• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

arubaCURAÇAO – “Mijn zusje heeft geleerd van haar fouten en heeft nu recht op een nieuwe start”, zegt Zolema Quandt. Haar zusje Vrimary werd vandaag veroordeeld tot één jaar celstraf. Vrimary en een collega verduisterden samen bijna een miljoen florin. Geld dat bestemd was voor Arubaanse studenten. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Quandt en haar collega Linda Tromp werkten bij Directie Onderwijs, op de afdeling Studiefaciliteiten- en begeleiding.

Valse voorwendselen
Ze ontdekten hoe makkelijk het was om onder valse voorwendsels studiefinanciering aan te vragen en te laten uitkeren. Quandt deed aanvraag voor een studielening voor zowel zichzelf als voor haar twee zussen. Een beetje ongeloofwaardig gezien hun middelbare leeftijd. Toch viel het niemand op. In acht jaar tijd wist zij 584 duizend florin achterover te drukken. Vorig jaar juli werd de fraude ontdekt.

‘Makkelijk’
Zelf zegt de nu 32-jarige Quandt dat het haar makkelijk werd gemaakt. “Ik kwam op mijn 23e op de afdeling werken. Ik zag hoe ongestructureerd en ongecontroleerd de procedures rondom de aanvragen van een studielening waren. Er zijn veel studenten die veel geld ontvangen terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben.” De uitbetaling van de studieleningen wordt namelijk gedaan door Directie Financiën.

Geen controle
Zodra de betalingsopdracht daar ligt controleert niemand meer of de opdracht wel rechtmatig is. Quandt en Tromp hoefden dus alleen maar een lening aan te vragen en vervolgens een betalingsopdracht te verstrekken. De vrouwen zetten daar een valse handtekening van hun afdelingshoofd onder.

Verleiding
De verleiding was te groot voor Quandt en Tromp. Quandt, die met een salaris van 2000 florin per maand vond dat ze zwaar werd onderbetaald, vervalste in totaal 77 aanvragen en betalingsopdrachten. Ze liet het geld storten op de rekeningen van haar zussen.

Spijt
“Als je het één keertje hebt gedaan en je komt er mee weg, dan kun je niet meer stoppen”, gaf Quandt toe aan de rechter. Op de vraag of ze spijt voelt, antwoordt de vrouw: “Natuurlijk heb ik mij schuldig gevoeld. Ik zat jarenlang opgesloten in een mentale gevangenis maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Op het moment dat ik gesnapt werd was ik blij. Het voelde als een morele verlossing.”

Strafvermindering
De straf die de rechter vandaag aan de twee onderwijsfraudeurs heeft opgelegd is een stuk lager dan de 22 maanden en 16 maanden die het Openbaar Ministerie tegen respectievelijk Quandt en Tromp heeft geëist.

Onhygiënisch
Dat heeft volgens de rechter alles te maken met de detentie-omstandigheden waarin de twee vrouwen hun voorarrest moesten doorbrengen. “Het was onhygiënisch en ver beneden de maat. Dat heeft geleid tot strafvermindering.” De rechter baseert zich op de bevindingen van collega-rechter Angela. Die nam vorige maand zelf een kijkje op de vrouwenafdeling van Korrektie Instituut Aruba en gaf de gevangenisdirecteur twee weken de tijd om de omstandigheden op de vrouwenafdeling te verbeteren.

4 reacties op “Onderwijsambtenaren Aruba verduisteren een miljoen”

 1. Genoeg mensen die niet genoeg verdienen nemen er nog een baantje bij..

 2. Van haar fouten geleerd???? Ja natuurlijk… vooral van het fout dat ze het de volgende keer beter moet doen. Wat als er niemand was achtergekomen???

  Opsluiten en terug laten betalen…

 3. Of het gestolen belastinggeld afkomstig is van burgers die ook ‘zwaar onderbetaald’ zijn en hun geld hebben verdiend in onhygienische en benedenmaatse omstandigheden is een vraag die terecht gesteld mag worden.

 4. ZOLEMA QUANDT. Makkelijk praten heb je, nadat jou “zus” de boel heeft opgelicht. Triest. En jouw reactie op dit alles is dat zij van haar fouten heeft geleerd, en dat zij recht heeft op een nieuwe start. Maar Zolema, wie NIET getrouw is in het geringste, is ook NIET getrouw in het vele, en wie NIET rechtvaardig en eerlijk is in het geringste, is ook NIET rechtvaardig en eerlijk in het vele. Als je zus zich niet getrouw had getoond in het vele, wie zal haar later vertrouwen als zij een nieuwe start heeft gemaakt zoals jouw wens is?? Jouw zus heeft gestolen. Maar juist omdat het haar gemakkelijk werd gemaakt, moet zij haar getrouw en eerlijkheid tonen en bewijzen dat zij tegen verleiding(en) kan, en niet zwichten voor andermans geld, en zeggen dat zij onderbetaald werd. Wat een lef heeft jouw zus. Al was er geen toezicht op haar werk, zij moest van andermans spullen afblijven. Nu loop zij bevlekt door smaad, smet rond. Haar (goede???) naam is verdoezeld, iedereen kent haar vanaf dat moment als een dief, men zal haar aanwijzen als een dief. Jouw zus heeft met “opgeheven” hoofd haar ambt aanvaardt, en nu gaat zij met “neergebogen” hoofd weg, met de staart tussen haar benen, en bedekt met schaamte en schande. Tja, een reden tot schaamte, en een oorzaak van smaad. Eén vervalsing is al slecht, laat staan twee of zelfs drie, maar als je zus 77 vervalsingen heeft gedaan, dan is dat een teken dat haar geweten niet goed functioneerde op dat tijdstip, en haar gevoel van schaamte kwam ook niet bij haar op. Wat een schouwspel deed je zus. Je doet alsof je zus een slachtoffer van verleiding was. Als je zus spijt had van wat zij heeft gedaan, waarom heeft zij haar baas vanaf het begin niet benaderd om onder vier ogen haar tekortkoming(en) bloot te leggen en een deal te sluiten om het gestolen bedrag te betalen? Door haar eerlijk- en openheid zal haar baas zeker begrip kunnen tonen en tot een regeling komen zonder dat andere collega’s iets van zouden merken. Maar neen, zij ging door totdat de fraude werd ontdekt. En als de fraude nooit werd ontdekt??? Yessssssssss. No ZOLEMA, het lang verwachte is gebeurd. Door de verleiding NIET te weerstaan, is je zus gevallen……………………………en heel hard, kei en kei hard.