• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

aruba boot campCURAÇAO – Respect, discipline en loyaliteit. Daar draait het om bij Aruba Bootcamp. Ouders sturen hun probleemkinderen ernaartoe voor een forse heropvoeding. Hier worden ze gedrild, getraind en als het nodig is gestraft. Het militaire heropvoedingskamp voor drop-outs vanaf tien jaar is eind januari opgezet door jonge vrijwilligers.

De directeur en drilsergeant van stichting Bootcamp is de negentienjarige Gilbert Webb. Als middelbare scholier werkte Webb al als straatwerker om jonge jongens te motiveren iets van hun leven te maken. “Ik merkte dat deze jongens meer van de praktijk waren en niet van de theorie die ze op school leerden. Zo kwam ik op het idee om een militair trainingsprogramma op te zetten.”

Jackeliene Geeve maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage.

Kosteloos
Webb doet het naar eigen zeggen geheel kosteloos. “Van de 300 gulden die we per maand per kind krijgen, betalen we maaltijden, water en elektriciteit.” De jongeren gaan vier maanden intern en daarna volgt een after school-programma van acht maanden.

Enthousiasme
Terwijl de jongens hard worden aangepakt lijken ze enthousiast over het strenge regime. Gemotiveerd lopen ze, van klein tot groot, in de mars op het terrein van de Bonaire club in San Nicolas. Als ze de opdracht krijgen tot 20 push ups, duiken ze op de grond. Niemand wordt buitengesloten, eerder wordt er een hand uitgestoken naar iemand die iets minder hard loopt. Als één van de deelnemers na de training moet overgeven, wordt er snel een teiltje gepakt.

Psycholoog
Psychische begeleiding krijgen de jongens niet. “Ze mogen ons aanspreken als ze ergens mee zitten, maar ik geef toe dat geen van ons psychologie heeft gestudeerd”, zegt begeleider Astrid Vries. Dat is ook één van de redenen voor de Voogdijraad, Stichting Reclassering en Jeugdbescherming om Bootcamp niet te steunen.

3 reacties op “Heropvoedingsprogramma Aruba drilt jonge drop-outs”

  1. Prima hoor waarom neemt de regering het niet over ook

  2. Een heel goed en positief initiatief met veel mogelijkheid tot uitbreiding en proffesionalisering.

  3. Wanneer starten ze met zo’n bootcamp op Curacao?? Gisteren? Doen!