• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

plasterkCURAÇAO – De Tweede Kamer wil dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) meer doet voor integer bestuur in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat kwam gisteren naar voren tijdens een algemeen overleg met de commissie Koninkrijksrelaties. Plasterk (PvdA) belooft voor de zomer met een plan te komen voor verbetering van goed bestuur.

Plasterks partijgenoot Roelof van Laar wil een toezichtcommissie Integriteit instellen. Die moet aan de bel trekken bij integriteitsproblemen in het openbaar bestuur. Op dit moment is er volgens hem een groot gat tussen enerzijds niets doen of anderzijds een aanwijzing opleggen via de Rijksministerraad. Plasterk heeft beloofd om op de volgende Koninkrijksconferentie dit aan de orde te stellen.

Luister hier naar Pieter Hofmann in gesprek met Ronald Plasterk voor Caribisch Netwerk.

Rijksofficier
André Bosman (VVD) wil een Rijksofficier aanstellen die binnen het Openbaar Ministerie (OM) boven de procureur-generaal (PG) staat, een soort ‘super-PG’. De Rijksofficier richt zich op grensoverschrijdende criminaliteit en moet dubieuze geldstromen blootleggen.

Geldstromen blootleggen
Het geld volgen klinkt ook Ronald van Raak (SP) als muziek in de oren: “Curaçao en Sint Maarten zijn de witwasmachines van de Cariben.” Het Kamerlid vindt de eilanden te klein om dergelijke grote problemen op te kunnen lossen. Nederland moet een voortrekkersrol spelen in criminaliteitsbestrijding en het waarborgen van goed bestuur.

Rol Nederland
De Kamerleden verschillen van mening over de vraag welke rol Nederland moet spelen bij het bevorderen van goed bestuur in de andere landen van het Koninkrijk – en op welke manier. De partijen zijn wel eensgezind dat de bestuurlijke integriteitsproblemen op Curaçao en Sint Maarten uit de hand gelopen zijn. Ook is Plasterk nadrukkelijk gemaand om zich daar actiever voor in te zetten. De minister heeft de genoemde problematiek tot nu toe afgedaan als interne aangelegenheden van de landen zelf.

VDC
De aanleiding voor het overleg was de diefstal van gegevens van de Curaçaose geheime dienst VDC, waarbij gegevens van onder meer Nederlandse en Amerikaanse inlichtingendiensten in criminele handen zijn beland. Plasterk wilde er niets over kwijt en weigerde ook na afloop een woord los te laten over de datadiefstal bij de VDC.

Aanpak
Plasterk wil een brede en gezamenlijke aanpak om een ‘waterbedeffect’ te voorkomen. Breed in de zin dat alle organisaties in de justitiële keten versterkt worden, gezamenlijk in dat de landen in het Koninkrijk moeten samenwerken op dit terrein. Plasterk: “Stel dat je op het ene eiland in het Koninkrijk de criminaliteit heel effectief bestrijdt en men gaat vervolgens naar het volgende eiland, dan schiet je daar uiteindelijk niks mee op.”

13 reacties op “Kamercommissie maant Plasterk tot actie voor integriteit”

 1. Buiten dat je ons als volk belachelijk maakt met je stupide geschrijf doe je mij ook herinneren aan onze eigen huil tirades op o.a. Tula dag en eigenlijk iedere dag over wat ons, wat was het 300 jaar geleden, is aangedaan.

 2. Tokkkie ziet ijsbergen en zebras lopen. Op curacao….
  Ziet hij ook dingen vliegen ? Bezemstelen ?
  Garry Otter Fan ?? Dat deel is nog grappig te noemen.

  Maar je opmerking over de huil tirades begint af te glijden in een bevroren hart. Wordt tijd dat je in de zon gaat staan.

  ..

 3. Caramba, weleens gehoord van de top van de ijsberg?
  Wist u dat u bij het zien van een ijsberg rekening moet houden met het feit dat maar 1/8 e
  deel daarvan boven de zeespiegel uitsteekt? Met andere woorden dat men met het 7/8 e deel dat onder de zeespiegel zit rekening moet houden c.q. verraderlijk is?
  Bartje, ook zij die ten faveure van andere landen schrijven, over anderen becommentariëren moeten de hand eens in eigen boezem steken, dus waarom wordt er ieder jaar opnieuw, in de maand mei huil tirades gehouden door het feit dat de oosten buren 70 jaar terug huis hebben gehouden in … ??????
  Caramba, ooit gehoord van het toppunt van een ezel? Antwoord: een zebra. M.a.w. een gestreepte ezel met een Caramba als berijder.

 4. pfffff altijd dezelfde die appels met peren vergelijkt, je zou een goede zijn in de Curacaose politiek, lekker de boel opnaaien met dat domme gezwam,en verder niets bereiken(wat dan natuurlijk ook weer de schuld van Nederland is,slaap lekker verder!

 5. Tokaya hou a.u.b. op met jezelf en ons belachelijk te maken. Het grootste verschil tussen Curaçao en Nederland is dat ze daar achter fraudeurs aan gaan en wij hier laten het allemaal maar gebeuren.

 6. Tok ay a…

  Laten we eens praten over gemiddelden.
  Als gerenommeeerde onderzoeks buro’s in een wereld wijd onderzoek steeds opniew vinden dat Nederland tot de 5 a 10 minst corrupte landen ter wereld behoort waarbij Curacao niet eens in die lijst voor komt dan denk ik dat je best een beetje genuanceerder kunt reageren.

  Ja er zijn overall mensen die fraudren maar daar is het minder dan 1 procent hier is het percentage dat niet faudeert minder dan 1 procent.
  Noem hier eens een politici op die niet heeft gefraudeert met iets.

  Als de chauffeur van de minister daar door rood rijd zonder de minister in de auto dan moet de minister zo’n beetje bijna opstappen. Hier rijd een minister van justitie dronken rond zonder gorder en rijd door rood. en….. Nu hebben we er een die niet rijd.. Maar die ook zuipt. En die liever naar Camera’s kijkt en basta awor roept dan iets echt uitvoert.

  We hadden hier een person die zelfs met meerdere fraude veroordelingen aan z’n broek en zelfs laakbaar iemand heeft dood gereden en die nog minister president kon worden.
  En de huidige tja… moet nog z’n salaris teriug betalen aan aqua electra. En heft nog wat van die gevalletjes.. Maar is tactischer lees slimmer in het verbergen. en schuift gambling voordelen richting familie.

  Maar je verhalen doen me denken aan die sukkel uit belgie..
  Is dit het nieuwe synonym..
  Kom naar Curacao en prober hier de dingen te verbeteren.
  Er zijn hier maar eens in de zoveel tijd verkiezingen helaas.

  Corruptie wordt nauwelijks vervolgd en indien, dan gaat het met uiterst zorgvuldige geplande traagheid.

  Dus wat Roberto schrijft is triest maar gewoon helmaal juist.

  Mensen die vinden dat Nederland zich beter moet gedragen als voorbeeld naar Curacao.
  Die zijn gewoon schizophrenic. Lees gefrustreerde sukkel.
  .Ja ja Piet Hein was ook een Zeerover.. Grow up.

 7. @Tokaya….toch maar beginnen met de hand in eigen boezem te steken….de rest van de wereld komt later wel, toch ? 🙂

 8. Integriteit en integer/eerlijk zijn.
  Berichtgeving RTL 4 8 april 2015.
  In België wordt, door quasi eerlijke vinders, op verschillende politie bureaus, 400 Euro in bijhorende beurzen als gevonden voorwerp ingeleverd.
  Bij 4 van de 5 bureaus is het geld noch in de kluis noch is de aangifte gemuteerd.
  Tegenover de reclamanten c.q. zij die, voor het verstrijken van de wettelijke 6 maanden, aangifte van verlies doen, blijkt het geld onvindbaar en is er nergens de gegevens van de eerlijke vinders te achterhalen.
  Het geld zou na 6 maanden van geen aangifte van verlies aan de staat vervallen.
  Ja, ja, ja. Roberto!!!!!!!!!!!!

 9. Vaak vraag ik mijzelf af of degenen die commentaar leveren over Curaçao of anders Caribisch Nederland, alleen de overzeese berichtgevingen lezen en of volgen en de Nederlandse terzijde laten ofwel negeren ( opzettelijk of struisvogel gewoonte?).
  Onderwerpen als integriteit van overzeese beleidsmakers terwijl er dichtbij vele voorbeelden zijn van hoe het moet zijn terwijl er dagelijkse bewijzen zijn van hoe het niet hoort (immers het wordt, later, genoemd en vervolgd).
  In mijn commentaar van 7 april 2015 heb ik duidelijk gesteld dat integriteit te verdedigen moet zijn in beleid, persoon- en of land verheerlijking. Met andere woorden men moet geen persoon of land zijn die zelf met boter op het hoofd loopt. Heden op het nieuws:
  Frauderende wethouder in Buren (Gelderland) ….weg, integer?
  Rector van middelbare school verdacht van kinderporno, integer?
  VVD’er Ton Hooi…….. ex-provinciebestuurder veroordeeld voor corruptie…….
  Nederlands Kabinet was op de hoogte gebracht van de gevaren bij het vliegen over Oekraïne (men heeft dit altijd ontkent).
  ABN-AMRO bestuurder tijdens kamerdebat,:” Ik ga met u mee als u zegt dat de verhoging met 100.000 duizend Euro amoreel was”. Meneer zegt niet,:” IK vindt het amoreel”.
  En zo door, en zo door.
  .
  .

 10. Look who ‘s talking. Kamercommissie maant Plasterk tot actie voor integriteit.
  Integriteit is altijd goed moet ik in alle eerlijkheid toegeven. Jammer genoeg is meneer integriteit vaak zoek en komt hij weer boven water door onderzoeken door de media.
  Men moet bereid zijn ondanks wat dan ook, eerlijk te zijn en te blijven, zelfs al komt je goeie naam en baan op de tocht te liggen.
  Is het misschien zo dat Plasterk na de gevallen van Amerikaanse afluisterpraktijken, met voorkennis door hem, en andere diensten als …….., gevallen Teevens en Opstelten,Rutte en andere politici, voorzichtiger is geworden? Speciaal na uitspraken als misschien had ik wat duidelijker moeten zijn in mijn brief, er is niks mis met de deal, de stukken zijn niet te vinden etc. etc.

 11. Iedereen die wilt dat anderen zich de schoenen poetst moet zorgen er gepoetst uit te zien.
  Iedereen die wilt dat anderen er gestreken en verzorgd eruit ziet moet zelf dusdanig zijn.
  Integriteit moet er zijn. Dagelijks leest, hoort, ziet en ervaart men wie er niet integer is geweest met andere woorden/ kortom wie er niet eerlijk is geweest in WOORDEN, BELOFTES EN DOEN. Triest is als bepaalde lieden zulke woorden bezigen waarvan achteraf blijkt dat zij geen voorbeeldgevers zijn of als dusdanig hebben gehandeld tijdens een regeerperiode, ministerschap of wat. Er zijn van die hemelpredikers die steeds moeten terugkrabbelen na de ontdekking van hun falen door de media.
  Trouwens, Roberto, Caribisch Nederland bestaat niet enkel uit Curaçao mocht u dat ontglipt zijn. Integer moet men overal zijn.

 12. Chapeau Roberto…perfekt verwoord! :)De mens heeft 2 oren en 1 mond om 2 x zo veel te luisteren dan te praten…
  …..dus laten we nu aub niet weeeer beginnen te kletsen over slavernij en kolonisatie 🙁

 13. De vraag welke rol Nederland moet spelen bij het bevorderen van goed bestuur in de andere (ei)landen van het Koninkrijk en op welke manier is heel simpel en doodeenvoudig te beantwoorden. Waar (goede) raad wordt gevolgd, bestaat er ook altijd EENHEID. Het is niet nodig en ook niet de bedoeling goede raad naast zich neer te leggen door eenvoudig te zeggen dat wij het zelf doen en dat wij Nederland niet nodig hebben. Wij kunnen niet zeggen dat wij onze eigen peultjes wel zullen doppen. Het is de bedoeling niet dat de Curaçaose regering bepaalt welke gedeelte van de richtlijnen zij zullen gehoorzamen, meewerken en toepassen, en welke gedeelte zij zullen negeren. Als Curaçaoënaars een verenigd volk wenst te zijn, en verenigd wenst samen te werken met hun regering samen met de Nederlandse regering, moeten zij niet als rechters kunnen opwerpen ten aanzien van wat wél en wat niet gehoorzaamd dient te worden. Want dit is nu de “sleutel” van EENHEID, samenwerken dus. De Curaçaose regering dient met zijn gezond verstand te werk te gaan. Hiervoor zijn wel geduld, zelfbeheersing, en vooral onderscheidingsvermogen onmisbaar, en een goed luisterend oor. De Curaçaose regering moet niet alleen “horen” wat de Nederlandse regering te vertellen heeft, maar ze moet “luisteren”. Hier zit een groot verschil tussen, HOREN en LUISTEREN. De Curaçaose regering moet domme en dwaze gedachten afwijzen, want hierdoor komt altijd strijd en tegenwerking voort, en het volk wordt altijd de dupe. De Curaçaose regering mist een goede “denkvermogen”. Een goede raad voor de Curaçaose regering; VERTEL GEEN LEUGENS, WEES EERLIJK en OPENLIJK, bestrijdt CORRUPTIE en FRAUDE. Let op; Nederland wil nog steeds het beste voor ons en wil ons helpen. Maar als het zo doorgaat, is het hek van de dam. De Curacaose regering moet inzien dat zonder Nederland het ONMOGELIJK is om de juiste koers te blijven behouden. Kan een auto zonder chauffeur of een schip zonder kapitein varen? Jawel, ze kunnen rijden of varen, maar niet lang. Want vroeg of laat zullen er vreselijke ongelukken kunnen gebeuren. Dus wees wakker en waakzaam Curacao, en laten wij samenwerken met onze OUDERS. De tijd dringt, het is vijf voor twaalf. Zo niet, dan is het binnenkort OVER and OUT. En dat hoeft niet.