• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

sambilCURAÇAO –’Driekwart van winkelcentrum Sambil is volledig klaar voor gebruik’. Dat maakte General Manager Jonathan Cohen onlangs bekend. De eerste fase van de bouw is opgeleverd door het aannemersbedrijf Core. Het dak is zo gebouwd dat het zonlicht doorlaat, maar de warmte buiten houdt.

In de tweede fase wordt de westzijde van het gebouw afgemaakt. De opening vind plaats op donderdag 28 mei.

17 reacties op “‘Driekwart Sambil volledig klaar voor gebruik’”

 1. Fada en Karel, er zijn en er zullen altijd zwartkijkers als “Waarom nu pas, Prikkel, Edgar, Jaja job ” en anderen zijn en blijven bestaan.
  Personen die, zodra zij hun mond openen gal spuwen. Nooit iets positiefs zeggen, hopen op succes voor anderen of te zeggen hebben.
  Nooit van gehoord heren? , :” Niet schieten is altijd mis”.
  OP ZIJN MINST SCHIET COHEN, MIS SCHIETEN OF NIET!!!
  Wees eens positief, maak toch deel uit van zij die positivisme in zich hebben.
  Curaçao maakt geen verschil met andere landen waar, ondanks veel aanbod door anderen zaken, velen proberen een eigen zaak te hebben doch door omstandigheden succesvol worden of noodgedwongen moeten sluiten. Overal vallen er ontslagen. Iedere investeerder zorgt voor arbeidsplaatsen.
  Wat Willemstad betreft en andere steden in de wereld,:” Op de eerste rij zitten kost altijd meer dan andere zitplaatsen. In een theater heb je te maken met “balkon, ere loge, loge, parket en stalles”. Je maak je keus maar. Parkeren in een binnenstad als die van Amsterdam, Utrecht, Groningen en zo door kost logisch meer dan in een dorp. Een seizoenkaart Ajax, Feyenoord, PSV is niet te vergelijken met die van F.C. Groningen etc.
  Willemstad heeft de pech dat er in het centrum te weinig parkeerplaatsen zijn en er buiten de hoofdstad gratis geparkeerd kan worden; zie Sta Maria, Saliña etc. Verder missen vele bezoekers van Willemstad de wil? en het energie/ verderaf te parkeren, de rest te voet af te leggen en samenwerking te betonen…. als de geest van toen… de parkeermeters werden geplaatst, namelijk,:” Iedereen moet de mogelijkheid hebben wat dan ook in het centrum te kunnen doen en daarvoor kort te parkeren. Eerlijk gezegd ga ik ook liever buiten Willemstad uitgebreid winkelen dan kort en met extra kosten daar. Wat de regering hieraan moet doen? Breng iedere winkel eigenaar die met een voertuig bereikbaar wilt blijven, uitgezonderd Willemstad, een type gemeente belasting in rekening, waardoor ook zij een heffing gaan vragen voor het gebruikmaken van hun parkeerplaatsen.

 2. Het blijft een eiland zonder visie en zonder lef je unieke hoofdstad gaat naar de knoppen waar menige landen zou willen wat ze hebben, je moet je onderscheiden en niet meegaan met rest ,men krijgt een concurent erbij met oude historische gebouwen en oude voertuigen ,Cuba

 3. @Klaas: i got no beef with Makambas, for sure. Wilhelminaplein or elsewhere, bring more of ’em, I say. Als kind van oude Emmastad, heb ik ook nooit behoort tot die simpele zielen die daar moeite mee hadden/hebben. En als gast in het dorp Mokum, mag ik nu graag boeven helpen vangen voor de kost

 4. ben ondernemeren heb in punda mijn zaak gedraaid ,ben er gelukkig weg ,moet er niet aan denken om daar ooit nog iets te doen ,doe eerst maar iets aan het chollerprobleem,heb destijds de politie vaak gebeld maar die hebben nooit thuis gegeven,te gek voor woorden,ze houden jou als burger aan alle regeltjes,zelf faalt de regering hier op alle vlakken,en als ze er dan nog aan zouden werken is het tot daar aan toe, maar ik heb in die 3 jaren niets gemerkt, als ik toen kon kiezen Punda of Sambil?……………..nou raadt eens

 5. Een flop? Welnee. Venezolaanse ondernemers zullen blij zijn een bijhuis te hebben in een land waar dollars voor normale prijzen worden verhandeld en waar Bolivars een onbekend fenomeen zijn. Die Venezolaanse ondernemers die dit nog kunnen financieren zullen Sambil Curacao als hun financiële reddingsboei zien. Dat schept zeker ook kansen voor lokale ondernemers, die dit zien en hierop bijtijds inspelen. Er zijn op dit eiland ook nog twee taxfree zones.

 6. @ Klaas,

  Er zijn zeer veel ondernemers die graag naar Punda zouden willen gaan, maar……….zoals Brian aangeeft zijn de huurprijzen volledig absurd !
  In straten waar helemaal niemand loopt (dus ook geen klanten oftewel omzet) moet je nog steeds tussen de 5000 en 10,000 aan huur betalen. Zonder klanten gaat je dat dus niet lukken en dan blijft zo’n pand leegstaan totdat de eigenaar snapt dat het een jaar of tien gaat duren eerdat Punda weer wat gaat worden………..als de huurprijzen drastisch omlaag gaan.
  Men praat graag over een A-locatie en biedt dan 200 of 300 m2 (verscheidene verdiepingen) aan tegen 30 NAF/m2. Helaas is, in de huidige markt, zelfs 5 NAF/m2 nog teveel.
  Punda kan worden omgebouwd tot een gebied met winkels en appartementen voor toeristen, maar dat vereist visie, lef en veel geld. Geen van dat alles is aanwezig op dit moment en dus blijft de boel leeg. Gevolg van alle leegstand is dat de toeristen ook wegblijven en zo is het een vicieuze cirkel waar we niet uit zullen komen……..in ieder geval niet op deze manier.

 7. DushiPatria@ Punda is al heel lang geleden overleden. De chollers regeren daar op straat. Zegt genoeg dat een Cinelandia (oude bioscoop) al zo lang daar zo staat.
  Juist de YDK blijft weg uit Punda daar waar de makambas nog wel op Wilhelminaplein zitten en de nieuwstraat tot leven hebben gemaakt.

 8. @jaja, Er staan veel panden leeg omdat men in de binnenstad de hoofdprijs vraagt. Daarnaast met alle criminaliteit in de stad wil je daar niet meer heen.

 9. Bij mijn laatste bezoek nog’s goed rondgekeken: iconen als New Amsterdam Store e.a. weg. La Confianza… totally different. in mijn tijd, telde je niet mee als je in het weekend niet bij Salas boekhandel de laatste DC Comics (Batman, Spiderman) had gekocht of ingezien.Salas…. gone. Curacao zal huilen als Penha sluit. Punda shopping will be a thing of the past. …..snik!
  Maar…… Graaigek Schotte en Loudmouth Cooper hadden het over 2000 nieuwe arbeidsplaatsen en dan nog spinoff. Bij Sambil zag ik veelal venezolanos. En het dagelijkse koopgierigen-verkeer en turnover dat zo’n mall nodig heeft om de airco, laat staan personeel te betalen…. ben benieuwd.
  Maar de hangjeugd zal de tent wel levendig weten te houden (en mallsecurity en Smokey the Bear ook)

 10. Fada,

  Het is niet meer dan een simpele rekensom. Volgens Sambil zelf hebben ze 8000 betalende bezoekers per dag nodig oftewel iedere 18 dagen moet daar de hele bevolking van Curacao iets KOPEN.
  Maar………………we hebben niet 150,000 koopkrachtige personen op dit eiland. We hebben ook kinderen, bejaarden, getrouwde stellen (die kopen niet allebei apart) en dus moet globaal iedere 10 dagen de hele bevolking van Curacao daar wat gaan kopen.
  Spijt me, maar ik heb geen glazen bol nodig om te mogen concluderen dat zoiets niet gaat werken.
  Natuurlijk zal het druk zijn de eerste paar maanden, maar daarna wordt het vooral kijken, kijken en nog een kijken, maar niets kopen.

  En de cruise toeristen ?
  Dachten we nu echt dat die zaten te wachten op een shopping mall ? In de VS staan er bosjes leeg, verlaten en veranderd in ruïnes. Oftewel de Amerikaanse consument kun je vergeten, die gaan er niet naartoe.
  Hou je de latijns-Amerikaanse toerist over, maar die zijn niet zo kapitaalkrachtig en kunnen de prijzen van de winkels in Sambil ook niet betalen.
  Ergo, deze shopping mall is leuk om geld mee uit Venezuela te krijgen, maar een succes kan het nooit worden. Alle economische indicatoren zijn tegen de shopping mall en dan kunnen we onze kop in het zand steken, maar dat gaat niet helpen.

 11. Dit doordachte internationaal concept met veel dan maar winkels, bestaat al op zoveel andere plekken op de wereld. Maar inderdaad Curacao is vaak helaas een soort raar wereldvreemd eiland.
  Een normale menselijke beschaafde houding kan iedereen in ieder geval wel tonen. Dat noemt men beschaving, dat noemt men respect. Dat leer je tijdens je opvoeding. Of blijkbaar niet.

 12. Vullen met winkels is 1, kijkende klanten inhet begin is 2, blijvende en kopende klanten is 3.
  net het laatste zal mogelijk moeilijk zijn en ten koste van hoeveel bestaande winkels zal het wel lukken. Kijk maar hoeveel nieuwe winkels na korte tijd al weer ophouden. Er staan u al veel panden leeg.

 13. @Waarom nu pas: 3 kwart is al gevuld, de andere kwart wordt gevuld als het een succes blijkt te zijn.
  Hoe weet u van te voren dat het gaat floppen?
  Met die state of mind zal u nooit successen boeken.
  Jammer hoor, mensen die van het negatieve uitgaan…

  U bent straks zeker wel èèn van de eerste mensen die aan de deur staat bij de opening!

 14. Ik hoop dat het gaat lopen. Binnenstad is 1 ramp..

 15. Dat ziet er over een aantal jaren dan zo uit: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2601695/Mall-rats-desert-sinking-ship-Deserted-shopping-centers-beacon-American-Dream-abandoned.html

 16. Dus gaan in de week van 28 mei die afschuwelijk brede en hoge reclameborden weg? Jonathan Cohen, the General Manager weet dat er geen wetten zijn omtrent reclameborden langs de weg en dus liet hij die lelijke rommel plaatsen. Maar nu rust er een smet op ‘Sambil’.
  Jonathan, dat poets je niet zomaar 1-2-3 weg.

 17. Whhahaha en nu nog vullen met winkels.
  Sambil wordt een grote flop. Zonde van het geld, de bouw uren, en de grond die gebruikt is.