• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

OvergewichtCURAÇAO – Bijna één op de drie middelbare scholieren heeft last van overgewicht. Dat is gebleken uit een onderzoek van de University of Curaçao (UoC) naar gewichts- en eetproblemen onder jongeren op Curaçao. Aan het onderzoek deden 418 scholieren mee van gemiddeld zestien jaar oud.

In het onderzoek werd er gekeken naar drie soorten eetproblemen: emotionele eetproblemen (veroorzaakt door angst, boosheid en verdriet), extern gerichte eetproblemen (wegens zichtbaar eten en/of geur) en lijngerichte eetproblemen (overmatig eten na een periode van flink diëten).

Verveling
De meeste jongeren met overgewicht eten uit verveling, eenzaamheid of rusteloosheid. Externe prikkels bleken voor zowel meisjes als jongens de meest voorkomende oorzaak van een eetprobleem.

Geslacht
Meisjes hebben vaker last van eetproblemen. Eén op de tien jongens en bijna eén op de vijf meisjes vielen in de categorie ondergewicht. De respondentengroep bestond voor 28,9 procent uit jongens en voor 71,1 procent uit meisjes.

Huismoeders
Daarnaast blijkt de rol van de moeder ook een bepalend factor te zijn. Kinderen van huisvrouwen hebben over het algemeen minder eetproblemen dan kinderen van werkende moeders. ” Met andere woorden, huisvrouwen zorgen over het algemeen voor meer structuur in het eetgedrag van hun kinderen”, aldus de UoC-onderzoekers.

Conclusie
Uit het onderzoek kan volgens het UoC geconcludeerd worden dat er meer bewustwording over voeding gecreëerd moet worden onder scholieren en ouders. Ook zou er volgens het onderzoek een kantinebeleid geïmplementeerd moet worden op scholen om gezonde voeding te stimuleren.

DSCN1266

3 reacties op “‘Eén op de drie scholieren heeft last van overgewicht’”

  1. Vroeger waren we niet zo dik de mensen hebben gewoon te weinig beweging en eten verkeerd , van lekker eten hoef je niet dik te worden begin maar met al die suikerhoudende produkten en beweegt meer zoals vroeger liefs iedere dag ,een flink stuk in tempo lopen.

  2. IEDEREEN houdt van lekker eten op Curacao. Voeg daar een goed gesprek en prettige omgang met mensen van wie wij houden aan toe, en een maaltijd wordt veel meer dan een aangename manier om de maag te vullen. Op Curacao is het een gewoonte om op zijn minst twee keer per dag warm te eten. Een ontspannen sfeer aan tafel geeft een gevoel van veiligheid, vertrouwen en liefde in het gezin waardoor de gezinsband wordt versterkt. Er zijn ook gezinnen die uit gewoonte tijdens het eten de tv hebben aanstaan, lekker praten en lachen samen. Zo zijn wij, en niet anders. Koude schotels op kamertemperatuur eet een Curaoënaar weinig of haast niet. Hij houdt van een stevige verzadigde warme maaltijd. Een maaltijd die hem wakker schudt. Iedereen die van lekker eten houdt, moet op Curacao zijn. Zoals de papaya stobá cu carnisa cu rabu y cu funchi. In de tropen heeft het menselijk lichaam grote hoeveelheden vocht nodig om gezond en fit te blijven, en de papaya voorziet in overvloedige mate in puur en heerlijk vocht. Hierbij komt nog dat het papaya(sap) de spijsvertering stimuleert. Keda ketu swa. Hiervoor bestaat ook een deugdelijke medische verklaring. Voedingsdeskundigen hebben ontdekt, en het is bewezen dat de papaya rijk is aan een enzym, genaamd „papaïne”, dat meewerkt aan de vertering van eiwitten. Giambo. cadushi, soppi mondongo, pisca hasá cu banana cu funchi etcétera etcétera. STOP HOMBERDT. Homberdt cu dt. Ons lichaamsgewicht en/of ons zwaarlijvigheid wordt duidelijk bepaald door ons levenspatroon. Tja, zo nu en dan “eventjes afvallen”, en dan komen wij er wéér aan. Het is kei en kei moeilijk om een dieet te houden terwijl wij moeten toezien hoe anderen van een overheerlijke maaltijd genieten. Bati boka. Overgewicht is dus een normaal en aanvaardbaar onderdeel van ons modern heerlijk leventje is op Curacao. Dus moderne voedingsprogramma’s zoals “homopathische, biologische producten, vegetarisch eten, staan niet in ons woordenboek, dat kennen wij niet. Wél met alle respect voor degenen die hun voorkeur er aan geven. Over smaak valt niet te twisten. Als je een jiu di Corsow kwaad wilt maken, geef hem een “pan cu ham”, of een “pan cu keesji” als middag of avondeten. Hij zet de gehele buurt op z’n kop. Het huis zal te klein. Logisch: BARIQUITA LLENA, CORAZÓN CONTENTO. DUSHI SWA, SABORRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

  3. Veel te veel dikke mensen hier op het eiland. Ongezond eten zit hier helaas in de cultuur en daarnaast word “dik” gezien als mooi en als gezond. Ook iets wat in de cultuur zit.
    Er gaan waarschijnlijk nog veel gerenraties overheen voordat ingezien wordt dat “dik” ongezond en niet mooi is.