• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mike emanCURAÇAO – Nog voor het vertrek van het koninklijk echtpaar en minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) uit Aruba, hebben Aruba en Nederland een nieuw akkoord weten te treffen over financieel toezicht. In plaats van een College Financieel Toezicht (Cft) komt er een Arubaans Financieel Toezicht (Aft).

Dat meldt Caribisch Netwerk.

Akkoord
Plasterk, zijn hoogste ambtenaar Richard van Zwol, premier Mike Eman en minister van Financiën Angel Bermudez hebben verschillende keren geprobeerd om nader tot elkaar te komen over permanent toezicht op de overheidsfinanciën van Aruba. Kort voordat het Nederlandse gezelschap in het vliegtuig stapte werd alsnog een akkoord gesloten.

Details
De details van dit akkoord zijn nog niet bekend. Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp heeft in ieder geval premier Eman en minister Bermudez verzocht om vandaag tekst en uitleg te komen geven aan het parlement.

Inhoud
Zij verklaart al het een en ander te hebben vernomen over de inhoud. Zo zou het toezicht, in plaats van in de vorm van een Koninklijk Besluit of Algemeen Maatregel van Rijksbestuur, worden geformaliseerd in een landsverordening dat door de Staten moet worden goedgekeurd. Het nieuwe orgaan Arubaans Financieel Toezicht zal bestaan uit drie leden, een Nederlander, een andere persoon uit het Koninkrijk en één Arubaan. Uiteindelijk zal het AFT overgaan in een nieuwe begrotingskamer voor Aruba, eenmaal nadat het voor 2018 geplande begrotingsevenwicht is bereikt.

Foto: Tito Laclé, NoticiaCla.com

4 reacties op “Aruba krijgt Aft in plaats van Cft”

 1. @ en iemand van het Koninkrijk betreft.

  Na een 2de keer luisteren wel met aandacht de volgende wijziging: nummer 3 wordt benoemd door de Rijksministerraad, aldus de woorden van Plasterk, waarvan ik nummer 1 en 2 al juist citeerde.

 2. @ Caramba
  Eigenlijk is het heel simpel. Het is Nederland die hierin een rol speelt toch?

 3. Caramba, ik heb vanochtend het interview met Plasterk op de radio gehoord, maar er niet voldoende aandacht aan geschonken om je uit de droom te helpen. Volgens mij heeft Plasterk het anders gezegd dan VP letterlijk interpreteert. Ik zou me er niet druk om maken, want het is toch duidelijk, dat het hier iemand van Aruba, iemand van Nederland en iemand van het Koninkrijk betreft.

 4. “drie leden, een Nederlander, een persoon uit het Koninkrijk en één Arubaan.”

  Heel apart omschreven. Wat bedoelen ze nu eigenlijk of is dit gewoon verkapte discriminatie.

  Zijn het dan 3 Arubanen ? Of die streepjes op een… 1 arubaan geeft aan dat het er maar 1 kan zijn, de 2 accentjes is dat daarvoor?
  Of zijn Arubanen geen Nederlanders ? En wonen niet in het Koninkrijk ?
  Een persoon uit het koninkrijk ??? Een Aubaan ? iemand van Bonaire, Curacao ? Of iemand met de Nederlandse nationaliteit die in Nederland zit… en dat kan ook een genaturaliseerde Somalier zijn niet waar ?

  Zoals het er nu staat zijn Arubanen geen Nederlanders en komen ook niet uit het Koninkrijk… En wat is dan weer de definitie van Arubaan … Geboren op Aruba ? dus er wordt bewust of afkomst geselcteerd ? Hetgeen discriminatie is. Net als dat 80-20 gebeuren op Curacao.

  Wat ze misschien bedoelen en wat misschien veel beter is om te zeggen is wie die personen kan benoemen, kan aanstellen.
  Dus de Arubaanse overheid kan een eigen persoon benoemen. En de Nederlandse overheid de 2 anderen.?

  Waarbij ik me vervolgens wel afvraag of een een Econoom of financieel specialist geboren op Aruba dan anders boekhoud en cijfertjes opteld dan iemand die daar niet is geboren ??
  Of is er een Arubaanse manier van uitleg van boekhoud regels of omgaan met geld ?