• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  boom1CURAÇAO – Ondernemer Roald Boom experimenteert al jaren met het verbouwen van groenten op Bonaire. Volgens Boom biedt hydroponics een goede manier om tegen relatief lage kosten groenten te telen. “Het is uitermate geschikt voor het klimaat door het efficiëntere watergebruik ten opzichte van conventionele landbouw”, aldus Boom.

  De methode is daarnaast ook minder arbeidsintensief. Hierdoor zou volgens hem iedereen in staat zijn zelf groente te verbouwen.

  Kosten
  Bij hydroponics worden planten direct in water of in hydrokorrels geplaatst. De wortels hangen hierdoor rechtstreeks in het water waaraan nutriënten toegevoegd. Bepaalde groentes waaronder sla en andere bladgroenten kunnen volgens Boom na vier weken al worden geoogst. Uit het experiment is gebleken dat de kostprijs hiervan dertig cent per stuk bedraagt. Daarnaast kunnen er ook andere voedingsmiddelen worden geproduceerd zoals tomaten, paprika en pepers.

  Voordelen
  Naast het efficiënte watergebruik en de relatief lage kosten, is de methode ook minder arbeidsintensief, zo stelt de ondernemer.
  “De tijdsinvestering (voor een familie van vier) voor het kweken van groenten via deze methode is slechts tien minuten per week per persoon. Bijkomende voordelen: de hydroponicsbakken kunnen op stahoogte worden geplaatst en er hoeft geen onkruid te worden gewied”

  Cursussen
  In samenwerking met Bonaire Duradero, een initiatief gericht op het bevorderen van duurzaamheid op Bonaire, biedt Boom een gratis cursus aan. Twintig personen kunnen zich hiervoor aanmelden. Voor meer informatie kan je de Facebookpagina raadplegen.

   

  4 reacties op “‘Groenten verbouwen met hydroponics, iedereen kan het!’”

  1. @ MM. Jippie, ik ga Spaanse pepers verbouwen, die kunnen we wel gebruiken op Curacao. 🙂

   Hoezo, kom je tekort? 🙂

  2. Jippie, ik ga Spaanse pepers verbouwen, die kunnen we wel gebruiken op Curacao. 🙂

  3. Zelfde laken een pak, waterbakken met plantenvoeding, gebeurt reeds tientallen jaren in verschillende landen o.a Nederland, het Westland op grote schaal.

  4. Ik heb in 1957 kan ook 58 zijn geweest een bezoek gebracht aan de hydroculture farm op Aruba. Prachtig allemaal je kon de komkommers horen groeien. als je met je ogen knipperde waren de tomaten al plukrijp. Zeer onder de indruk van het een en ander verliet ik die avond na een copieuze rijsttafel in restaurant Bali Aruba weer. Ik dacht nog geen jaar later hoorde ik dat dit innovatieve systeem ter ziele was. Nu ik dit over hydroponics lees vraag ik mij af wat de verschillen zijn met die hydroculture van toen. Is er iemand bereid mij en ik denk nog wel anderen ook hierover te informeren ?