• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

HatoCURAÇAO – Voor een prikkie naar de buureilanden zit er meestal niet in vanaf Curaçao. Prijzen naar de Benedenwindse eilanden beginnen vanaf 100 dollar en op de Bovenwinden kom je niet voor minder dan 300. Volgens Edward Heerenveen van Insel Air ligt dat niet aan de maatschappijen: “Op een ticket naar Bonaire vangen wij amper de helft van de totale prijs.”

Curaçao Airport Partners (CAP) is een van de bedrijven die een deel van de ticketprijs ontvangt. “We betalen hier onder andere operationele kosten van, maar bijvoorbeeld ook de brandweer en onze jaarlijkse fee aan de overheid”, vertelt woordvoerder Diana Martis.

Elisa Koek maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Weinig acties
Volgens Heerenveen is het voor luchtvaartmaatschappijen moeilijk hun hoofd boven water te houden. Toch zijn er elders op de wereld genoeg maatschappijen die flink stunten en tickets aanbieden voor een paar tientjes. “Wij doen dit niet zo extreem”, vertelt Heerenveen. “De gradaties in prijzen worden dan namelijk ook extreem. In een vliegtuig van mij heb je geen mensen met een ticket van vijf gulden en anderen met een ticket van 500. Ik houd de verschillen kleiner, maar kan dan geen tickets bieden van een paar tientjes.”

Brandstof
De laatste jaren zijn de brandstofprijzen flink gedaald, maar de prijs op tickets is onveranderd, vaak zelfs hoger. Heerenveen zegt dat de verlaging in brandstofprijzen niet opweegt tegen de verhogingen die zijn doorgevoerd. “Het percentage dat de prijs zou dalen, is nihil. Bovendien proberen we nog steeds een weg te vinden om te dealen met de verhogingen zonder de ticketprijzen te moeten verhogen.” Volgens Heerenveen is er te weinig toezicht op verhogingen en wordt er niet overlegd met luchtvaartmaatschappijen.

Kostenposten
Diana Martis legt uit dat elke beslissing gemaakt wordt in overleg met betrokken partijen. “Wij doen een voorstel aan Curaçao Airport Holding, Curaçao Civil Aviation Authority en Bureau Telecommunicatie en Post. Uiteindelijk bepalen zij wat het bedrag wordt dat maatschappijen aan ons betalen voor het parkeren en landen op het vliegveld.”

Privébedrijf
In tegenstelling tot bijvoorbeeld het vliegveld op Aruba, is niet de overheid operator op Hato, maar een privébedrijf. CAP is voor dertig jaar ingehuurd door de Curaçaose overheid als operator. “Het is aan de overheid van een land om dit te beslissen”, vertelt Martis. “Het houdt wel in dat CAP jaarlijks de overheid betaalt. Tussen 2003 en 2014 hebben we 55 miljoen dollar betaald. Dit, in combinatie met onze operationele kosten, de ontwikkelingen op het vliegveld en andere kostenposten zorgt ervoor dat wij een redelijk bedrag nodig hebben. Als wij dit bedrag 2012 niet hadden verhoogd, had het erop neergekomen dat we maatschappijen subsidiëren.”

Tegenwerken
Heerenveen hoopt nog steeds dat de verhogingen worden teruggedraaid. Hij heeft dit ook aangekaart, maar zonder resultaat. “Bureau Telecommunicatie zou gaan kijken of de bedragen kloppen en deze desnoods terugdraaien, maar ik heb nu, jaren later, nog niets gehoord. Ik heb het gevoel dat we moedwillig worden tegengewerkt.”

8 reacties op “Ticketprijzen in de regio blijven hoog”

 1. @Edgar, Insel heeft ook weinig vluchten waarbij de crew moet overnachten dus weinig hotel kosten. KLM die naar bv Zuid Afrika vliegt dan zit de crew 5 dagen in een zeer luxe hotel met een riante daggeldvergoeding. Reken maar uit wat voor extra kosten dat zijn. Dat heeft Insel air niet.

  Vraag me af waarom ze weer op een nieuwe bestemming in Venezuela gaan vliegen terwijl de geldproblemen daar bekend zijn..

 2. @ Krabbel,

  Ben het geheel met je eens dat CAP op de verkeerde weg is, zij houden de vooruitgang van het eiland tegen met hun absurde tarieven.
  Maar, ook INSEL kan de hand in eigen boezem steken, hun tarieven zijn ook veel te hoog. Wanneer je bijna 6000 USD voor 20 min vliegen weet te incasseren, terwijl de ACMI voor een MD-80 (met 150 hrs per maand) op krap 2000 USD per uur ligt………..dan zijn je prijzen te hoog.
  Voor wie het niet weet, ACMI staat voor Aircraf, Crew, Maintenance en Insurance oftewel een kant en klaar vliegtuig, inclusief de brandstof !
  M.a.w. INSEL moet in staat zijn om het hele vliegtuig voor 2000 USD per uur te laten vliegen. De andere kosten, te weten Passenger Handling, operations, huur gebouwen, ticket verkoop etc etc moet dan van het overige deel (hier dus 4000 USD) worden betaald. Dat moet makkelijk mogelijk zijn.

  Omdat een tripje Aruba hooguit 20 – 30 min is vallen de brandstofkosten ook nog eens lager uit, dus die 2000 USD per uur haal je niet eens.

  Het is ook niet voor niets dat een maatschappij als Ryanair met zeer lage tarieven gewoon kan functioneren. Maar goed, Ryanair is dan ook iets efficienter georganiseerd en vliegt met slechts 1 vliegtuigtype, de B 737-800. Dat scheelt in het onderhoud, in crew training, het aantal benodigde crews, spareparts, afhandeling en ga zo maar door.
  Insel daarentegen heeft 16 vliegtuigen in totaal en dan krijgen ze het voor elkaar om 4 verschillende types te nemen. Dat is simpelweg inefficient en maakt je operating cost onnodig hoog.

  Ga je dan ook nog eens met een lage bezettingsgraad rekenen dan kom je inderdaad uit op ticketprijzen welke veel te hoog zijn.
  Gooi daar dan de idioot hoge belastingen overheen en dan weet je dat je de hoofdprijs mag betalen voor een vluchtje van amper 15 min naar Bonaire of 20 min naar Aruba.

 3. @Krabbel, 10 jaar geleden kon je gewoon voor 100 gulden naar Aruba en Bonaire vliegen. Zelfde service. Zelfde olieprijzen dus leg uit waarom dat nu verdubbeld is?

 4. Edgar bedoelde ik, pardon

 5. Edward, airport tax zit er wel in bij insel maar de departure tax niet. Dat zijn 2 verschillende beestjes. En qua tanken waar het goedkoop is, zelfs curoil vertikt (e) het prijzen tell verlagen onder mom van het is hoog ingekocht. Ik zie liever een daling in water en electra. Wat betreft ticketprijzen naar bepaalde eilanden (sxm) is er toendertijd een minimum ingesteld door de overheid, dus die mag ook wel wat doen. En idd raar dat CAP on eiland kan gijzelen met zijn kosten (welke door winstoogmerk, doorverkoop en slechte maintenance alleen maar stijgen). Zet maar eens vragen bij de eerste 3 eigenaren van CAP welke binnen 2 jaar alweer verkochten, voor er onderhoud nodig was, en nadat ze meer winst in hun zakken hadden dan gedacht/gehoopt. Dat er elders gestunt wordt, lijdt ook to ondergang, of compleet uitgeklede service. Nu mag je koffer nog mee, krijg je nog wat te drinken, betaal je niet voor je carry on, etc, etc.

 6. Het klopt dat CAP hoge transitfees in rekening brengt, doch die worden door de passagiers betaald en niet door de maatschappij. Ticketprijzen zijn ook altijd zonder de kosten van airport tax.
  Wat men wel moet betalen is de landing- en afhandelingsfee, doch deze zijn niet zo absurd hoog dat dit zo’n invloed heeft op de ticketprijs. Zelfs bij $ 2000 voor een MD-80 kom je nog steeds niet op 20 USD per passagier. En de landingfees komen niet in de buurt van de 2000 USD, dus dat argument van Heerenveen gaat niet op.
  De brandstofprijzen zijn momenteel lager dan dat ze ooit gedurende de afgelopen 10 jaar zijn geweest. Toch zien we dat niet terug in de prijzen. Bovendien voeren maatschappijen altijd een brandstoftoeslag in wanneer de brandstof fors in prijs stijgt. Bovendien mogen we er vanuit gaan dat ook Inselair de aloude praktijk van ‘tanken waar het goedkoop is’ hanteert oftewel met name tanken in Venezuela. Dat scheelt behoorlijk in de papieren.

  Dus ik vrees dat het bij Inselair ook weer het aloude liedje is, veel en veel teveel personeel in dienst, inefficient werken, teveel vliegtuigtypes m.a.g. hoge kosten voor personeel en onderhoud, teveel onrendabele routes aanhouden etc.
  Het kan wel goedkoper, maar men doet het niet
  Leuk geprobeerd INSEL Air, maar hier trap ik niet in.

 7. Na het wegvallen van DAE heeft Insel meteen haar prijzen met 100 procent verhoogt.
  Benzine is zeker een grote kosten post en de olie prijs is zeker met 50 procent gedaald dus zouden de ticketprijzen ook moeten dalen. We betalen al zeer hoge airporttax en voor wat?

 8. tis gewoon Schande!!