• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

beatrix dick drayerCURAÇAO – Prinses Beatrix heeft op Curaçao de tentoonstelling ‘Guera na Kòrsou?!’ geopend. Met de expositie Oorlog in Curaçao wil het eiland aandacht vragen voor zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Die was vooral van belang door de levering van brandstof voor de geallieerden zo meldt Caribisch Netwerk.

De 93-jarige Curaçaoënaar Rudy Dovale vocht tijdens de oorlog in het Amerikaanse leger. “We kregen een speciaal soort brandstof die zowel in vliegtuigen als in auto’s kon worden gebruikt. Ik wist destijds niet dat dit geraffineerd was op mijn eiland Curaçao. Zonder de brandstof had de oorlog zeker een jaar langer geduurd.”

Dick Drayer maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Prinses Beatrix
De onbekendheid met de rol van de eilanden in het Koninkrijk was voor Michèle Russel Capriles reden om met geestverwanten de speciale tentoonstelling in te richten en aan prinses Beatrix te vragen die te komen openen. De keuze voor de prinses is niet toevallig. Het was grootmoeder Wilhelmina die met de Nederlandse regering tijdens de oorlog in ballingschap zat en het signaal af gaf dat de staatkundige verhoudingen moesten worden herzien.

Gevaarlijk
Er werd op Curaçao en ook Aruba weliswaar niet gevochten op straat, de wateren rondom de eilanden waren zeer gevaarlijk. Duitse onderzeeërs loerden met hun torpedo’s op olietankers op zee en in de haven van Willemstad. Ruim drie jaar lang moesten de inwoners van Curaçao tussen 18.00 uur en 06.00 uur hun lichten uitlaten of hun huis lichtdicht blinderen. Ook auto’s kregen donkere lappen over de koplampen, zodat ze nauwelijks zichtbaar waren op straat.

Tentoonstelling
Veel van dat soort voorwerpen zijn bijeengebracht door getuigen uit de oorlog, zoals Rudy Dovale, en uitgeleend of gedoneerd aan het Curaçaos museum. De tentoonstelling is daar nog tot de zomer te zien.

Foto: Dick Drayer

www.versgeperst.com