• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het nieuwe Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) brengt veel discussie op gang. De partijen zijn het niet eens over de afspraken die gemaakt zijn. Minister Omayra Leeflang van Volksgezondheid lijkt de gebeten hond.

De Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) is samen met het Bureau Ziektekosten Voorziening (BZV) en minister Leeflang om de tafel gaan zitten. De minister zat hier namens de Sociale Verzekeringsbank (SVB). “Tijdens de vergadering heeft minister Leeflang een voorstel gedaan om de gemiddelde prijs van bepaalde groepen geneesmiddelen vast te stellen op tien gulden. Wij willen meewerken en hebben daarom toegezegd,” legt bestuurslid van de VAE, Vladimir Domitilia uit. “Nu hoor ik het BZV vandaag op de radio zeggen dat ze naar negen gulden gaan. Dit was niet de afspraak.”

Verraden
De apothekersvereniging neemt geen genoegen met de plotselinge wending van tien naar negen gulden. Bovendien waren zij zich er niet van bewust dat er al een akkoord was. In hun ogen werd er alleen nog gesproken over de mogelijkheden. “Wij voelen ons verraden door minister Leeflang. Zij is tijdens de vergadering onduidelijk geweest en spreekt nu over afspraken die nooit gemaakt zijn. Ook de nauwe samenwerking tussen minister Leeflang en de BZV zit de VAE niet lekker. “Het viel ons op dat de minister wel erg close was met het bureau voor de ziektekosten voorziening,” constateert Domitilia.

Helpen
De minister is zich van geen kwaad bewust. “Uit begrip heb ik me met de zaak bemoeit. Daarom ben ik met de partijen om de tafel gaan zitten. Ik heb een gemiddelde prijs van tien gulden voorgesteld. Beide partijen zijn hiermee ter plekke akkoord gegaan.” Dat de apothekers voorzitter haar iets verwijt over de actie van BZV vindt ze onterecht. “De apothekers moeten zelf met de BZV praten wanneer ze met deze partij verder willen onderhandelen. Er ontstaat nu binnen de hele apothekersbranche en de samenleving een wrok tegen mij. Ik probeerde alleen te hélpen! Het lijkt nu op een politiek spel. Dit glas neem ik de volgende keer dus niet meer aan.”

Notulen
De apothekers laten BZV niet met de negen gulden wegkomen. “Volgende week dienen we een petitie in bij de rechter,” vertelt Domitilia. “Wij kunnen met de notulen van de vergadering aantonen dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.” Leeflang zegt echter dat de notulen haar verhaal bevestigen.

www.versgeperst.com