• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

stoelenCURAÇAO – “Er is een verkeerd beeld over tweedehandse spullen. Het zijn niet de meest luxe spullen, maar ze zijn in goede staat en verschillende scholen kunnen het goed gebruiken én daar gaat het om.” Versgeperst.com sprak met Nandy Willems van Stiching Miss IQ. De organisatie uit Alkmaar heeft voor de derde keer een container met schoolspullen ingezameld voor Curaçao.

“Vanuit alle hoeken worden we gesteund met bruikbare spullen”, vertelt PR-vrouw Willems. Tot tweemaal toe bleek de financiering van de verscheping echter een struikelblok. De stichting is namelijk compleet afhankelijk van sponsoren.

Versleten schoolmeubilair
Voorzitter Ruth Groenewoud werd begin vorig jaar benaderd door schooldirecteur Saiseline Senior van Kolegio Dodo Palm. Het schoolmeubilair was versleten en kapot. Na inzameling bleven de nieuwe schriften, boeken, schoolbanken en stoelen maanden liggen in een opslagplaats. Geld voor de verscheping was er namelijk niet. De kleine stichting was niet in staat dit zelf te bekostigen.

Donatie
Groenewoud was ten einde raad, maar hield vol. Maandenlang zette ze zich in om de sponsoring rond te krijgen. De verscheping en transport werden uiteindelijk volledig gesponsord. Ze was zeer dankbaar voor de steun, maar vond het jammer dat de spullen maanden in een opslagplaats lagen.

Trots
Een van de oorzaken hiervan is volgens Willems ‘de trots van Curaçaoënaars’. Als rasechte Curaçaose kent ze de trots. “We kunnen het zelf wel. Dat zit in onze cultuur. Daarnaast zit niet iedereen zit te wachten op spullen uit Nederland.” Er wordt vaak gedacht: “Oh, maar dat is vast oude rotzooi die hier gedumpt wordt.” Willems vertelt dat dit echter een misconceptie is. “De spullen zijn in goede staat.” Gelukkig staan genoeg scholen dan ook open voor de hulp.

Vrijwillig
Naast haar PR-werkzaamheden voor de stichting, runt Willems kinderdagverblijf Koekeloere in Tera Kora. Enkele maanden geleden kwam ze via Facebook in contact met Ruth. Door haar passie voor werken met kinderen heeft ze zich op vrijwillige basis verbonden aan de stichting en werkt ze vanuit Curaçao aan de Public Relations.

Armoede
“Onlangs gooide ik wat spullen weg bij landfil Malpais”, vertelt ze. “Ik zag een aantal kinderen tussen het vuil rondlopen. Hier en daar raapten ze wat op. Het was hartverscheurend. Als je aan armoede denkt, denk je niet aan Curaçao. Maar in zeker mate bestaat het wel.”

Geen ontwikkelingsland
Curaçao is geen ontwikkelingsland. Hierdoor is het moeilijk om financiële hulp in de goede banen te lijden en steun te krijgen. Dit merkte Ruth toen ze tevergeefs meerdere brieven schreef aan leden van de Tweede Kamer.

Steun
Willems is zich ervan bewust dat niet iedereen een steentje kan bijdragen. Wel hoopt ze dat we vaker de handen ineen kunnen slaan op het eiland en dat er meer steun komt vanuit Curaçao. “Alle kleine beetjes helpen.” Zo zouden scholen en organisaties bijvoorbeeld sponsorlopen of andere geldinzamelingsacties kunnen organiseren. “We zouden het veel meer moeten zien als een project door ons allen en voor ons allen. Het gaat om de voorzieningen in het onderwijs van ónze kinderen. We denken nog te vaak aan ons eigenbelang en niet in het belang van de samenleving.”

Vierdaagse
Één van deze initiatieven is de sponsorloop van Rensley Victoria uit Curaçao. Hij reist speciaal voor de Vierdaagse in Nijmegen af naar Nederland om geld in te zamelen als ambassadeur van de stichting. Het is de achtste keer dat hij meedoet aan de Vierdaagse.

Medewerking
Groenewoud hoopt zich blijvend te kunnen inzetten voor haar vaderland. Er komen namelijk steeds meer verzoeken voor steun binnen. Inmiddels heeft de stichting meer bekendheid op het eiland en werkt de douane mee. “De eerste keer waren de invoerrechten behoorlijk hoog. Dit ondanks dat het tweedehandse spullen zijn. De kosten zijn nu iets lager, desalniettemin is er geld nodig voor het transport naar Curaçao.

Geldschieters
Stichting Miss IQ probeert een nieuwe container vol te krijgen met onder andere sportartikelen, speelgoed, muziekinstrumenten, boeken, tafels en stoelen. “We willen dat de container medio april op Curaçao is”. De stichting is ook nu weer afhankelijk van sponsoren. Mocht je een bijdrage willen leveren, neem dan contact op met info@stichtingmissiq.nl. Dit kan ook telefonisch via 072572266. Voor meer informatie kan je de website of Facebookpagina raadplegen.

6 reacties op “‘Weg met de misconceptie over tweedehandse spullen’”

 1. @NAF, inderdaad, triest. Maar als je er wat meer van weet door ervaring, zou je weten dat er mensen in het verleden de “gratis” verkregen spullen weer doorverkochten! Zij hebben het verpest voor degenen die na hen kwamen. Ook nieuwe spullen, zoals complete badkamers zijn op die manier zonder invoerrechten binnen gekomen. Aangezien de ambtenaren ook niet gek zijn, zitten we nu met deze situatie. Met dank aan de profiteurs onder het motto: Zie ons eens goed bezig zijn! Helaas moeten de goede, die zijn er echt wel, onder de kwade lijden.

 2. “De eerste keer waren de invoerrechten behoorlijk hoog, hhieruit concludeer ik dat er de tweede keer ook invoerrechten zijn betaald. Weliswaar minder maar toch. En het zijn de ambtenaren die dit doen, NEE het is onze regering, door ons gekozen die dit doet. Daar in Forti worden de wetten gemaakt door onze geachte politici en bij het gebruik van deze laatste twee woorden zit ik te kokhalzen achter mijn toetsenbord.

 3. Wie goed wil doen, wordt tegen gewerkt.
  triest te lezen dat dit allemaal zoveel energie moet kosten.
  De overheid is gewoon een waardeloze groep ambtenaren.
  nutteloos…..te duur….en hebzuchtig…..

 4. die platen op weg fuik blijven liggen….marketing strategie voor het nieuwe benzine station van vanddis: langzamer rijden, en je dan realiseren dat je best ook wel kunt gaan tanken…..Kani mi pa mi kani bo, heet dat hier

 5. Invoerrechten durven te heffen op een zeer welkome schenking? Wederom een TRIEST bewijs dat de overheid geen enkel gevoel heeft! Zelfs niet voor haar ook nog eens jonge burgers (hun toekomst). Om je heel diep over te gaan schamen, regering en aanverwanten!

 6. Een heel mooi plan. We hebben nog steeds op de weg naar fuik op zeven plaatsen dubbele platen liggen.( die zouden vanwege een foutje al anderhalf jaar geleden worden weg gehaald)
  Het is misschien een optie om deze te gebruiken. Hoop doet leven.