• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

bleachingCURAÇAO – Nature Foundation Sint Maarten maakt zich zorgen over het koraal. In het Man of War Shoal Marine Park is er sprake van koraalontkleuring. Het kleurverlies wordt veroorzaakt door een hoge watertemperatuur en kan leiden tot het afsterving van de onderwaternatuur.

De opwarming van de aarde zou volgens de milieuorganisatie een grote rol spelen.

Dood koraal
In het afgelopen decennia kwamen er in het Caribisch gebied steeds meer gevallen van koraalontkleuring voor. In 2005 stierf hierdoor meer dan de helft van de koraalriffen in het Caribisch gebied (inclusief Sint Maarten) af, zo stelt de Nature Foundation.

Plan
De milieuorganisatie heeft het Coral Bleaching Response Plan in het leven geroepen in 2010. De eerste fase van het actieplan omvat de monitoring en de uitvoering van verschillende strategieën om de gevolgen van koraalontkleuring te bestrijden.

koraal

Foto: Etienne Lake

1 reactie op “Milieuorganisatie St. Maarten bezorgd over koraal”

  1. Ik was bijna zeventien jaar diepzeeduiker geweest op Curacao. Dat was in de tijd van Hans Vrolijk die aan de overzijde van de kerk te Janwé woonde. Daar had hij ook zijn shop, en daar kregen wij les, ja, les hoé te duiken. Deze cursus duurde twee maanden. Iedere dinsdag avond kregen wij les. Het was geen kwestie van; tank huren en/of kopen, en hup, op je schouder en gaan duiken. NO SEÑOR, zowel theoretisch als praktisch moet je een goede duiker zijn. En daar zorgde Hans voor. Hans was ook eigenaar van Hotel Bianca vlak voor het bereiken van het vliegveld Hato, oftewel, Dr. Albert Plesman luchthaven. In hotel Avila ( in de Penstraat) hadden wij een clubhuis waar wij iedere vrijdag avond verzamelen, bijeenkomsten houden, en plannen maken met een buddy om in het week-end te gaan duiken. Sint Michiel, Westpunt, Jan Thiel, kortom in alle baaien op Curacao heb ik gedoken. Prachtig, de wonderen van de onderzeese wereld. Het leven en de activiteit onder de zeespiegel hebben een geheel eigen bekoring. Deze stille wereld geeft verademing door het contrast met de herrie en de zenuwachtige drukte van het leven aan de oppervlakte. Een onderzees avontuur behoeft nog geen moedwillige afslachting van zijn pracht en praal in te houden. Op veel duikers en anderen oefenen de schoonheid en kleur en de myriaden kunstvormen waarvan het in de zeeën wemelt, aantrekkingskracht uit. Koralen zijn en vormen dé attractie van de onderzeese wereld. De onderzeese wereld is er stellig een van verscheidenheid, gevaren en attracties, net als de wereld daarboven. Als de koraalrifbezoeker over alle wonderen die hij in de stille onderwaterwereld ziet en nadenkt, moet en zal hij stellig met bewondering en ontzag worden vervuld. Het is jammer van de koralen. En het is niet iets waar men aan kunt werken of het verbeteren. Maar ik hoop dat alles goed komt. Want duiken in de Caraïben is een toeristische attractie. Het brengt geld in het laatje.