfels over de bekwaamheid van het RST.

Maximus
Nadat het Hof van Appel de levenslange gevangenisstraf bekrachtigde voor schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas, onder andere voor de moord op Helmin Wiels, waren alle ogen gericht op de zaak Maximus. Deze zaak is gericht op wie betaald heeft of – hebben om Wiels te laten ombrengen. Aubert Wiels is zeer teleurgesteld dat nadat het onderzoek Magnus naar de letterlijke daders is afgerond en voor de rechter is behandeld, hij nooit meer iets van het OM heeft vernomen.

Verdachten
Onder andere ex-minister van Financiën George Jamaloodin van de partij MFK, zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos en ex-minister Carlos Monk van PS zijn gehoord als verdachten in de zaak Maximus.

Herdenking
Vandaag worden twee herdenkingen gehouden; één georganiseerd door Pueblo Soberano en één georganiseerd door Un Tim Magno van Aubert Wiels. Beide herdenkingen beginnen dit jaar bij de kerk in Steenrijk. Net als vorig jaar zal Pueblo Soberano een manifestatie organiseren die om 18.00 uur vertrekt vanuit de kerk van Steenrijk en bij de pier van Mari Pampun zal eindigen, op de plek waar Helmin Wiels vermoord is.

Foto: José Manuel Dias

www.versgeperst.com