• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwangerCURAÇAO – Per 1000 meisjes op Curaçao zijn er 34 tienermoeders. Dat blijkt uit de factsheet van 2015 over tienermoeders van het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC). De resultaten van het onderzoek zijn gisteren aangeboden aan minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Tienermoeders zijn meisjes die op het moment van geboorte van hun kind tussen vijftien en negentien jaar oud zijn. In 2013 zijn er 181 kinderen geboren van tienermoeders.

Andere landen
Dit geboortecijfer is de afgelopen tien jaar ongeveer gelijk gebleven en gemiddeld ten opzichte van de andere landen in het Caribisch gebied. “Indien wordt vergeleken met Nederland, waar sinds 2011 jaarlijks minder dan vijf per duizend tienermeisjes moeder zijn geworden, is dat op Curaçao bijna zeven maal zoveel”, aldus het VIC. Uit onderzoek van Dr. A. Boersma is daarnaast gebleken dat ongeveer 50 procent van alle tienerzwangerschappen in 2009 in een abortus eindigde.

Factsheet Tienermoeders Maart 2015

9 reacties op “Per duizend meisjes 34 tienermoeders”

 1. Nu nog maar een onderzoek hoeveel van die tienermoeders door hun eigen familie leden zwanger zijn gemaakt. Groot deel van de tienermoeders zijn zwanger geraakt door hun eigen vader/ooms, of vrienden van hun ouders. (Sexuele misbruik) Dit is iets wat heel weinig mensen weten op het eiland. Wordt eens tijd dat dit wat bekender wordt gemaakt,
  Mijn Bron: Verloskundigen op het eiland.

 2. @ Ella. Ik trouwde op mijn 18e en kreeg een jaar later mijn 1e kind. Mijn zwangerschap was geen “schokkende ontdekking” , want e.e.a. was zorgvuldig gepland.

  Dan is in het onderzoek niet eens opgenomen wat er van de niet geaborteerde kinderen is terechtgekomen. Gefeliciteerd en het is maar goed ook, dat er ook positieve gevallen onder de tieners met een kind zijn, want anders zouden de cijfers er nog dramatischer voor Curacao uitzien.

 3. nou, curacaoenaar 1 snapt het duidelijk niet zoveel van. Je kunt het voorkomen dat meisjes zwanger raken door sexuele voorlichting op school. en dat iemand vruchtbaar is wil niet zeggen dat het slim is om ouder te worden. kijk maar wat roberto zei, voor mijn kindjes wil ik dat ze eerst voor hunzelf kunnen zorgen voordat ze kindjes maken.

 4. @Roberto:
  Of het “vreselijk” is, hangt af van de omstandigheden.
  Ik trouwde op mijn 18e en kreeg een jaar later mijn 1e kind. Mijn zwangerschap was geen “schokkende ontdekking” , want e.e.a. was zorgvuldig gepland.
  Ik kom niet uit een ontwricht gezin en had zelf “oudere” ouders (30+ toen ik werd geboren).
  Mijn moeder was gelukkig heel behulpzaam, waar ik haar nog steeds dankbaar voor ben. Ik weer zeker dat ik haar goede raad en hulp ook nodig zou hebben gehad als ik 29 zou zijn geweest, ipv 19; onervaren moeders kunnen altijd wel goede raad van een ervaringsdeskundige gebruiken.
  Mijn dochter is ook geen tienermoeder geworden (eerst haar studie afgemaakt, daarna getrouwd en op 25e haar 1e kind).
  Ik heb er iig geen seconde spijt van gehad.

  @Karel: Ik ben het grootste deel van mijn volwassen leven “thuismoeder” geweest, dus ook niet “carrièregericht”. Ik vond het belangrijker om zelf mijn kinderen op te voeden, ipv dat aan anderen over te laten.

  @Zorro:
  Voor de statistieken die jij gaat bijhouden: mijn echtgenoot was 22 toen hij vader werd.

 5. Zijn de mensen in deze tijd zo vrij of helemaal hebben ze geen Dagbesteding .Dat ze gaan alle tijd nemen om te tellen ” wie bevallen een kind en waarom en hoe zo ”
  Ten eerste : Om Ouders te worden zijn er geen Leeftijd verbonden ,want het komt door de Vruchtbaarheid van allebeide personen ( Jeugd ) . En ten laatste is dat de Ouders ( Vaders en Moeders ) van beide personen ( Jeugd ) kunt wel die periode verlengen maar ze kunnen niet tegenhouden

 6. Dus vergeleken met het caribean vallen we niet uit de boot. Great!

 7. Het is vreselijk nieuws om te horen. Tienermoeders. Waarom is het vreselijk nieuws? Omdat tienermoeders voor moeilijke beslissingen en vooral een onzekere toekomst zullen komen te staan, en hierdoor dreigen ze weg te zakken in een moeras van enorme uitdagingen. Sommigen hebben geen behulpzame ouders, en/of een optimistische instelling. Al snel bemerken ze ook dat ze dat ze gevangen zitten in een schijnbaar hopeloze situatie van armoede. En dit alles voorspelt niet veel goeds voor tienermoeders. Vastgesteld is ook dat baby’s van tienermoeders „vaak” een lager geboortegewicht hebben, meer last hebben van kinderziekten, meer kans lopen om als zuigeling te sterven, slechtere medische zorg krijgen, vaker aan honger en ondervoeding lijden, aan meer geweld blootstaan, en zich trager ontwikkelen dan kinderen van oudere moeders. Opmerkelijk is dat dochters van tienermoeders bovendien meer kans lopen om zelf tienermoeder te worden dan kinderen van oudere moeders. Het is vreselijk om te zeggen dat tienermoeders vaak uit ontwrichte gezinnen komen. De meeste tienermoeders hebben een onstabiele band met hun moeder, en helemaal geen band met hun vader. Er heerst dus een leegte in hun leven. Tienermoeders maken vaak een storm van emoties door. De meeste tienermoeders zeggen vaak dat ze geschokt of verbaasd waren toen ze ontdekten dat ze zwanger waren, ook al hadden ze geen voorbehoedmiddelen gebruikt. Tja, de realiteit van het leven ziet er anders uit dan hun jeugdige fantasieën. Maar goed, hoe een jong meisje in het begin ook reageert, ze moet uiteindelijk een aantal ingrijpende beslissingen voor zichzelf en haar kind nemen. Laten wij de hoop uitspreken dat zij goede, doordachte, en bezonnen beslissingen zullen nemen. Beslissingen waarvan zij later géén spijt van zullen krijgen. SUCCES EN STERKTE VOOR HUN ALLEN.

 8. Zag liever het aantal vermeld tussen 10 t/m 17, dat lijkt mij het onrustwekkender. Het RESPECT voor een ander en vooral ook voor het eigen lichaam is vaak ver te zoeken.
  En natuurlijk voor geen meter carrièregericht denkend om het maar niet anders te zeggen.

 9. Wat is de leeftijd van de vaders?