• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

konigs_copy-300x212CURAÇAO – Het huis van Karin Königs (53) ziet er van buiten groot en mooi uit, maar eenmaal binnen slaat de realiteit in. Grote gaten in het plafond, schimmelvlekken op de muren en doorgeroeste wasbakken kleuren de schrijnende situatie van Königs. Haar huis is haar laatste zorg.

“Het belangrijkste is dat we vanavond kunnen eten.”

Onderstand
Mensen met een ziekte of aandoening op Curaçao hebben net als iedereen recht op onderstand. Dit is iets meer dan 300 gulden per maand en 20 gulden per kind. Verder houdt het op en zijn zij afhankelijk van vrienden en familie, zo schrijft Caribisch Netwerk.

Luister hier naar Elisa Koek in gesprek met Karin Königs.

Ziekte
De 29-jarige Victorine Seibert heeft de ziekte van Bechterew, een vorm van ontstekingsreuma. Ze heeft een baan en kan bij haar moeder wonen. Haar ziekte zorgt ervoor dat ze vaak pijn heeft, maar niet gaan werken is geen optie. “Soms word ik wakker met veel pijn, maar ik laat me nooit tegenhouden.”

Hoopvol
Seibert zal waarschijnlijk nooit op zichzelf kunnen wonen, ze verdient simpelweg te weinig en kan niet elke baan aan. “Ik heb nu een leuke baan en iedereen heeft respect voor mijn ziekte. Dit moet ook, want ik moet het zitten, lopen en staan kunnen afwisselen.” De ziekte van Seibert verergert hoogstwaarschijnlijk nog en ooit zal ook deze baan te veel zijn voor haar. Een vangnet vanuit de overheid is er niet. “Als dat gebeurt, verzin ik wel iets. Er is altijd een manier”, zegt Seibert hoopvol.

Kanker
Karin Königs werkte tot anderhalf jaar geleden als projectmanager bij de overheid. In augustus 2013 werd kanker in haar grote teen geconstateerd. Ze dacht ruim voor het verlopen van haar jaarcontract weer aan het werk te zijn, maar de situatie pakte anders uit. Toen Königs begin 2014 bestralingen kreeg, ging dit mis. Haar voet werd een grote brandwond waardoor zij weinig meer kon.

Geen geld
Haar contract verliep in september en Königs’ reserves waren bijna op. Toen er bij haar werd ingebroken en ze haar waardevolle spullen niet meer kon verkopen, sloeg de bom in. “De realisatie dat ik geen geld had, kwam tijdens de kerst. Ik kon mijn elektra- en waterrekening niet betalen en had geen geld meer voor eten.”

Hulpinstanties
Het Prinses Wilhelminafonds kan kankerpatiënten hulp bieden. Zij verzorgen onder andere vervoer naar therapie, voedselpakketten tijdens chemotherapie, hulpmateriaal zoals bedden of rolstoelen en externe therapieën. Ook kunnen mensen met onderstand aanspraak maken op de Voedselbank. Overige kosten zoals gas, water en licht moet iedereen zelf ophoesten. Könings moet alleen al aan Aqualectra tweehonderd gulden per maand aflossen door de schuld die ze heeft opgebouwd de laatste anderhalf jaar.

Geen kant op
Gelukkig gaat het iets beter met Königs en kan ze thuis wat nakijkwerk doen om bij te verdienen. Door haar schuld bij Aqualectra verdwijnt dit geld helaas ook weer. “Ik was best rijk vroeger, maar mijn leven is totaal anders nu”, vertelt Königs. Ze wijst naar de paar tanden in haar mond en slikt even. “Mijn tanden vallen uit door mijn medicijnen, maar geld om naar de tandarts te gaan, is heel ver weg. Ik begrijp niet dat mensen in het Koninkrijk der Nederlanden in deze situatie terecht kunnen komen. Zieken en zwakkeren kunnen geen kant op.”

2 reacties op “Moeilijk rondkomen voor zwakkeren in de samenleving”

  1. Deze pijnlijke situatie is niet afzonderlijk op Curacao; ARMOEDE. Mensen die regelmatig verwaarloosd worden, die soms hongerig naar bed gaan, of zelfs helemaal niet te eten hebben. Dit terwijl Curacao over de middelen beschikt, de know-how en ook de bekwaamheid om armoede een klein beetje naar de bladzijden der geschiedenis te verwijzen. Met inspanning(en) van de regering is het mogelijk. Sommigen kunnen zich veroorloven slechts één keer per dag te eten, iets dat ik persoonlijk van dichtbij heb gezien. Vergeet niet dat armoede vaak tot ondervoeding leidt, die weer bijdraagt tot armoede. Ja, de situatie gaat er niet op vooruit op Curacao maar achteruit. Vaak zijn arme mensen ook niet in staat ziekte te behandelen. Als de armen ziek worden, kan het zijn dat zij zich geen goede medicijnen of medische behandeling kunnen veroorloven, met alle gevolgen van dien. Armoede betekent een slechte gezondheid, die je verhindert te werken zoals hierboven vermeldt. Weinig werken leidt natuurlijk tot diepere armoede. Het gevolg is een wrede en dodelijke vicieuze cirkel van armoede en ziekte. Het probleem van de armoede op Curacao is ondanks de pogingen het te overwinnen, toegenomen en een grotere bedreiging gaan vormen. De regering sluit haar ogen voor de werkelijkheid, voor het probleem. De regering verloochent het feit dat armoede heerst op Curacao. Het gevolg kan zijn dat de bevolking last zal krijgen van negatieve gevoelens en emoties, bezorgdheid, vrees, woede, schuldgevoelens, nervositeit, frustratie, gespannenheid en minderwaardigheidsgevoelens. En hoe staat het met de kinderen? Het is hartverscheurend en droevig om te zien welke blijvende emotionele littekens zij kunnen oplopen. Het is voor de regering die dit alles ziet, eenvoudig niet mogelijk zich door het sluiten van zijn ogen voor te stellen wat het wil zeggen arm te zijn, want de regering is ook arm. MAAR ARM AAN WIJSHEID, KENNIS, INZICHT, en vooral ONDERSCHEIDINGSVERMOGEN.

  2. Triest verhaal.Dat mensen in dit Koninkrijk in zo`n situatie terrecht komen op Curacao daarvoor moeten we bij de overheid hier zijn.
    Sociale voorzieningen zijn heel duur natuurlijk maar als iedereen die werkt zijn steentje bijdraagt en de overheid zijn zaakjes eens netjes gaat regelen moet er toch iets op te zetten zijn.Zeker voor de mensen die het echt nodig hebben zoals in deze situatie hierboven.Er zal een hele goede controle moeten zijn want er zullen veel misbruikers zijn helaas.