• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker lacht vaak op onze klip, maar vandaag niet. Volgens hem duurt het allemaal te lang. De regering moet de milieuvervuiling van Isla aanpakken.

De laatste paar dagen was het een hel voor wat betreft de stank van de Isla. Het was niet te harden. De kranten stonden er bol van, de sociale media schreeuwde om hulp, SMOC was op de radio en wat gebeurt er? Niks! En waarom gebeurt er niks? Omdat de minister van Volksgezondheid, Natuur en Milieu zich absoluut niet druk maakt of mensen nou ziek worden of niet of dat er kankerverwekkende stoffen in die rotzooi zit of niet. Hij zit daar om voor zijn eigen belang te zorgen, omdat hij weet dat hij toch niet terug zal komen als minister.

De Milieudienst werkt voor geen meter. Ze pakken de telefoon niet eens op. Hij heeft op de koop toe ook nog eens sinds 2013 een inspecteur van Milieu en Natuur benoemd die geen beslissingen mag nemen. De vragen die andere Statenleden stellen worden niet eens beantwoord. Meneer heeft het te druk! Waarmee mag Joost weten, want voor wat zijn werk betreft, kan hij het onmogelijk druk hebben omdat hij daar toch niets doet!

Toen Blue Bay, Marchena, Wishi, Boca Sami bedolven werden met een groene smurrie had dezelfde minister van Volksgezondheid in de media laten weten dat hij een contract met de GGD Amsterdam had gesloten om dat groene spul te laten onderzoeken. Blijkt nou bij navraag van SMOC bij diezelfde GGD Amsterdam dat ze nergens van afweten.

In 1979 had de Isla getekend voor gemiddeld 80 microgram zwaveldioxide per jaar. De laatste metingen (door Milieudienst zelf) wijzen erop dat de Isla twee keer zoveel de lucht in pompt en niemand doet er wat aan! Milieudienst niet, de minister niet, de zogenaamde inspecteur niet en niet te vergeten de Statenleden ook niet.

Wat moet je dan als burger doen? Wachten tot de volgende verkiezingen om ze weg te stemmen en ondertussen maar in die rotzooi zitten? Hoofdpijn, schorre keel, brandende ogen, hoesten en niezen zijn normaal telkens als de Isla de rotzooi (vooral ’s nachts) uitbraakt. Waarom ’s nachts? Want niemand ziet het dan, maar je wordt er zelfs wakker van.

Hong Kong, Tokio, Mexico City, Los Angeles, zijn hoofdsteden die bekend staan om hun zware luchtvervuiling. We hebben allemaal wel foto’s gezien

van politieagenten die met mondkapjes voor het verkeer staan te regelen vanwege de zware smog. Vooral In China omdat ze daar helemaal geen rekening houden met luchtvervuiling of de ozonlaag. Zelfs dan is Curaçao een van de vuilste landen ter wereld qua luchtvervuiling en nog steeds doet men er niks aan en blijft men op zijn gat zitten zolang de Isla maar af en toe een bus cadeau doet, of een kerk opknapt of een boot weggeeft, of zoals laatst Knipbaai opknappen. Dus laten we nou onze kop houden want stel je voor dat wij dat zelf moesten betalen zeg!

Wat heb ik aan een minister van Volksgezondheid die niks doet of durft te doen, die nota bene een arts is en een eed af heeft gelegd om de gezondheid van de mensen te waarborgen. Wat heb ik aan een Milieudienst die niet werkt, of aan iemand die niet eens de beleefdheid heeft om vragen te beantwoorden die in de Statenvergadering worden gesteld.

Wat heb ik aan een minister die liegt over onderzoeken die hij nooit heeft laten doen. Waarom moet hij liegen, wat heeft hij te verbergen?

Voor mij is hij een leugenaar,een lafaard en een slappeling die duidelijk niet deugd voor de positie die hij bekleed en als hij de eer aan zichzelf wil houden moet opstappen. Laat daar iemand iemand zitten die wel de Isla erop attent maakt dat ze zich aan hun contract moeten houden, niet alleen aan de luchtvervuiling maar ook aan andere punten in het contract waar ze zich ook niet aan houden, zoals onderhoud van de plant bijvoorbeeld.

En dan zijn we nog het asbest wat daar op de plant lag te rotten vergeten, want als niemand er wat van had gezegd, zou het daar nog liggen omdat meneer de minister van Volksgezondheid zich niet om de gezondheid van het volk druk maakt.

Hier kan ik niet om lachen omdat het gewoonweg bij de beesten af is.

12 reacties op “Ingezonden: Waar kan ik als burger mijn recht halen?”

 1. @ Tokaya

  Was inderdaad een interessant dilemma in dat programma op de Nederlandse tv.
  wat was uw antwoord/oplossing?

 2. @tokaya: er zijn altijd zóveel redenen (of smoezen) te verzinnen om iets niet te doen. Daarnaast, de belastingbetalers betalen (doorgaans boven-modaal) ministers en ambtenaren om iets te doen!

 3. Geachte , mensen door het geboorte en ontwikkelingen van de Wetenschappers .Zijn wij automatisch als slaven van hun geworden .Dus hun ontwikkelingen moeten verder gaan en geen enkele schreeuw kunt ze tegenhouden . Bijvoorbeeld :” HOE KAN ÉÉN TEGEN HONDER ”

 4. Heer Arthur Donker, weleens aan gedacht hoe complex een mogelijke oplossing voor dit dilemma is door het feit dat een kabinet uit meerdere ministeriële afdelingen bestaat, onder anderen “Financiën” ?
  Geef een oplossing c.q. draag een tot ieders tevredenheid mogelijke oplossing aan.
  What would you do? Er zijn werkzaamheden op het spoor. U staat bij een wissel en ziet een trein naderen die 4 van geen gevaar wetende spoorwerkers zeker zal doden. U wilt de wissel omzetten naar een ander spoor om de vier te redden. Tot uw ontzetting ziet u op de door u gekozen zijspoor nog een (1) spoorwerker werken. Wat is uw keuze? U zult zeker zeggen 4 ( vier) is meer dan 1 (één). Stelt u zich weer voor dat die ene spoorwerker op die zijspoor, een geliefde persoon van u is, wat zal dan uw keuze zijn?

 5. Whiteman,…”stinkende”, leugenaar!

 6. Misschien dat economische redenen een dermate hoge rol spelen dat men niet weet, of juist wel weet, waar voor te kiezen (eieren voor geld)?
  Kiezen voor welzijn, gezondheid onder anderen, brengt mogelijk enorme economische gevolgen mee voor, (onder anderen fiscale en staatsbegroting en dus de bevolking)?
  Kiezen voor welvaart, onder anderen verlies van staatsinkomsten, brengt fiscale suppletoire maatregelen voor de bevolking met zich mee (en dus weer meer fiscale/belastingen heffingen dus)?
  Misschien dat men bij de minister Kamp op consult kan, voor advies, om de juiste maatregelen te treffen?

 7. Ik ben het wel een beetje eens met Sprake van Wens vader v/d Gedachte? (kon je geen andere naam bedenken?)
  Iedereen klaagt, zeurt, huilt, en (in Arthur Donker zijn geval) lacht op deze klip maar niemand neemt aktie.
  Begin een politieke partij ofzo, bedreig een paar ministers ofzo, doe iets dan!
  Curacao wordt altijd vergeleken met landen die het allemaal goed geregeld hebben, rijke landen.
  Vergelijk het eens met de (ei)landen hier in de buurt en je zal merken dat onze rots helemaal niet zo slecht is.
  En trouwens@roberto als je interessant wilt doen, doe het wel goed.
  Het is BREAK the law! Of wil je het alleen remmen?

 8. Tja.. tsja..tja..wat moet ik hierop zeggen. Heren reageerders, zo te lezen denkt u dat het eiland op het punt staat naar de bodem van de zee te verdwijnen en erger..
  Als ik denk dat het eiland gaat verzuipen, om het even welk eiland, zou ik als de wiedeweerga maken dat ik wegkom. Beste heren reageerders, wordt het geen tijd om er over na te denken jullie biezen te pakken i.p.v. hier als een stel verongelijkte kleuters te janken? Ik zou het doen, ik wens niet meegesleurd worden naar de diepte, d.w.z., indien ik inderdaad zou voelen, denken en geloven dat mijn leven gevaar loopt. Maar ik geloof niet dat Curaçao verzuipt. Ondanks alles. Ik loop overigens evenveel gevaar op de weg en in mijn badkamer.

 9. Ik stel voor dat we ihv de gehele minister ploeg (incl. hun families) gaan verplichten,om gedurende hun ambtstermijn, een woning moeten betrekken onder de rook van de Isla.
  waarschijnlijk is het probleem dan vrij snel verholpen.

 10. Het zou fijn, aanmoedigend, en leerzaam zijn als wij als Curacaoënaar om de een of andere reden een kijkje nemen in onze rechtszaal. Het zal beslist ook een onthullende ervaring zijn die ons een betere kijk verschaft en ons kan helpen inzien dat een/ons rechtstelsel een onontbeerlijk kenmerk is van onze maatschappij zoals wij die in werkelijkheid al jaren kennen. Velen zijn waarschijnlijk van mening dat de televisie- en filmvertoningen van rechtszittingen voldoende zijn om hen met de gang van zaken in de rechtszaal bekend te maken, om te laten zien hoé het precies in zijn werk gaat. FOUT. Wij dienen evenwel in gedachten te houden dat dergelijke “schijnprocessen” doorgaans veel dramatischer zijn en veel sneller gaan dan in werkelijkheid. Let op: extra interessant is dat zaken op Curacao volgens het “Romeinse recht” worden behandeld, terwijl in andere landen het “gewoonterecht” wordt toegepast. De wetten van de meeste landen zijn op een van de twee grote rechtsstelsels gebaseerd, op het “Romeinse” recht of op het “gewoonte”recht. Arthur Donker heeft volkomen gelijk, maar één ding mag en moet hij niet vergeten. Dat in landen waar het “gewoonterecht” wordt toegepast, wordt de uitdrukking „burgerlijk recht” als tegenstelling tot „strafrecht” gebruikt. Het Romeinse recht is weliswaar veel ouder dan het gewoonterecht. Vergeet ook niet Donker, dat elk van deze twee rechten zijn voor-en zijn nadelen heeft. Eén in het oog lopend verschil is dat iemand volgens het “gewoonterecht” als “onschuldig” wordt beschouwd (ISLA), totdat is bewezen dat hij schuldig is, terwijl iemand die volgens het Romeinse recht van een misdaad wordt “beschuldigd” als “schuldig” wordt beschouwd totdat zijn onschuld is bewezen. Vergeet ook niet dat niemand, neen, niemand ISLA als de schuldige kan aanwijzen, want ISLA werkt en wordt ondersteund door de regering zelf. De regering ondersteund het slechte dat ISLA doet, dus het in gevaar brengen van de gezondheid van het volk. En ja, het gewoonterecht bestaat al 700 (zevenhonderd) jaar. En MAN MADE LAW, MAN BRAKE LAW. Dus deze wet kan vervangen en aangepast worden. Maar Donker, zo’n wet zal heus JAREN en misschien EEUWEN van kracht zijn en blijven voordat het vervangen/aangepast/vernietigd zal worden. En je weet hoe het op Curacao gaat met de regering. Komen wij vandaag niet, dan komen wij morgen wel. UN PASO, UN PASO. Don’t HURRY, be HAPPY is hun motto. CERRA WOWO LAGA PASA. KIKO NAN TIN CU NES CU CORSOW ZINK, BASTA NAN BIBA BON.

 11. Je hebt hier maar 1 recht als het over verontreiniging gaat; Je “Aanrecht”, daar mag je dan in de gootsteen kotsen als de stank te erg wordt.

 12. Ik denk dat je hier de gevoelens van onmacht voor velen hier op dit eiland verwoord,