• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker verwondert zich over de wijze waarop organisaties en de overheid handelen wanneer ons milieu wordt bedreigd, maar er ook geld verdiend kan worden.

Lees ik in de Amigoe van gisteren een aankondiging gedateerd 10 april, van minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke planning, dat Jewel Investments op Pietermaai een verzoek heeft ingediend om ter hoogte van hun projecten de kustlijn te verstevigen. Op zich heb ik daar totaal niks op tegen. Wat ik alleen wel bijzonder jammer vind is dat ze bijvoorbeeld bij Rock Beach gewoon grote rotsblokken in zee hebben gedumpt zonder ook maar iets of iemand om toestemming te vragen. Ze hebben daardoor een heel oud looppad dat langs de kust liep, wat Naam aan het opgraven was, totaal verwoest en niemand die daar ook maar een vinger naar heeft uitgestoken.

Nou gaan ze de kustlijn verstevigen ten behoeve van hun projecten daar. Minister Balborda heeft toentertijd een leuke sightseeing tour gemaakt om te kijken hoe de stegen allemaal zonder toestemming afgesloten werden, hoe publieksterrein zomaar ingepikt werd en hij keek ernaar en zweeg in alle talen.

Het frappante vind ik dat je absoluut niets hoort van Carmabi, Amigoe di Tera, Defensa Ambiental, Bureau Maritieme Zaken en noem maar. Ze zijn allemaal muisstil want het lijkt wel alsof ze altijd stil blijven als grote projectontwikkelaars zich op hun terrein begeven en er zijn genoeg voorbeelden waarbij ze geen kik gegeven hebben, zoals Boca Gentil, Baoase, Papagayo, Jan Thiel Resort, Mambo Boulevard en Sonesta Beach. Waarom daar wel stil en als iemand wat op Oostpunt wil doen, staan zij gelijk in dikke rijen te schreeuwen dat het koraal, de bolcactussen en de uitgedroogde leguanen beschermd moeten blijven.

Ik vraag mij alleen af waar zijn ze? Waar zijn ze nu dat er asbest is ontdekt op het terrein van de Isla? Waar zijn ze toen er wit poeder op Julianadorp neerkwam? Waar waren ze toen er groene smurrie op Marchena neerkwam?

Waarom Oostpunt wel en de rest niet?

Ik ga toch vraagtekens zetten bij hun stilte, want ik ga twijfelen of ze écht onpartijdig zijn of dat ze bevooroordeeld zijn. Ik vraag mij dit alleen maar af.

Ik heb ze ook niet gehoord toen drieduizend schoolkinderen opeens naar huis gestuurd werden vanwege de stank van de Isla. Het RK-schoolbestuur was ook al muisstil toen en heeft niets gezegd. De Isla kwam daarna met de gulle geste om de Kerk van Santa Anna te schilderen. Bisschop Secco hield zijn mond over de stank en de zieke kinderen.

Heeft iemand ze gehoord over of olievlek die de zuidkust en de zoutvlakte van Jan Kok geruïneerd heeft. Wie is toen een rechtszaak tegen de Isla begonnen? Geen Monumentenzorg, geen Defensa Ambiental, geen Carmabi geen Amigoe di Tera, geen Bureau Maritieme Zaken, geen Save the Whales en geen Green Peace, nada nada!

Waarom? Dat is alles wat ik wil weten. Waarom de een wél alles mag doen en niemand die een kik geeft en de andere wordt bedreigd met rechtszaken, dure studies en consultants en wordt zijn project wel geboycot, waarom?

Ik durf te wedden dat de werkzaamheden van Jewel Investments allang begonnen zijn en dat de vergunning achteraf gegund wordt. Al sta je met 1200 man daar te protesteren, er gebeurd toch niks, want de minister doet toch waar hij zin in heeft. Of het in het belang van ons duiktoerisme is of niet, of dat de koralen allemaal kapot gaan, dat interesseert hem niet en al die zogenaamde milieugroeperingen ook niet! Dat gevoel krijg ik.

Hier kan ik echt niet om lachen. Ik vind het diep triest dat wij zoveel geld in ons duiktoerisme stoppen en deze machtige groep investeerders zo maar de hele zuidkust kapot mogen maken.

1 reactie op “Ingezonden: Waarom bij Oostpunt wel en hier niet?”

  1. Dit artikel is vragen om de bekende weg; Belangen/Vriendjespolitiek/Steekpenningen/Corruptie/ etcetera.