paulaCURAÇAO – “Als ik ’s ochtends wakker word en mijn zoontje kijkt mij vanuit zijn wiegje aan, dan word ik echt warm van binnen.” Tienermoeder Paula (15) vergeet dan even haar stress. “Dit schooljaar blijf ik zitten, ik maak veel ruzie met de vader van mijn kind en de infectie aan mijn buik doet veel pijn.”

Paula was altijd de beste leerling op de school waar ze de opleiding techniek volgt. Maar toen ze er op haar veertiende achter kwam dat ze in verwachting was van een baby werd haar wereld op zijn kop gezet. “Ik wist meteen dat ik het kindje wilde houden, je gaat een kind toch niet weg laten halen?” Omdat haar lichaam nog niet volgroeid was en eigenlijk nog niet klaar was om een baby te baren was de zwangerschap en de bevalling pijnlijk en gecompliceerd.

Jackeliene Geeve maakte voor Caribisch Netwerk de volgende reportage. Luister hier naar tienermoederconsulent Monique Giel.

Infectie
Eén van Paula’s eileiders raakte geïnfecteerd en op doktersadvies mag zij de komende vijf jaar niet zwanger worden. Ook heelt de wond van haar keizersnee niet goed en daarom kan zij op school niet meedoen met haar lievelingsles: lassen. “Door de hitte gaat de wond direct open.”

126 Tienermoeders
In 2014 bevielen 126 Arubaanse tieners van een baby. Dat is minder dan de 141 in het jaar ervoor, maar tienermoederconsulent Monique Giel ziet wel een alarmerende ontwikkeling. “De moeders worden steeds jonger. Kinderen beginnen steeds eerder aan seks, vaak al op hun tiende of elfde.” De tienermoeders worden dan ook steeds jonger. “Een moeder van dertien of veertien jaar is helaas geen uitzondering.”

Steun
Ondanks dat Paula zegt blij te zijn met haar baby, raadt zij niemand aan om zo jong moeder te worden. “Vroeger ging ik heel vaak uit, maar dat kan nu niet meer.” Vaak heeft Paula het idee dat ze er alleen voor staat. “Ik had één goede vriendin maar toen ze tegen me zei dat de vader van mijn kind een mislukkeling was, heb ik haar weggestuurd. Ik wil haar niet meer zien. Ik doe het wel alleen.” Als Paula een avondje weg gaat, kan dat omdat haar moeder op de baby past. Ze is blij met de steun van haar moeder, maar heeft die steun niet altijd ervaren. “Mijn moeder had vroeger weinig tijd voor me. Haar vriendjes gingen altijd voor. Dat wil ik als moeder anders doen.”

Ouders
“De rol van ouders is belangrijk”, benadrukt Giel. “Wat een kind in zijn of haar kinderjaren meemaakt, uit zich in de pubertijd.” Echtscheidingen kunnen bijvoorbeeld heel ingrijpend zijn, legt Giel uit. Net als seksueel misbruik of mishandeling. “Een seksueel misbruikt meisje dat niet gehoord of geloofd wordt door haar omgeving is heel beïnvloedbaar voor een jongen die haar aandacht geeft. Hij hoeft maar te zeggen dat ze mooi is en ze gaat met hem naar bed. Als ze dan zwanger raakt, maakt de jongen dat hij wegkomt en blijft het meisje achter met een baby. En dat terwijl een moeder die zelf nog kind is, echt niet weet hoe je een baby totale zorg moet geven.”

Huilen
De baby begint te huilen, maar Paula lijkt niet onder de indruk. “Hij heeft gewoon honger.” Nadat ze hem zijn flesje heeft gegeven, laat ze hem boeren. Nog geen vijf minuten later ligt haar zoontje in haar armen te slapen.

12 reacties op “‘Arubaanse tienermoeders steeds jonger’”

 1. Beste Brian

  U zult toch echt wat moeten doen aan uw leeskwaliteiten.
  Als u goed leest dan valt het woord Nederland in eerste instantie bij Lou en Sander. Daarna wordt er pas op gereageerd door Noticiero. Nogmaals, goed kieke mang.

  Uw reactie is dan ook niet echt op zijn plek te noemen. Of heb je dat nog niet door??

  Zucht pffff

 2. @Zucht en Noticiero, Topic is tienerzwangerschappen op Aruba.. Jullie komen aanzetten met pedos in Nederland. Heeft er niets mee te maken!

 3. Uhm Brian wat is er eigenlijk mis met wat Noticiero zegt?????
  Ik kan je niet echt volgen.
  Voor zover ik het zie is het een correcte reactie op de blog van Sander.

  Zucht

 4. @Brian

  Goed lezen is tegenwoordig een kunst gezien jouw reactie….

  Indien je mijn respons als off-topic wilt kwalificeren moet je toch ff een brilletje kopen of simpelweg beter lezen.

  Alvast bedankt en een fijne dag toegewenst

 5. @Noticiero, Onderwerp is Aruba en niet Nederland.. jouw bijdrage kan dus beter worden verwijderd door de redactie

 6. @noticiero,

  ja hoor, blijf maar lekker dagdromen….
  alles met een roze bril bekijken, dat zal je verder helpen.
  De realitiet bestaat niet…toch??

 7. Beste Dave, om in uw woordspeling te blijven, er zijn op u eiland veel zwarte homo,s,maar kunnen in openheid niet leven zoals in Nederland,wat de drugs aan gaat?beter de grens dicht houden zodat het niet zo snel via uw eiland naar Nederland kan komen en er ook geen 100%
  controle meer hoeft te zijn weet u wel??En… ben met u eens dat de tienermoeders in Nederland zijn verminderd door openheid en info dus er is nog veel te doen op uw zwart geverfd eiland,en wat het vreemdgaan betreft vraag het uw vrouw,vriendin en/of vriend ze zullen het u meteen vertellen . U zegt en schrijft het zelf of niet??. Dus niet meteen klagen over ze hebben het weer over ons zwart geverfd eiland. Heb nog wat info voor u,zie scriptie over homoseksuele scholieren op de Universiteit van uw eiland( Het vroegere U.N.A. ) en is geschreven door uw eigen zwarte mede Eilandbewoner. En het hoge aantal
  procenten van het vreemdgaan op uw zwart geverfd Eilandbewoners is ook bewezen tijdens het onderzoek. Met vriendelijke groet Jos.

 8. @Sander
  1. teenerzwangerscappen op de eilanden, vaak veroorzaakt worden door incest en pedofiele oompjes

  Oh ja joh? en kun je ook harde cijfers presenteren die jouw uitspraak kunnen bevestigen??
  Iets roepen zonder te onderbouwen kunnen we allemaal…

  2. Hier komen de pedo”s meestal goed weg, omdat er niet over gesproken mag worden.

  Oh ja? En in NL niet dan??? Daar worden pedo’s MEDEWETENS in woonwijken waar kinderen zitten gereïntegreerd. Of volg je het journaal niet??? Is dat niet vragen om problemen dan?? Ze goed belonen voor slecht gedrag, toppie hoor!

  M.a.w. overal is het niet goed geregeld. Zwijgcultuur of slechte reïntegratie, ieder land heeft zo zijn zwakheden.

  Dus wat loop je dan het Curacaose beleid af te zeiken man? Alsof het elders allemaal tig keer beter is.

  Je bent zelf zeer kortzichtig en zit vol frustraties. Help Curacao en de overige eilanden of zwijg gewoon!

  Alvast bedankt

 9. Meisjes van 12-15 en de ‘vaders’ zijn vaak meerderjarig.. OM doe uw werk!

 10. @Dave,
  na de reactie van Lou op jouw kortzichtige reactie, heb ik alleen nog toe te voegen:
  Dat de teenerzwangerscappen op de eilanden, vaak veroorzaakt worden door incest en pedofiele oompjes, die met een telefoontegoed de meisjes misbruiken.
  niet alleen meisjes maar ook jongetjes worden misbruikt!!
  dus jouw frustraties over drugs en homosexualiteit, zou je beter op het eiland kunnen betrekken.
  In Nederland is een hele hoop mis, maar er wordt wel gestraft, hier komen de pedo”s meestal goed weg, omdat er niet over gesproken mag worden.
  De zwijgcultuur zou wat dat betreft doorbroken moeten worden.
  je noemt ook drugs ivm NL, nou je gelooft toch niet dat drugs hiet op het eiland niet voorkomt?
  kortom een heel kortzichtige reactie van jouw kant.

 11. Juist omdat ze met condooms in hun tasje lopen (u chargeert wel enigzins met de leeftijd die u noemt, Dave) komen in NL minder tienerzwangerschappen voor. Het betekent namelijk dat ze zijn voorgelicht en heel goed weten een zwangerschap te voorkomen. Het zegt niks over seksueel actief zijn. Jongeren zijn ook seksueel actief. Waar dan ook. Of het NL is of Carib. gebied. Maar cruciaal is de educatie en openheid hierin. Internationaal wetenschappelijk onderzoek o.l.v. de VN heeft aangetoond dat in samenlevingen waarop geen taboe rust op voorlichting en openheid (Nederland, Zwitserland, Scandinavische landen) ook de minste aantallen tienerzwangerschappen voorkomen. Overigens zeggen die onderzoeken ook dat jongeren later seksueel actief worden in vergelijking met jongeren in gesloten en taboerijke samenlevingen. Het is ook aantoonbaar in NL. Daar neemt het aantal tienerzwangerschappen juist weer toe. Maar vooral dus onder Antilliaanse, Surinaamse en Kaap Verdiaanse meisjes.

 12. Ja..ik ben erg benieuwd hoe het in nederland is…want toen ik in 1987 in nederland studeerde liepen meisjes van 12 en 13 al met een condoom in hun tasje….hiermee wil ik zeggen dat jullie altijd negatieve dingen van de nederlandse eilanden in het Caribisch Gebied publiceren. Natuurlijk vind ik dit ook niet goed…ik steun zulke situaties ook niet hoor…maar erger mij heel veel als ik altijd negative publicitiet van de eilanden ziet of hoort terwijl het in nederland niet beter is…een land van dubbel moraal…veel drugs…homosexualiteit…vreemd gaan…en noem maar op…dus het moraal hebben jullie niet om altijd onze eilanden zwart te verven