• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Op marinebasis Parera stond donderdagochtend de jaarlijkse Koninginnedagceremonie op het programma.  Als eerbetoon hielden de militairen een traditionele viering op het exercitieterrein.

Aangezien de krijgsmachteenheden op Koninginnedag ook vrij zijn, wordt de ceremonie altijd een dag eerder gehouden. De eenheden uit het Caribische gebied stonden in rijen opgesteld, klaar voor de ‘inspectie van de gewapende wacht’ die de gouverneur traditioneel samen met commandeur Peter Lenselink uitvoerde. 

Vorig jaar een catastrofe
Na de inspectie hield de commandeur een toespraak voor de ruim honderd genodigden: “Bij de krijgsmacht is het een goed gebruik om aandacht te besteden aan deze bijzondere dag. Hiermee bevestigen wij als militairen onze aanhankelijkheid aan de vorstin.” Hij blikte terug op operationele gebeurtenissen van afgelopen jaar. Ook kwam de aanslag op de Koninklijke familie van vorig jaar ter sprake. “Wat een fantastische dag had moeten zijn, werd een catastrofe.”

Traditionele ceremonie
Na de toespraak van de commandeur was het tijd voor het eerbetoon joelen. De militairen zetten hun hoed af en sloegen op commando een juichkreet uit. “Het is een eerbewijs aan de koningin, dat is traditioneel. Ik vind het geweldig om iedereen bij elkaar te zien”, vertelt woordvoerster Vanessa Strijbosch van De Commandant der Zeestrijdkrachten.

Flauwe landmachters
De ambulance stond om de hoek van het exercitieterrein: “Dat is nodig omdat er mensen kunnen flauwvallen door de hitte”, vertelt Strijbosch. Zo vielen er donderdag vier militairen flauw. De ceremonie werd bijgewoond door gouverneur Frits Goedgedrag, minister-president Emily de Jongh-Elhage, gezaghebber Lisa Dindial en vertegenwoordiger van Nederland Rob Vermaas.

www.versgeperst.com